Translate

2.2.2020

Ensimmäinen kevätpäivä








Tänään  Kynttelinä eli Kynttilänpäivä on sydäntalven viimeinen merkkipäivä, jonka jälkeen alettiin odottaa kevättä.
Pohjois-Savossa tätä päivää on tosiaan kutsuttu jopa ensimmäiseksi kevätpäiväksi. 
Suomessa keitettiin kynttilänpäivänä lihakeittoa, jonka höystönä olivat sikojen, lehmien tai lampaiden sorkat eli kyntöset. (Iyh!)
 
Päivän tapoihin on kuulunut myös ohrapuuron keittäminen, sama tapa tunnetaan myös virolaisilla ja liiviläisillä.


Kynttilänpäivän aikaa on pidetty otollisena lumituiskuille. Puhutaan kynttilän pyryistä. Jos kynttilänpäivänä kujat ovat täynnä lunta, niin laarit ovat silloin viljaa täynnä syksyllä. 

Kynttilän keleistä on ennustettu muiden sydäntalven päivien tapaan myös tulevan kesän säitä. »Jos ei ole kylmä kynttelinä eikä pakkanen pauku Paavona, niin on halla heinäkuussa ja talvi keskellä kesää».




Päivän merkeistä on myös ennustettu kevään edistymistä. Ensimmäisestä suojasta kynttilän jälkeen on sanottu olevan yhdeksän viikkoa jäiden lähtöön ja kymmenen viikkoa kylvöön.

Kevään edistymistä seurattiin myös varisten käytöksestä. Sanottiin, että kun varis huutaa ensi kerran kynttilänpäivän jälkeen, niin kuukauden päästä huutaa vasikka laitumella.

Vaikka kevättä jo odoteltiin, ihmisten ruuasta sai olla kynttilänä käytettynä vasta kolmasosa ja eläinten ruuasta puolet. 

Päivän aikoihin voitiin myös tarkistaa, miten talven työt olivat edistyneet. Olivatko miehet koonneet halkopinoja ja hakeneet puita metsästä, oliko verkot valmistettu ja pellavat perattu.

Kynttilänpäivänä kyseltiin:

Onko tehty talvitöitä,
onko pitkiä pinoja,
onko paljon aidaksia,
ruoditko jo rohtimesi,
peroitko jo pellavasi,
joko villasi virutit?
 Anssi Alhonen./Taivaannaula







Monet eri kulttuurit ovat löytäneet tapoja juhlia tätä siirtymistä kylmästä ja pimeästä onnellisempaan ja tuottavampaan aikaan.

Muinaiset Keltit juhlivat tänään Jumalatar Brigidiä, joka on puhtauden ja hedelmällisyyden jumalatar.

 Kristinusko on muuttanut kynttilänpäivää, mutta jotain pakanallisuudesta periytynyttä siihen on jäänyt, ainakin lisääntyvän valon juhliminen. 




Joissain maissa kaikki talon kynttilät siunataan kirkossa, Meksikossa vietetään viikon ajan uskonnollista festivaalia.


Voit syödä tänään lettuja tai tamaleja kuten on tapana monissa maissa eri puolilla maailmaa.


#Candlemasday

Kynttilänpäivä 



 




Tänään,02.02.-2020, vietetään myös  Kaksosten päivää.  Teemapäivä perustettiin 
10 vuotta sitten.

Kaksosten päivänä halutaan nostaa esiin ajankohtaisia teemoja monikkoperheiden elämään ja monikkouteen liittyen. Vaikka päivän nimi on Kaksosten päivä, on se samalla kaikkien monikkoperheiden oma juhlapäivä! 

Vuonna 2020 Kaksosten päivää juhlitaan teemalla Kohtaa kaksonen yksilönä. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos-, kolmos- tai nelossisarustaan. 








Tänään on myös  





2 kommenttia:

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Voi toisiko tämä päivä jo vihdoikin valoa, tänne meillekkin päin. Huonolta ainakin tällä hetkellä näyttää, mutta piankos nuo pilvet rakoilevat ja päästävät valon tänne..:)

Anonyymi kirjoitti...

Ihastuttavat lapsoset nämä kaksoset . :=) T.Anne