13.4.2017

Scrabble


Tänään on Scrabblepäivä


Scrabble on alkuperältään yhdysvaltalainen Alfred Mosher Buttsin vuonna 1938 laatima sanapeliklassikko. 

Pelaajat keräävät pisteitä vuorotellen laudalle laatimistaan sanoista. Pelin kirjainlaatat on pisteytetty niiden harvinaisuuden mukaan. Sanat sijoitetaan pelilaudan ruudukolle pysty- tai vaakasuoraan.
Ensimmäinen sana sijoitetaan osuvaksi laudan keskimmäiseen ruutuun ja sitä seuraavat sanat on aina yhdistettävä joltain osin laudalla jo oleviin sanoihin. 

Osallistujat ottavat kangaspussista umpimähkään kirjainlaattoja siten, että heillä on telineissään jatkuvasti käytössä seitsemän kirjainlaattaa, joista muodostaa sanoja. Suomenkielisten sääntöjen mukaan sanojen kuuluu olla perusmuodossa ja yleiskieltä, eivätkä erisnimet ole sallittuja

Pelilaudan ruudukolla on myös erivärisiä erikoisruutuja, joista toisissa niihin osuvan kirjaimen pisteet kaksin- tai kolminkertaistuvat, toisissa koko sanan pisteet kaksin- tai kolminkertaistuvat. Sanoja on mahdollista myös jatkaa kummasta tahansa päästä, tai muuttaa täysin merkitystä myöhemmillä vuoroilla, mutta yhdyssanoja ei hyväksytä. 
(Jotkut versiot sallivat yhdyssanat). Tällöin sanan jo kertaalleen laskettujen kirjainlaattojen pisteet otetaan laskuun laattaan kirjatun pistemäärän mukaan. 

Peli päättyy, kun joltakulta osallistujalta loppuvat kirjainlaatat tai peliä on muuten mahdotonta jatkaa. Osallistujien käyttämättä jääneet kirjainlaatat vähennetään arvonsa mukaan kunkin kokonaispisteistä ja siirretään sille pelaajalle, joka saa kaikki kirjainlaattansa käytettyä. Tätä ei toki aina tapahdu. Pelin voittaja on eniten pisteitä kerännyt henkilö tai joukkue. 


Wikipedia