Translate

28.2.2020

Makunsa kullakin








Tänään on
Chocolate Soufflé Day, 
eli

Henkilökohtaisesti pidän enemmän kunnon  suklaakakusta, joka on paistettu kypsäksi, kuin Souffléesta, jonka sisällä on aivan raakaa taikinaa.
 

Mutta, makunsa taas kullakin, eli jos sinä pidät Souffléesta, on se minulle ihan ok.
Syö vaan.  =D 




 







27.2.2020

Harvinaisten päivä








Karkauspäivänä, 29.2.2020 saavat kaikki vapaat sielut kosia, jos se sydämen valittu ei ole vielä älynnyt sitä itse tehdä.



- Ja jos rukkaset tulee, niin tämän rukkasten antajan on lahjoitettava hame/housukangasta tai  hame/housut tai jotakin muuta kivaa  lohduksi
pettyneelle kosijalle.

- On sentään jotain mitä  odottaa...  =D

Oletko Sinä kosinut puolisoasi karkauspäivänä?


on harvinaisempi syntymäpäivä. 


Karkauspäivä on ”ylimääräinen” päivä, joka karkausvuosina lisätään kalenterivuoteen, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää noin 365,25 päivää.



Karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä, jolloin kaikki on päälaellaan: 




Tehdään  Karkauspäivästä
hassuttelupäivä!? =D 



Tai voithan ainakin karata vaikkapa huonekaluostoksille sille niissä on monessa Karkauspäivänä alennusmyyntejä, mikäli satut kotiisi huonekaluja tms tarvitsemaan... 






#RareDiseaseDay

 

Lisää harvinaisuuksia löytyy Harvinaisten sairauksien päivästä, jota myöskin vietetään tänä vuonna 29.2.2020. 

"Harvinaissairauksia tunnistetaan maailmanlaajuisesti useita tuhansia ja niitä löytyy kaikilta lääketieteen erikoisaloilta. Tilastot puhuvat puolestaan: harvinaisuus koskettaa keskimäärin joka 17. henkilön ja hänen lähipiirinsä elämää. Tämä tarkoittaa, että lähes jokaisella suomalaisella on joku sukulainen, ystävä, työtoveri, naapuri tai muu tuttu, jolla on jokin harvinaissairaus. 

Maailmassa on yli 300 miljoonaa harvinaissairasta läheisineen. Jos kaikki harvinaissairaat lasketaan yhteen, niin se muodostaisi väkiluvultaan maailman kolmanneksi suurimman valtion." 
/Harvinaiset-verkosto 



********** 


Ensin toki 28.2.2020 
vietetään
Ruisleipäpäivää. 

#ruisleipä 


* Paitsi itse voisin viettää kivaa tumman gluteenittoman leivän päivää. =)









26.2.2020

Satujenkerrontapäivä








Satu on todellisen elämän rajat ylittävä mielikuvitukseen vetoava kertomus, joka on usein tarkoitettu lapsille. 

Sadulle ei ole yksiselitteistä määritelmää. Saduille on kuitenkin tunnistettu monia tyypillisiä piirteitä, jotka erottavat ne myyteistä ja tarinoista. Satua pidetään yleensä sepitteenä. Sadun näyttämö on ajaton ja paikaton, ja satu voi sijoittua mihin aikaan tai paikkaan tahansa. Sadun päähenkilö voi olla ihminen tai ei-ihminen. Satu on yleensä maallinen, mutta se voi olla myös uskonnollinen. Satu voidaan nähdä aikuisille tai lapsille kirjoitettuna. Sadussa on usein kaavamainen aloitus. Satu on yleensä lyhyt, ja se voi olla proosa- tai runomuotoinen. Satu kerrotaan tavallisimmin iltaisin. 


Tapahtumien tarkkaa aikaa ja paikkaa ei yleensä kerrota tarkasti, vaan tärkeintä on päähenkilöiden elämäntilanne. Joitain yleisiä satujen teemoja ovat lähteminen, matka, päähenkilössä tapahtuva muutos ja heikomman taistelu vahvempaa vastaan. Saduissa on usein tarunomaisia hahmoja, kuten keijuja, peikkoja, haltijoita, lohikäärmeitä tai jättiläisiä. 


Satu voi kuvata ihmisten elämään ja erityisesti kasvamiseen liittyviä vaikeuksia.
 
Sadun ja myyttisen kertomuksen erona pidetään sitä, että satuihin ei oikeasti uskottu, kun taas myyttisiin kertomuksiin uskottiin ainakin vertauskuvallisesti. Esimerkiksi Kalevalan taustalla olevat kansanperinteelliset kertomukset eivät ole satuja, koska niitä on pidetty tosina tavalla tai toisella. 





28.2.2020
on
Suomen ja Karjalan tasavallan kansalliseepoksen
Kalevalan päivä
siitä mm tuolla enemmän
sekä tuolla
ja tuolla...








Klassikkosatuja:


Satukirjailijoita: 





Tänään on siis Satujenkerrontapäivä,


***********



25.2.2020

Laskiaistiistain uudet kuviot









Meillä, joilla ei pihamaalla nyt tällä kertaa ole lunta, on silti se luonto aina ihan siellä ovenavauksen päässä, jonne voimme pinkaista sään mukaisesti pukeutuneina kadulle, lähimetsään kävelemään, tai käpylehmiä tekemään,  pyöräilemään,jne.




Olisivatpa urheiluseurat tehneet pikkupakkasilla maamme jokaiseen lumettomaan 
kylään ja kaupunkiin johonkin sopivaan mäkeen lumitykeillä pulkkamäkiä lapsille ja lapsenmielisille!!! 

 

 

Jos lunta löytyy nimeksikään, voi siitä leipoa lumipalloja ja senhän kaikki tietävät mitä niillä  tehdään...

 




 Tai sitten lumeen vaan piirrellään, kuin esi-isämme luoliensa seiniin aikoinaan..





Pohjoisessa on oikea luminen talvi. 

Nyt juuri kannattaisi oleskella vaikkapa  Suomen Lapissa. 

 ************ 




Tänään on varsinaisesti ja oikeasti Laskiainen, eli 
Tänäänkin saat siis nautiskella (vaikka hernaria, mut ei oo pakko!!!) sekä 
laskiaispullaa ja kaakaota.





******************* 




Maailmalla on tänään Pannukakkupäivä 
#PancakeDay 






23.2.2020

Liukasta laskiaista!









Tänään on Laskiaissunnuntai, mutta riittääkös teillä lunta mäenlaskuun?






 No, ei se mitään vaikka
ei lunta olisikaan. 



 Ulkoillaan ihan muuten vaan.






Ulkoilijoita odottaa tietenkin kotona 
iso kattilallinen kauan hautunutta kotitekoista hernekeittoa
ja jälkiruuaksi on laskiaispullia mansikkahillolla
(vadelmahillo kuuluu Runebergin torttuihin)
ja kermavaahdolla
- sekä kaakaota. 

Jos et tänään ehdi tehdä 
eri täytteitä, tee niitä 
Laskiaistiistaiksi. =


*************


Tänään on myös Maailman rauhan ja yhteisymmärryksen päivä, josta olen kirjoittanut mm tuolla aiemmin...













 *************

...On uuden kuun aika... 























22.2.2020

Multitaskaajat älkööt vaivautuko





Tänä päivänä ylistetään moniosaajia, mutta on vaara, että monta työtä yhtäaikaa tehdessä työt jäävät puolivalmiiksi, tai viimeistelemättömiksi. Siksi tänään vietetään






 Nyt on myös 









 

Koko helmikuuhan
on ollut mm: 




 ja
Lintujenruokintakin vielä jatkuu jonkin aikaa...


PS: Kuvassa on muuten ihan vääränlainen lintulauta! Linnut eivät saisi päästä laudalle sisään ruuan päälle, koska salmonella leviää ja tulokset ovat surullisia... 

Ne ihmisten naureskelemat "pullukoina" ja "hyvin syöneinä" pitämät apaattiset pikkulinnut eivät todellisuudessa ole lainkaan hyvässä kunnossa. Ne ovat sairastuneet salmonellaan ja rajun ripuloinnin vuoksi ovat kaikkea muuta kuin pulleassa kunnossa, koska ripuloivat ihan koko ajan ja yrittävät siksi syödä lisää ja lisää, ja palellessaan ripuloinnin vuoksi ne pörhistävät kaikki höyhenensä pörrölleen...  Valitettavasti nämä pörheät sairaat linnut yleensä kuolevat ripulointiinsa... =( 

Poista siis vääränlaiset lintujen ruokintalaudat. Vaihda ne sellaisiin joissa linnut eivät syö sairaiden lintujen saastuttamia siemeniä. Poista myös maasta ruokintalaudan alta siementen kuoret säännöllisesti. 

 








21.2.2020

Älä kiusaa













Jokaisella lapsella on oikeus 
turvalliseen lähiympäristöön 
ilman kiusaamista ja syrjinnän pelkoa. 


Koulukiusaamisella voi pahimmillaan olla vakavat seuraukset: Tutkimusten mukaan 6–17-vuotiaat kiusatut kärsivät muita todennäköisemmin esimerkiksi päänsäryistä, vatsakivuista ja univaikeuksista. Heillä on myös muita suurempi riski poissaoloihin, syrjäytymiseen ja psykoottisiin oireisiin.


Kiusaamisen jäljet voivat näkyä vielä aikuisenakin, sillä lapsena kiusatut aikuiset sairastuvat kolme kertaa todennäköisemmin mielenterveysongelmiin kuin muut. Yleensä diagnoosi on masennus tai ahdistus, joihin voi liittyä myös fyysisiä oireita. 

Lähde: IL/Koulukiusaaminen on pahimmillaan hengenvaarallista



- Jotkut lähteet tosin kertovat kyseisen teemapäivän olevan vasta helmikuun viimeisenä perjantaina, mutta päivämäärästä viis, koskaan ei saa kiusata! 







Samana päivänä on myös Koiranulkoilutuspäivä
mutta eikös koiraa pidä ulkoilluttaa joka ikinen päivä? =D





Tänään 21.2. on muutes Tahmean pullan päivä.
Tiedät varmaan millaista pullaa tarkoitan? =)Tänään niitä saa syödä koko päivän hyvällä omallatunnolla. 







 








20.2.2020

Rakkaat, tarpeelliset lemmikit








"Lemmikit lievittävät stressiä. Niiden seurassa ihmisen pulssi laskee ja stressihormoni kortisolin tuotanto vähenee", kertoo lääkäri ja kipututkija Helena Miranda.

Stressin helpottumisen lisäksi myös kipu lievittyy lemmikin silittelyllä.
"Eläimen läheisyys ja koskettaminen käynnistää tai lisää ihmisen oksitosiinin tuotantoa. Oksitosiini on kipua lievittävä hormoni", kertoo Miranda, joka on käsitellyt eläinten merkitystä kroonisen kivun hoidossa teoksessaan Ota kipu haltuun.

–"Amerikkalaisella kipuklinikalla on tehdyssä tutkimuksessa noin  kolmesataa potilasta odotti pääsyä lääkärille. Odotushuoneessa hosa heistä sai rapsutella ja silitellä terapiakoiraa 10–15 minuutin ajan. Vertailuryhmään kuuluvilla  kipupotilailla ei ollut koiraa odotushuoneessa.
Niillä, jotka olivat tekemisissä koiran kanssa, oli vähemmän kipuja ja stressiä kuin verrokkiryhmällä."

Koiran kanssa lenkkeilevät ihmiset myös kävelet reippaalla sykettä kohottavalla tahdilla. Tutkimukseen osallistuneet koiran kävelyttäjät pääsivät välillä jopa noin 5 kilometrin tuntivauhtiin.
Kävely kyseisellä nopeudella alentaa tehokkaasti korkean verenpaineen, korkean kolesterolin ja tyypin kaksi diabetesriskiä.

Jo se, että eläimet helpottavat stressiäsi, voi todennäköisesti pidentää elinikääsi, koska stressihormoni kortisolin tiedetään lyhentävän elinikää. 

Stressaantuneella ihmisellä sydämen lyöntitiheys ja verenpaine ovat jatkuvasti korkealla. Tutkimusten mukaan stressi kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonitauteihin jopa 20 prosentilla.

"Tutkimuksissa on todettu maatilojen lapsilla olevan vähemmän allergiaa kuin kaupungissa asuvilla. Samoin lapsilla joiden perheeseen kuului koiria, oli vähemmän allergiaa kuin perheissä, joissa ei ollut koiraa", kertoo eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio

Maatilalla ja koiraperheissä asuvat lapset altistuvat  erilaisille maabakteereille ja –mikrobeille, koska niitä kantautuu kotiin mm lemmkkien jaloissa, joka vahvistaa lasten immuunipuolustusta.  

Teksti alunperin: Yle/pidempää ikää ja kivunlievitystä






Ihmiset, jotka liikkuvat ja harrastavat lemmikkiensä kanssa, jaksavat ja voivat paremmin. Koiranomistajat ulkoilevat useita kertoja päivässä. Lyhyelläkin lenkillä on merkitystä terveyden kannalta.


Mitä enemmän koiran kanssa liikkuu, sitä suuremmat ovat terveydelliset vaikutukset. Kuntokin saattaa kohentua. Koiran kanssa voi myös juosta, pyöräillä, hiihtää tai harrastaa vauhdikasta agilitya.

Lemmikki antaa seuraa ja saa ihmisen tuntemaan itsensä vähemmän yksinäiseksi. On kiva tulla koulusta tai töistä kotiin, kun vastassa on häntäänsä heiluttava koira tai tyytyväisesti kehräävä kissa.
Lemmikki auttaa tutustumaan uusiin ihmisiin ja juttelemaan ventovieraiden kanssa. Esimerkiksi koiran kanssa ulkona liikkuva törmää helposti muihin koiranomistajiin. Eläimet yhdistävät. Joillekin nämä kohtaamiset ovat ainoita sosiaalisia kontakteja, mikä tekee niistä mielenterveyden kannalta varsin merkittäviä.




Eläimen koskettaminen lievittää läheisyyden kaipuuta. Kosketuksen kautta syntyy vilpitön tunneyhteys toiseen elolliseen ja tuntevaan olentoon.


Tätä hyödynnetään nykyisin erilaisissa hoitolaitoksissakin, joissa vierailee säännöllisesti koiria, kissoja, kaneja, marsuja ja muita eläimiä, joita asukit saavat helliä. Tällä on todettu olevan elämänlaatua parantava vaikutus.


Joissakin vanhainkodeissa asustaa myös kissoja, joista puhutaan hyvästä syystä hännällisinä hoitajina. 

Paljon kotona yksin oleva vanhus piristyy eikä tunne oloaan niin yksinäiseksi, kun kotona on esimerkiksi koira tai kissa.


Lemmikki antaa omistajalleen myös ilonaiheita, jotka voivat olla yksinäisellä ihmisellä muuten vähissä.


Eläimen paijaaminen rauhoittaa ja rentouttaa sekä ruokkii hyvänolontunnetta. Hoivaamalla eläintä ihminen tuntee usein hoivaavansa itseään. Lemmikki myös lohduttaa, ja hyvin usein eläin pystyy lievittämään surua ja pahaa oloa.



Pelkästään lemmikin silittäminen tai esimerkiksi kissan kehräyksen kuuleminen laskee verenpainetta ja vähentää stressiä.


Tutkimukset tukevat väitettä, että lemmikin omistajan riski sairastua useisiin sairauksiin on pienempi kuin ihmisen, jolla ei ole lemmikkiä.

Tämä on kokonaisvaltaista eli fyysistä, mentaalista ja psykologista.


Eläimen kanssa liikkuminen voi alentaa verensokeria, verenpainetta ja kolesteroliarvoja, joka voi ehkäistä tyypin II diabetesta sekä sydän- ja verisuonisairauksia. 

Ihmisten on todettu myös toipuvan nopeammin sairauksista ja leikkauksista, kun lemmikkieläin on läsnä.

Lemmikit ovat sensitiivisiä huomaamaan, jos omistajalla on vaikeuksia. Ne pystyvät joskus toteamaan diabeetikon veren sokeripitoisuuden laskun, maanisuuden tai maanis-depressiivisen käyttäytymisen alkamisen ja jopa syövän puhkeamisen.


Ratsastusterapian avulla on hoidettu mm aivohalvauspotilaita, CP- ja kehitysvammaisia, autistisia sekä MS-taudista, ADHD:sta ja ortopedisistä ongelmista, kuten selkäkivuista kärsiviä. 








Lasten, joilla on vaikeuksia oppia lukemaan, on helpompi lukea ääneen eläimelle kuin ihmiselle. Joissakin kirjastoissa työskenteleekin erityisiä lukukoiria joiden tehtävänä on kuunnella lasten ääneenlukemista.


Myös autistien on usein helpompi ottaa kontaktia eläimeen kuin ihmiseen. Lemmikit voivat tarjota sellaista toveruutta, läheisyyttä ja tunnepitoista kiintymystä, mihin autistisilla lapsilla voi muuten olla vuorovaikutuksiin liittyvien vaikeuksien takia vähemmän mahdollisuuksia kuin muilla lapsilla.

Teksti alunperin: Turun sanomat/Lemmikit tekevät hyvää 




















Miten olisikaan ihanaa
kertoa hassuja ajatuksiaan
tietäen ettei kuulija väheksyisi
paheksuisi mielipiteitäsi
puhuisi puheesi päälle
kertoisi muille salaisuuksiasi
koskaan sinua arvostelisi


Katselisi aina rakastavasti
seuraten tunnetilojasi
Läsnäolollaan ilahduttaisi
Sinun olemassaolostasi
joka päivä riemuitsisi
Alakuloinen ollessasi
tassunsa kädellesi nostaisi



-Una Reinman-