23.10.2016

Maan luomispäivä


The creation day 

Old reliable Väinämöinen  
Lived his days in lyric leisure 
In the glades of Väinölä,
On the heaths of Kalevala.


Kuva sivulta: Kalevalaseura


Ussherin–Lightfootin kalenterin mukaan maa luotiin lokakuun 23. päivä, joten tänään olisi Maailman luomispäivä.  
Mutta unohdan nyt muut luomiskertomukset ja keskityn minulle mieluisimpaan: Suomen ja Karjalan tasavallan kansalliseepoksen, Kalevalan mukaan maailma syntyi sotkan munasta. Kalevala kuvaa muun muassa Pohjolan kansojen sekä eri päähenkilöiden välisiä kiistoja, kostoreissuja ja kosiomatkoja sekä Sammon rakentamista ja sen ryöstöä. Kalevala perustuu kansallisrunoilijamme Elias Lönnrotin (1802–1884) vuodesta 1828 alkaen kokoamiin suomalais-karjalaisiin kansanrunoihin. 

Vaka vanha Väinämöinen
Elelevi aikojansa
Noilla Väinölän ahoilla,
Kalevalan kankahilla.


Pian 200 vuotta sitten tekstinmuotoon toimitetulla Kalevalalla on ollut suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana. Se on myös vaikuttanut laajasti taiteisiin ja tieteisiin. Teos vaikuttaa edelleen nykysuomalaisenkin ajatteluun sekä mielikuviin, niidenkin, jotka eivät ole Kalevalaa koskaan lukeneet. 


Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti.
Kuvalähde: Kuvataiteen keskusarkisto.


Kalevalan synty

Eeppisen runouden perinteitä löytyy lähes kaikkialta maailmasta.  Monissa tapauksissa tarinoita on koottu kirjoitetuiksi eepoksiksi, joista länsimaissa tunnetuimmat Kalevalan syntyaikaan lienevät olleet Homeroksen kirjoittamaksi väitetyt Ilias ja Odysseia. Kalevalaakaan tuskin olisi syntynyt ilman edeltäneiden eeposten mallia. 

Muinaissuomalaiset eivät tunteneet kirjoitusta, joten tarinat siirtyivät seuraaville sukupolville laulujen, loitsujen, taikojen ja runojen avulla, jotka opeteltiin ulkoa. Lapset oppivat ne vanhemmiltaan tai kiertäviltä runonlaulajilta. Jotkut laulut kertoivat tositapahtumista, jotkut kuvitelluista muinaisista sankareista. 

Kalevalainen runomitta on tutkijoiden mukaan syntynyt ehkä jo ennen ajanlaskun alkua. Rakas suomen kielemme on jo hyvin vanhaa perua.

Wikipedia: Kalevala 


Kalevalaa muualla: 
Kalevalaseura.fi Ei kommentteja: