Translate

15.4.2017

RMS Titanic










RMS Titanic oli White Star Line -yhtiön matkustajalaiva. 
Titanic laskettiin vesille 31. toukokuuta 1911, ja se aloitti neitsytmatkansa Southamptonista New Yorkiin 10.4.1912 
eli 105 vuotta ja viisi päivää sitten. Laivan kapteenina toimi White Star Linen kommodori Edward J. Smith.  

 Titanic aikansa suurin ja loisteliain höyrylaiva ja samalla ylellisin valtamerialus. Laivalla oli käytössään mm silloin vielä jopa rikkaidenkin asunnoissa harvinainen juokseva vesi ja astianpesukone.

Yksi Titanicin tunnetuimmista paikoista oli pääportaikko, jonka katossa sijaitseva lasikupoli päästi sisään luonnonvaloa. Titanicilla oli myös muun muassa neljä hissiä (kolme 1. luokan matkustajille ja yksi 2. luokan matkustajille), kokoushuoneita, kirjasto, parturi, sisäuima-allas, turkkilainen sauna, squash-kenttä ja kuntosali. 

Myös Titanicin kolmas luokka oli poikkeuksellisen viihtyisä matkustuspaikka ravintolasalonkeineen ja yleisine tiloineen, joten kolmannen luokan hytit olisi muissa laivoissa luokiteltu toisen luokan hyteiksi. 

Titanic toimi lisäksi postilaivana. Tästä syystä aluksen nimen eteen lisättiin kirjaimet RMS, joka on lyhenne englanninkielisistä sanoista Royal Mail Ship (joskus myös steam-ship tai steamer) eli suomeksi ”Kuninkaallinen posti(höyry)laiva” 

Lehdistö kutsui Titanicia käytännössä uppoamattomaksi laivan osastoinnin ansiosta. Jos laivan yhteen osaan tulisi vuoto, aluksen vesitiiviit osastointiovet estäisivät veden pääsyn muihin osastoihin ja laiva pysyisi pinnalla, vaikka ensimmäiset neljä tai kaksi keskellä olevaa osastoa olisivat täyttyneet vedellä.


Uppoamaton Titanic kuitenkin törmäsi neitsytmatkallaan 14. ja 15. välisenä yönä huhtikuussa 1912 jäävuoreen Pohjois-Atlantilla ja upposi, vieden mukanaan noin 1 500 ihmistä.

Onnettomuustutkimuksissa uppoamisen todettiin olleen seurausta siitä, ettei kapteeni Smith ottanut jäävuorivaroituksia huomioon eikä laiva hidastanut vauhtiaan vaara-alueella. Onnettomuutta pahensi, ettei pelastusveneitä lastattu täyteen.

Titanicissa pelastusveneisiin olisi mahtunut vain noin puolet matkustajista. Määrä oli laskettu sen varalta, että Titanic saisi konerikon tai vuodon mutta pysyisi pinnalla, kunnes matkustajat voitaisiin siirtää toiseen alukseen.

Jos Titanicin lähettämien rakettien merkitys olisi ymmärretty, moni olisi voitu pelastaa kuolemalta. Merenkulun sääntöjen mukaan hätärakettien tuli lähteä minuutin välein, kun Titanicin raketit lähetettiin keskimäärin 7–8 minuutin välein. Yhteensä laivalta ammuttiin kahdeksan rakettia noin tunnin kuluessa. (Muissa laivoissa luultiin että Titanicilla juhlittiin...)

Titanicin uppoaminen on yksi historian kuuluisimpia  merionnettomuuksia. Kyseessä oli myös rauhan ajan suurin merionnettomuus, joka vaati n. 1 517 uhria. 

Vain 706 ihmistä selvisi onnettomuudesta. Ensimmäisen luokan miehiä pelastui enemmän kuin kolmannen luokan lapsia. Uhrien ja Titanicilla matkustaneiden määrästä on esitetty erilaisia arvioita. Epävarmuus johtuu monista seikoista, kuten siitä, että jotkut matkalipun ostaneet peruivat matkansa viime hetkellä.


Onnettomuuden seurauksena meriturvallisuusmääräyksiin tehtiin useita muutoksia: esimerkiksi pelastusveneiden määrä tuli laskea laivan matkustajamäärän perusteella. Lisäksi perustettiin kansainvälinen jääpartio ja solmittiin yhä voimassa oleva SOLAS-sopimus. Onnettomuus myös lisäsi merkittävästi radiolaitteiden käyttöä laivaliikenteessä.


RMS Titanicin hylky löydettiin vuonna 1985, noin 73 vuotta onnettomuuden jälkeen. 3 798 metrin syvyydessä lepäävää, vähitellen hajoavaa hylkyä on tutkittu paljon. 

 Titanicin hylyn ruosteesta löydettiin vuonna 2010 ennestään tuntematon bakteerilaji, joka sai nimekseen Halomonas titanicae
Rautaa syövät bakteerit syövät hylkyä n 45 kg vuorokaudessa.

RMS Titanic -yhtiö sai vuonna 1994 tuomioistuimen päätöksellä yksinoikeuden nostaa esineitä Titanicin hylystä. Vuoteen 2010 mennessä pintaan olikin nostettu jo noin 5 500 esinettä. Yritys rahoitti vuonna 2010 tehdyn kolmiulotteisen kartoituksen, jonka avulla hylystä saatiin yhtä tarkkaa tietoa kuin jos se olisi nostettu pintaan.

Hylky pääsi vuonna 2012 Unescon vedenalaista kulttuuriperintöä koskevan sopimuksen piiriin sekä suojelulistalle, joten hylyn myyminen, tuhoaminen ja hajottaminen on kielletty. 


Tänään on Titanicin muistopäivä.



Lähde: Wikipedia

2 kommenttia:

sylvi kirjoitti...

Surullinen tapaus.

Hallatarinoita kirjoitti...

Voi niinpä... ♥