Translate

31.1.2025

Ei palele ja sydän tykkää!

 

 




Voi sitä iloa kupillisesta höyryävän kuumaa kaakaota kylmänä talvipäivänä! Kuuma suklaajuoma on suloinen herkku, joka lämmittää kehoa ja sydäntä. Vaahtokarkkien tai kermavaahdon lisääminen voi tehdä juomasta erityisen herkullisen. 

Hienostunut kaakaojuomaresepti, jota käytetään monissa kahviloissa, sisältää täysmaitoa, kaakaojauhetta, sokeria, tummaa tai puolimakeaa suklaata ja vaniljauutetta. Ainekset sekoitetaan keskenään, sulatetaan ja kuumennetaan liedellä ja vatkataan kermaiseksi kuumaksi suklaaksi. 

Kokeile myös mausteista meksikolaista suklaajuomaa. Kaneli, chilijauhe ja tumma suklaa tekevät tästä kaakaosta jotain erityistä. 

Tai mausta kaakaosi piparmintulla, joko uutteesta tai hienonnetuista piparminttukarkeista. Kuuma minttukaakao kuulostaa ihanalle!

Yksi hauska ja helppo tapa lisätä makua kuumaan suklaajuomaan on yksinkertaisesti sekoittaa joukkoon maapähkinävoita tai Nutellaa, jolloin saat pehmeän ja kermaisen maun.


 

Kaakao tekee hyvää koko keholle

 

Tieteelliset tutkimukset viittaavat siihen, että kaakaon flavonoidit pyrkivät lisäämään aivojen happipitoisuutta ja aktivoimaan hermosoluja nopeammin – mikä tarkoittaa parempaa aivojen suorituskykyä ja kognitiivisia toimintoja.

Kaakao on hyväksi myös sydämellesi. Harvardin tutkimuksen mukaan flavonoidit ja fytosterolit pystyvät alentamaan veren huonon kolesterolin määrää. Kaakaon antioksidantit ovat hyödyllisiä sydänsairauksien torjunnassa. 

Tumman suklaan sisältämät antioksidantit voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja vähentämään tulehdusta. Kaakaon juominen voi myös vähentää Alzheimerin taudin riskiä. 

 

 



Tänään - kaakaopäivänä - voit myös levittää iloa jakamalla suklaajuomaa ystävien, työtovereiden tai perheenjäsenten kanssa. Se voisi olla jotain niinkin yksinkertaista, kuin yllättää työkaveri kupilla kuumaa kaakaota, joka noudetaan paikallisesta kahvilasta matkalla töihin.

 

Kaakaopäivä 

 #HotChocolateDay

DOTY 


Aiheesta lisää mm: 

Suklaa on jumalten lahja ihmisille 



🍫☕













30.1.2025

Kahvi ja croissant. Kiitos!

 


 


 

Söisin. Jos voisin. Jos joku keksisi tekstuuriltaan samanmoisen mutta gluteenittoman version... Tänään vietetään croissantpäivää
Olenkin croissanteista kirjoitellut aiemminkin, mm täällä ja täällä, jne...

#CroissantDay

 

 



Kouluissa vietetään tänään väkivallatonta ja rauhaisaa koulupäivää, mutta eikö joka ikinen koulupäivä pitäisi olla sellainen päivä? Tai niin no.... Ei ollut silloinkaan kun itse olin peruskoulussa... =(


 

 

28.1.2025

Kiusaa aivojasi joka päivä



 


Yksi varhaisimmista tunnetuista arvoitusten harrastajista oli kreikkalainen matemaatikko Archimedes. Hän suunnitteli ja jakoi matemaattisia ongelmia aikalaisilleen, että he kaikki oppisivat ja ratkaisisivat ongelmia yhdessä.

Kaikki rakastavat hyviä arvoituksia. Aivojumppa on erinomainen tapa pitää mielemme terävänä ja keskittyneenä. Ihmiset puhuvat usein fyysisestä stimulaatiosta ja kehon terveydestä, mutta useimmat ihmiset eivät ymmärrä, että henkiseen stimulaatioon osallistuminen on yhtä tärkeää kuin kehon kunnossa pitäminen.

Aivojen pitäminen aktiivisena auttaa myös vähentämään dementian riskiä ja hidastamaan dementiaa. Jos olet vielä nuori ja aktiivinen, henkinen stimulaatio voi auttaa sinua parantamaan keskittymiskykyäsi, parantamaan aivojen käsittelynopeutta ja ratkaisemaan monimutkaisia ​​haasteita jakamalla ne pienempiin tehtäviin. Sinun täytyy kokeilla erilaisia ​​aivoharjoituksia ja "kiusata" aivojasi joka päivä.

Varaa aikaa tehdä joitain henkisesti stimuloivia haasteita jokaiselle päivälle. Tämän ei pitäisi kestää kovin kauan, varsinkin jos se on vain sanomalehtipeli, kuten ristikko tai Sudoku. Voit myös ladata aivoharjoittelupelin tai -sovelluksen puhelimeesi, jotta voit haastaa itsesi jopa työmatkalla musiikin kuuntelun sijaan. 

Loistava tapa hioa aivonystyröitä on pelata perheen tai ystävien kanssa yhdessä lautapelejä, joihin liittyy strategiaa tai ongelmanratkaisuja. Scrabble on yksi esimerkki hauskasta pelistä, joka stimuloi aivoja ja auttaa sinua kasvattamaan sanavarastoasi. 

 

 



Hauskaa ajanvietettä ja hyvää aivojumppaa ovat myös palapelit. 29.1. onkin
arvoituspäivä / palapelipäivä. Vedä palapeli kaapista ja laita se suurelle pöydälle tai lataa pulmasovellus älypuhelimeen ja aloita pelaaminen!

Ensimmäiset palapelit näyttävät syntyneen 1700-luvun puolivälissä brittiläisen kartografin ja kaivertajan John Spilsburyn toimesta. Hän kiinnitti Euroopan kartan puuhun ja leikkasi sitten jokaisen maan pois. Tätä käytettiin opettamaan lapsille karttatietoutta. Karttapeli tuli kaupallisesti saataville ja oli niin suosittu, että Spilsbury laajensi palapelejä maailmankartalla. Kun palapelit yleistyivät, teollinen vallankumous kehitti palapelien valmistusprosesseja, jolloin tehtiin kevyitä, kannettavia versioita eri teemoilla. 

1920-luvun lopulla, kun suuri lama iski Yhdysvaltoihin, palapelit tulivat erittäin suosituksi ajanvietteeksi niiden kohtuuhintaisuuden ja sen vuoksi, että niitä voitiin käyttää uudelleen ja uudelleen – ja jopa käydä kauppaa perheiden välillä. Nykyään palapelit tehdään yleensä pahvikerroksista, jotka liimataan yhteen ja päälle on liimattu kuva. Palat tehdään laserleikkauksella. 

Samoihin aikoihin, kun palapeli syntyi, myös Sudokua kehitettiin. Vaikka nimi on selkeästi japanilainen, itse palapelin juuret ovat Sveitsissä, jossa keksittiin numeropeli, alun perin nimeltään Latinalaiset neliöt. Sudoku sellaisena kuin se tällä hetkellä tunnetaan, syntyi vuonna 1979, jolloin se julkaistiin sanapelilehteen Indianassa, Yhdysvalloissa. Tuolloin sitä kutsuttiin Number Placeksi, mutta viisi vuotta myöhemmin, kun se julkaistiin Japanissa, he kutsuivat sitä Sudokuksi, ja se nimi jäi.

Ristisanatehtävillä on uudempi historia. Ne otettiin käyttöön vuonna 1913, kun New York Worldin toimittaja Arthur Wynne tarvitsi sanomalehteensä "hauskan osion" joulun aikaan. Tästä "Word Cross Puzzlesta" tuli melkein yhdessä yössä sensaatio ja sille on ollut suuri kysyntä siitä lähtien. 




Kansainvälinen LEGOpäiväkin olisi juuri nyt. Legojen rakentelussahan on myös puuhaa aivoille ja sormille.

 



Ja hei, muista suunnitella vuosilomasi!

Nyt on sille puuhalle hyvä aika!


#InternationalBrainteaserMonth

#PuzzleDay
#InternationalLEGODay 
#PlanforVacationDay

 

 

 

 Kuvat ovat esikoisen tuomasta palapelistä. Sai sairaslomalla oleva äittä ratkoa tällaista pulmaa... Ihana poikanen! Palapeli tulikin jo nopeasti koottua Hanin kanssa, purettua varovasti uudelleen ja nyt se on menossa keskimmäiselle poikaselle ratkottavaksi.
Esikoinen viisaasti oivalsi, että jakamalla kivan palapelin siitä saa moni iloa. Kiitos Jake! 

 


27.1.2025

Suklaisia suupaloja



Chocolate Cake Day

Olet juuri tullut töihin, jossa joku ihana sielu on laittanut esiin suklaakuppikakkuja, jokaiselle oman. Ihmettelet varmaan, mikä juhlapäivä tänään onkaan ja minäpä vastaan: 27. tammikuuta on tärkeä ja herkullinen suklaakakkupäivä
2000-luvun alussa kehitelty suklaakakkupäivä on kunnianosoitus suklaan ja suklaakakun hämmästyttävälle historialliselle merkitykselle. Suklaakakku on kaikkialla maailmassa juhlan, lämmön sekä hemmottelun symboli. Tämän vuoksi tällä teemapäivällä on erityinen paikka  jälkiruokien ystävien sydämissä. 







Päivän viettäminen on herkullisen yksinkertaista:

Tee suklaakakkutaikina ja tee siitä aamulla ensin suklaapannukakkuja, joiden päällä on karamellisiirappia ja kermavaahtoa. Käytä loput taikinasta suklaakuppikakkujen valmistamiseen, aseta mansikka jokaisen keskelle ja vie ne töihin jakaaksesi työkavereidesi kanssa. 
Nauti suklaakakkua lounaan jälkiruoaksi. 
Tee itse suklaakakku. Sinun ei tarvitse pitäytyä nykyaikaisissa resepteissä. Voit kokeilla kaikenlaisia ​​yhdistelmiä, matchasta pistaasipähkinään. Voit tarjoilla luomuksesi ystävillesi nähdäksesi, mitä he ajattelevat.
Tai marssi lempileipomoosi ja osta omaksesi jokin suklaisista herkullisista taideteoksista. 

 


 

 Anna suklaakakku lahjaksi. 

Suklaa on esiintynyt myös useissa kirjoissa ja elokuvissa toimien hemmottelemisen ja mukavuuden symbolina. Vink-vink.

 


Kun käytämme hetken pohtimalla suklaakakun historiaa, on selvää, että matka kaakaopavuista lautasellemme on juhlimisen arvoinen tarina.
Yli 260 vuotta sitten Amerikassa, vuosina 1764-1765 irlantilainen maahanmuuttaja John Hannon tapasi amerikkalaisen Dr. James Bakerin. Miehet tekivät yhdessä suklaata, jauhamalla kaakaopapuja kahden massiivisen pyöreän myllynkiven välissä.
Alkuaikoina,1830- ja 1840-luvuilla suklaa oli pääasiassa suklaajuomaa, joka sekoitettiin veteen, eikä se ollut edes makeaa. 
Suklaan makeuttaminen loi kaakaosta herkullisen. 
Ensimmäinen suklaakakkuresepti ilmestyi 1847 ja leipurit alkoivat lisätä suklaata kakkutaikinaansa.

 

 

 


 

Coenraad Van Houten keksi vuonna 1828 menetelmän, jolla hän pystyi poistamaan mekaanisesti rasvaa kaakaosta, jolloin syntyi kaakaojauhe. Pian sen jälkeen ilmestyivät suklaakaramellit. Maitosuklaan ilmestyminen kesti vuoteen 1876 asti. Conrad Van Houten on syy siihen, että meillä on suklaata.

Muun muassa Suomessa on saatu nauttia Van Houtenin herkuista jo vuodesta 1921, yli sata vuotta! 
1920-luvulla myytiin myös jo ensimmäisiä valmissuklaakakkuja. 
Vuonna 1947 myyntiin tulivat ensimmäiset suklaakakkusekoitukset, jotta kotonakin voi helposti valmistaa tuota herkkua. Melkein kuka tahansa pystyi siihen, vaikka hänellä ei olisi kokemusta keittiötöistä. 

Suklaakakku mukissa käsite yleistyi 2000-luvun alussa, ja se tarjosi nopean ja kätevän tavan nauttia yksittäinen suklaakakku-annos muutamassa minuutissa. Tarvitset vain mukin, mikroaaltouunin ja muutamia perusaineita!
Vuonna 2008 Hakasima-Nilasarin ruokakoulu teki uskomattoman hienon saavutuksen. He leipoivat kakun, joka oli 33 metriä korkea, 9 metriä leveä ja painoi hieman yli 18 tonnia. Sen ainesosat olivat 1,6 tonnia sokeria, 3,2 tonnia kananmunia ja tietysti 243 kiloa suklaajauhetta! 

 

Kakkuihin käytetyn suklaan kaakaon prosenttiosuus voi vaikuttaa merkittävästi makuun. Korkeampi kaakaopitoisuus tuottaa täyteläisemmän, voimakkaamman suklaamaun, kun taas pienempi kaakaopitoisuus antaa makeamman, miedomman maun. 


Suklaakakkupäivä
Chocolate Cake Day
#ChocolateCakeDay.


DOTY
Doraihome
Checkiday
Lejos.fi 






 

 


25.1.2025

Suomalaisessa kansanperinteessä useita talven selän taittumisajankohtia








Talven selkä taittuu meteorologisesti sisämaassa helmikuun ensimmäisellä ja rannikoilla toisella viikolla. 


 

"Heikin päivän ohella talvenselkänä on pidetty Paavon päivää 25.1. tai kynttilänpäivää 2. helmikuuta. Muitakin talven selän taittumisajankohtia suomalaisessa kansanperinteessä elää. Tilastojen valossa talven taite osuu tammikuun 20. ja helmikuun 7. päivän välille. 
Talvenselän taittumisen jälkeen alkaa kevään odotus. Sitä siivittää päivän piteneminen. Päivä pitenee reilut kuusi minuutta vuorokaudessa eli tunti tulee lisää aina kymmenessä päivässä.
Päivä on jo pidentynyt merkittävästi talvipäivänseisauksesta. 
Eikä vie kuin vajaat pari kuukautta, kun koittaa kevätpäiväntasaus."/Markku Rättilä /Kaleva



❄❅❆❄❅❆ 
 
 


22.1.2025

Näkyykö jo lintuja?


 

 





Yksi kauneimpia, ellei kaunein talvilintu on tämä Kymenlaakson maakuntalintu punatulkku, Pyrrhula pyrrhula. Osittain se on muuttolintu, mutta talvehtii eteläisessä Suomessa. Näkyykö ja kuuluuko niitä sinun pihamaallasi?

Meilläpäin on jo näkynyt ainakin mustarastaita!

Ovat jo laulaa luritelleetkin ilokseni. 

Ne ovat lempilintujani punarinnan kanssa.

 

 

 

Voi ihana mustarastas
Sen laulunliverrys
saa mielen iloiseksi
askeleet kevyeksi
ja ainakin vähän
hymyä silmän nurkkaan
Kuunteleppa vaan
Etpä huomaakaan
kun joudut mukaan tähän
samaan luonnon taikaan 
 
- Una Reinman
 
 

🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛

 

 

Ensi viikonloppuna 25.–26.1.
on Pihabongaus
jo 20. kerran  

 

"Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa Suomen suurimmassa lintutapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. 

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa, eikä kyseessä ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole olennainen. Tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen, vaikka havaintona olisi yksi lintu.

BirdLifen Pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.
 
 

 


 


Huuhkaja on vuoden lintu 2025 


Erittäin uhanalainen huuhkaja on vuoden lintu 2025. Hankkeen tavoitteena on selvittää huuhkajan nykyinen levinneisyys ja pesimäkannan suuruus.
Osallistu kirjaamalla huuhkajahavaintosi Tiiraan!







21.1.2025

Haleja kaikille!

 





 Halailulla on monia etuja; se auttaa vähentämään stressiä, osoittaa tukea, auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, parantaa sydämen terveyttä ja tuottaa oksitosiinia. 

 

Oksitosiinihormonilla
on valtavia terveyshyötyjä 


Oksitosiini antaa meille lämmön-  ja levollisuuden tunteen ja vähentää kipua. Joten kun sinulla on kylmä, lihaksia ja niveliä särkee, halailemalla voi auttaa vähentämään särkyjä ja kipuja. 

Oksitosiini auttaa myös sydänsairauksissa, verenpaineen alentamisessa, stressissä ja kaikenlaisessa ahdistuksessa.

Myös imettävät äidit saavat voimia halauksesta ja nukkuvat  paremmin öisin,  siitä huolimatta että kotona on pieni vauva. 

Jos halaus ei olisi ilmaista, se todennäköisesti kuuluisi sairausvakuutukseen, koska siitä on niin valtava hyöty terveydelle! 


Halaaminen kertoo asioista, jotka ovat elintärkeitä meille. Fyysinen kosketus luo luottamusta, sitoutumista, varmuutta ja ihmisten yhteyttä.

 

Halaaminen vapauttaa aivoissamme myös dopamiinia, joka stimuloi aivoja. Dopamiini tuottaa iloa, parantaa muistia ja keskittymistä. 


Yksi vuoden monista halipäivistä on tänään. Paras tapa viettää Halipäivää on halailla! 
 Kosketuksesta on hyötyä kaikille!

Halipäivä, halauspäivä, halailupäivä
#HuggingDay

 



Halaus rakkaalta tyypiltä
silloin tällöin
tekee meidät onnellisiksi
hymyn herkäksi
ja askeleet kevyiksi

- Una Reinman 


 ♡♡
 
 



 
Lemmikkien kanssa puuhailemalla saa myös samanlaista mielihyvää,  terveellistä hyötyä itselleen ja sisältöä elämälleen.  





 
 
 
Oravat ovat jotenkin vähentyneet. 
Ainakin minun mielestäni... 
 
Kaipaan yhä sitä hassuttelijaa, joka nukkui 
yöunensa erään Punaisen pikkutalon 
ulko-oven yläpuolella välikatossa...  
(Ennen ulkoseinäremonttia ja välikaton uusimista... =) )

♡♡♡

 
 
 
 
 
 
 

19.1.2025

Lunta ja karhuja





 

Lumiveistosten teko on ollut talvitoimintaa, joka todennäköisesti juontaa juurensa useiden sukupolvien taakse alueilla, joilla talvella on erittäin kylmä tai runsaslumista.

 



❄❆❄❆❄❆❄❆

 


 Kaikki lumettomat voivat puolestaan viettää popcorn päivää, #PopcornDay. Niin minäkin, vaikka lunta olisikin! Rakastan varsinkin Hanin itsetekemiä kattilapoppareita!
Ne ovat ihan parhaita!
Minä voisin ihan hyvin elää ilman lunta ja jäätä, mutta en ilman pop cornia!


 Koko tämä viikko 19.1. - 25.1. muutes eletään onnen metsästysviikkoa, #HuntforHappinessWeek, vai onko se onni tullut jo metsästettyä?


❄❆❄❆❄❆❄❆







🐻Ja vanhan uskomuksen mukaan tänään Heikin päivänä, 19 tammikuuta karhukin kääntää kylkeään talvipesässään. Saattavat jopa herätä talviuniltaankin, jos on leutoa...


 






18.1.2025

Nalle Puhin kirjoittajan synttärit

 

 






 

🧸Jossain vietetään tänään Nalle Puh -päivää, 
koska tänään on kirjailija A.A.Milnen syntymästä
jo 143 vuotta. Hän kirjoitti ensimmäisen satunsa viisaasta keltaisesta nallekarhusta (joka itse asiassa oli yksi hänen poikansa pehmoleluista) pojalleen Christopher Robinille (s.21.8.1920) yksivuotissyntymäpäivälahjaksi, 21.8.1921.


- Näin ollen Nalle Puhin syntymäpäivä onkin itseasiassa ensi elokuun 21. päivä ja hän täyttäisi tämän laskutavan mukaan silloin jo kokonaista 104 vuotta!  
Ja tuohan on jo varsin kunnioitettava ikä rakastettavalle nallelle. 

- Tosin Milnen satukirja julkaistiin vasta muutamia vuosia myöhemmin, eli olisiko nalle sittenkin epävirallisesti vielä alle 100v? Hmmm...

Mutta kuka sitä tosiaan estää tänäänkin viettämästä keltaisen nallen syntymäpäivää. 

 

Minusta ainakin olisi hauskaa jos joku tykkäisi minusta niin paljon, että haluaisi juhlia olemassaoloani useammankin kerran vuodessa. 

💗




Kuvassa ne alkuperäiset pehmolelut joilla Christopher Robin Milne lapsena leikki.

Nalle Puh itseoikeutetusti ylimpänä. 






 

 

 

 

16.1.2025

Arvosta lohikäärmeitä






 Tarinoita lohikäärmeistä on ollut olemassa historian varhaisimmista ajoista lähtien, ja ne ovat ilmestyneet monissa eri muodoissa monin eri tavoin hyvän ja pahan linjauksissa. Lohikäärmeiden kuvaukset vaihtelevat kulttuurin mukaan. 

 Lohikäärme on liskomainen taruolento, joka tunnetaan tarustoista kautta maailman. Lohikäärmeet ovat hahmoltaan yleensä matelijamaisia, suomuisia ja usein siivekkäitä. Monissa tarinoissa lohikäärmeet pystyvät syöksemään tulta. 

(Paitsi kuvassa oleva, on varmaan vielä vasta ihan baby-lohikäärme... Sanoo vaan "Gaa-gaa!" =D )
Lohikäärme on useimmissa kertomuksissa suuri matelijankaltainen olento, jolla on pitkä häntä ja paksu kaula. Paksut suomut suojaavat sen kehoa ja päätä ja sen neljässä jalassa on terävät, vaaralliset kynnet. Joillakin lohikäärmeillä on selässä piikkejä ja päässä sarvet. Niillä on myös selässään siivet, joilla voi lentää. 

Lohikäärmeen heikoin kohta on usein sen vatsassa, jossa on pieni suojaamaton kohta. Jotkin lohikäärmeet sylkevät tulen sijasta kaasua, savua, myrkkyä tai happoa. Joillakin lohikäärmeillä on taikavoimia, joita ne voivat käyttää pahaan tai hyvään tarkoitukseen.  

Lohikäärmeet kuvataan monien kulttuurien kertomuksissa melko samankaltaisiksi. Tutkijat ovat esittäneet tälle kaksi syytä. Joidenkin mukaan lohikäärmemyytit saivat alkunsa Lähi-idässä käärmeiden, vesimatelijoiden ja muiden matelijoiden pohjalta, ja levisivät sieltä Intiaan ja Kiinaan sekä antiikin Kreikan kautta Eurooppaan. Toisen teorian mukaan lohikäärmemyytit syntyivät toisistaan riippumatta eri puolilla maailmaa, sillä ne edustavat ihmisten yhteistä pelkoa matelijoita ja käärmeitä kohtaan. Vasta kun kulttuurit tulivat kosketuksiin toistensa kanssa, niiden lohikäärmemyytit alkoivat sulautua ja vaikuttaa toisiinsa.


Lähi-idässä lohikäärmeillä oli jumalallisia ominaisuuksia ja kiinalaisessa mytologiassa lohikäärme nousi hyvin näkyvään asemaan. Antiikin kreikkalaisilla oli mytologiassaan useita lohikäärmemäisiä hirviöitä. 

Keskiajan Euroopassa lohikäärmeiden surmaajat saivat vaikutteita etenkin Pyhästä Yrjöstä. Tämän marttyyrin legendaan lohikäärmeen surmaaminen tuli tosin tuhat vuotta hänen kuolemansa jälkeen 1200-luvulla Jacques de Voraginen kirjoittamassa ”Kultaisessa legendassa”. 

Englantilaisen mytologian kuningas Arthur ja hänen ritarinsa Lancelot taistelivat lohikäärmeitä vastaan. Moni Englannin kuningas käytti lohikäärmettä viireissään ja vaakunoissaan, kunnes sen korvasi leijona vuonna 1603. 



 

Suomalainen nimi Agricolalta


Lohikäärmeen suomenkielinen nimi ei viitanne lohikalaan, vaan erään näkemyksen mukaan tulta tarkoittavaan muinaisskandinaaviseen sanaan logi. Eräs versio nimelle on louhikäärme, joka viittaa lohikäärmeiden oletettuun asuinpaikkaan louhilla, eli kallioisilla vuorilla. 

Perinteisesti on arveltu, että sana lohikäärme olisi Mikael Agricolan keksintöä ja vanhin kirjallinen tieto sanasta onkin Agricolalta. 

Lohikäärmeitä on kuvattu taiteessa ja tarinoissa jo muinaisina aikoina, joskaan kalliomaalauksissa niitä ei ole tavattu. 

Suomalaiset kansantarut tuntevat kertomuksia erilaisista jättiläiskäärmeistä, -liskoista, ja -madoista, joista jotkut ovat tulisia ja jotkut monipäisiä, kuten myös tulisista lentävistä olennoista (esimerkiksi Kokko). Taruolentoja nimitetään lohikäärmeiksi kuitenkin vain muutamassa tarinassa ja loitsussa. Joissakin tarinoissa kertoja ei ole oikein tiennyt mikä lohikäärme on, ja on käsittänyt sen kalaksi. 

Vuonna 1572 julkaistussa kartassa oli Pohjois-Lappiin sijoitettu lohikäärme, joka söi hiiriä... 

Erään myöhään, vasta vuonna 1928 taltioidun uskomuksen mukaan näkin voi karkottaa rannasta heittämällä kiven veteen. Kivi nimittäin aiheuttaa veteen kurimuksen, jossa asuu lohikäärme, jota näkki pelkää.





Kiinalainen lohikäärme


Kiinalaisessa mytologiassa lohikäärme on aina ollut näkyvässä osassa. Tätä kiinalaista taru- ja jumalolentoa (kiinaksi long tai lung) kutsutaan länsimaissa kiinalaiseksi lohikäärmeeksi, jolla on oma kulttuuritaustansa. Vaikka se näyttääkin samalta kuin länsimainen lohikäärme, se on muulta olemukseltaan hyvin erilainen.

Varhaisin lohikäärmelöytö Kiinasta, on noin vuodelta 2000 eaa. peräisin olevasta saviastiasta. Siinä kuvataan siivetön matelija, jolla on suuri pää, pitkä ruumis ja kaksi jalkaa, joissa on kynnet. 

Kiinalaiset lohikäärmeet eivät useinkaan taistelleet jumalia tai sankareita vastaan, ja tällaisissa tarinoissa oli yleensä jokin moraalinen opetus. Yleisesti ottaen kiinalaiset lohikäärmeet suhtautuivat ihmiseen ystävällisesti.

 

 

 

Kiinalaisen lohikäärmeen luonnehdittiin muistuttavan yhdeksää eläintä: sarvet uroshirveä, pää kamelia, silmät demonia, kaula käärmettä, vatsa simpukkaa, suomut karppia, kynnet kotkaa, jalkapohjat tiikeriä ja korvat lehmää. Lisäksi joidenkin mukaan sen silmät muistuttivat jäniksen silmiä. Lohikäärmeen päälaella oli suuri kuhmu, ch’ih-muh, joka auttoi sitä lentämään. 

Lohikäärmeen suomujen määrää pidettiin merkityksellisenä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan todellisella lohikäärmeellä oli tasan 81 suomua. Lohikäärmeen kaulan terävien suomujen koskettaminen oli ihmiselle kuolemaksi. Myös lohikäärmeen kynsien määrä oli merkittävä: vain keisarilliset lohikäärmeet kuvattiin viisikyntisinä, muut vain neljä- tai kolmikyntisinä.


Lohikäärme lisääntyi munimalla. Useimmat emot laskivat munansa lähelle vettä, mutta jotkin munivat mäenrinteille. Vastakuoriutunut poikanen muistutti aluksi vesikäärmettä tai vesiliskoa, mutta se kasvoi ja kehittyi nopeasti lohikäärmeen näköiseksi. Lohikäärme eli tuhansien vuosien ikäiseksi. 


Kaikki lohikäärmeet eivät lisääntyneet munimalla. Joidenkin mukaan lentävät lohikäärmeet syntyivät muuntumalla linnuista, ja muuntyyppiset lohikäärmeet muista eläimistä. Myös käärmeet ja kalat saattoivat muuttua lohikäärmeiksi. Joidenkin kertomusten mukaan lohikäärme saattoi syntyä jopa elottomasta aineesta, kuten keltainen lohikäärme kullasta. Lohikäärmeen väitettiin myös voivan muuttua halutessaan joksikin toiseksi eläimeksi. Muuttuessaan ihmiseksi lohikäärme otti yleensä joko vanhan miehen tai kauniin nuoren naisen hahmon. 

Lohikäärmeillä kerrottiin olevan erinomainen näkökyky, ja ne näkivät oljenkorren jopa 150 kilometrin etäisyydeltä. Ne eivät kuitenkaan kyenneet näkemään kiviä. Joidenkin mukaan lohikäärmeet kuulivat hyvin, mutta toisten mukaan ne olivat umpikuuroja. 

 

Joskus lohikäärmeitä myös syötiin, ja niiden lihalla, luilla, hampailla, sarvilla ja syljellä oli lääkinnällisiä ominaisuuksia. Etenkin lohikäärmeenluujauheen kerrottiin parantavan monenlaisia vaivoja ja sairauksia. 500-luvulla eaa. kirjoittaneen Lei Hiaon mukaan tehokkaimmat luut olivat viisivärisillä lohikäärmeillä. Ne, jotka pitivät lohikäärmeitä kuolemattomina, selittivät lohikäärmeenluut sillä, että lohikäärme saattoi vaihtaa luunsa samalla tavoin kuin käärme luo nahkansa. Myös lohikäärmeen rasvalla kuvattiin olevan ihmeellisiä ominaisuuksia valonlähteenä ja silkin suojaamisessa vedeltä. Lohikäärmeen syljestä tehtiin hajuvesiä. Kiinassa lohikäärmeen verellä ei ollut paljon käyttöä, toisin kuin lännessä.

Kiinalaiset koristelivat soittimensa ja muut esineensä usein lohikäärmekaiverruksin ja piirroksin. 


Kiinassa vietetään nykyisinkin vuoden toisen kuukauden toisena päivänä värikkäitä "lohikäärmejuhlia" lohikäärmeen talviunilta heräämisen ja kevään alkamisen kunniaksi. Juhlaa vietetään kantamalla suuria liikuteltavia paperilohikäärmeitä ja ampumalla ilotulitteita.






Euroopan lohikäärmeet



Rooman valtakunnan tuhon jälkeen Euroopassa vallitsi sekasorto, ja sivistys taantui. Lohikäärmeetkin muuttuivat entistä vahvemmiksi ja hirviömäisemmiksi. Germaanisessa ja skandinaavisessa mytologiassa syntyi joukko pahoja lohikäärmeitä, kuten Nidhöggr sekä Fafnir, jonka surmaa sankari Sigurd.

600- tai 700-luvulla sepitetyssä Beowulf-eepoksessa Sigmund ja Beowulf surmaavat lohikäärmeen, joka vartioi suurta aarretta. Hrólfr Riu'un saagassa Bödvar surmaa kauhean siivekkään lohikäärmeen. Myös irlantilainen kelttisankari Finn mac Cumhaill surmasi lohikäärmeitä.


Venäläisessä kansanperinteessä auringon- ja kuunpimennysten uskottiin johtuvan taivaankappaleiden joutumisesta lohikäärmeen peittoon. Lohikäärmeitä pidettiin kuitenkin myös vähä-älyisinä, mikä ilmenee esimerkiksi sadussa, jossa lohikäärme joutuu romanimiehen huijaamaksi. 


Siivet alkoivat yleistyä eurooppalaisilla lohikäärmeillä ehkä Rooman valtakunnan viimeisinä aikoinan käyttöön ottaman armeijastandardin myötä, jossa esiintyi siivellinen lohikäärme, draco. 

Pohjois-Euroopan lohikäärmeet olivat pitkään vesieläimiä, mutta lopulta nekin alkoivat saada siivet. Näin eurooppalaisen lohikäärmeen olemus yhdenmukaistui. Samalla siitä tuli ilkeyden, pahuuden ja kuoleman edustaja, jota vastaan jumalten ja sankarien täytyi alituisesti taistella. 

 

Papit käyttivät lohikäärmeen pelottavaa mielikuvaa moraalisaarnojensa tehokeinona, ja lohikäärmeitä veistettiin ja maalattiin kirkkojen seiniin ja ikkunoihin. Kirkon viholliset rinnastettiin ilmestyskirjan lohikäärmeeseen, jonka jokainen ruumiinosa sai symbolisen merkityksen. Kirkon taiteessa ja kirjoituksissa lohikäärme edusti aina pahaa, mutta maallisessa maailmassa se edusti myös raivokkuutta taistelussa, mistä johtuen sitä käytettiin myös vaakunoissa.


Lohikäärmeisiin uskottiin yleisesti keskiajan Euroopassa. Merkittävissä asemissa olleiden ihmisten tekemiä lohikäärmehavaintoja kerrottiin täytenä totena niin luonnonhistoriallisissa teoksissa kuin kronikoissakin.


1400-luvulla alkoi vanhojen taikauskojen kyseenalaistaminen, mutta lohikäärme ei ainoastaan selvinnyt aikojen muuttumisesta, vaan se jopa hyväksyttiin eläinkunnan jäseneksi. Kirjapainotaidon keksimisen jälkeen aiempaa useammat pääsivät lukemaan eläintieteellisistä kirjoista lohikäärmeiden elintavoista ja käyttötavoista. Myös vasta löydetystä Amerikasta raportoitiin havaitun lohikäärmeitä.

 

Epäilijöiden määrä kuitenkin kasvoi. 1600-luvulta alkaen uusia havaintoja ei enää julkaistu entiseen tahtiin. Eläinten luokittelun kehittyessä ei enää kyetty hyväksymään eläintä, joka koostui vain muiden eläinlajien osista, eivätkä 1800-luvun tutkijat yrityksistään huolimatta löytäneet matkoillaan todisteita tulta hönkivistä ja siivekkäistä olennoista. 
 

Nykyajan lohikäärmeet


Lohikäärmeet ovat vakioelementtejä monissa tunnetuissa fantasiakirjoissa, kuten Eragon, Harry Potter ja Hobitti eli sinne ja takaisin. Fantasiakirjallisuudessa lohikäärmeet ovat usein perineet länsimaisessa mytologiassa saamansa roolin pahuuden ruumiillistumina, ja yksinkertaisimmillaan tarinoissa toistetaan keskiaikaisten tarujen teemoja (sankari yrittää surmata lohikäärmen tai hankkia takaisin lohikäärmeen varastaman aarteen).


Lohikäärme ei aina ole tarinan suuri konna. Esimerkiksi Ursula Le Guinin Maameren tarinat -sarjassa lohikäärmeet ovat ikivanhoja, älykkäitä olentoja, joiden suhtautuminen ihmisiin on enimmäkseen neutraalia. Ongelmat johtuvat ihmisen aiheuttamasta epätasapainosta ja elinalueiden kohtaamisesta. Joskus tavataan myös hyviä lohikäärmeitä, kuten Michael Enden romaanin Tarina vailla loppua Fuhhuur. Muita hyväntahtoisia lohikäärmeitä mainitaan muun muassa Dragonlance ja Perillinen-trilogiassa, johon myös Eragon kuuluu. Steven Eriksonin The Malazan Book of the Fallenissa lohikäärmeet ja lohikäärmeen muodon ottamaan pystyvät ihmishahmot ovat hahmoja muiden hahmojen joukossa eivätkä ryhmänä millään muotoa luokiteltavissa vain ”hyviin” tai ”pahoihin”. George R. R. Martinin Tulen ja jään laulun maailmassa Targaryenin kuningassuvun hallitsemat lohikäärmeet ovat sodassa ratkaisevassa asemassa.


Humoristisesti fantasiakirjallisuudessa lohikäärmeitä käsittelee muun muassa Terry Pratchett, jonka Kiekkomaailmassa luonnonvaraiset suolohikäärmeet ovat jatkuvassa vaarassa räjähtää kappaleiksi äärimmäisen tulenarkojen suolistokaasujensa vuoksi ja Ankh-Morporkin kaupunginvartioston päällikkö Samuel Vimes käyttää sylikoiran kokoista lemmikkilohikäärmettä sikarin sytyttämiseen. Dugald Steerin lastenkirjasta Dragonologia löytyy kovasti kengurua muistuttava Draco marsupialis.

 

 



Söpöin lohikäärme on kenties Cressida Cowellin kirjan Näin koulutat lohikäärmeesi (How to Train Your Dragon) ja elokuvien Hampaaton jota Hikotus-viikinki kouluttaa. Tai... kumpi kouluttaa kumpaa? Elokuvasarjan neljäs osa julkaistaan ensi kesänä.

Roolipeleissä lohikäärme on perinteisesti vihollinen, yleensä pahimmasta päästä. Yleensä lohikäärmeet myös vartioivat jonkinlaista aarretta. Joissakin peleissä ja saduissa on paljon erityyppisiä lohikäärmeitä. Tällöin yleensä lohikäärmeet eroavat toisistaan kokonsa puolesta sekä siinä, mitä ne sylkevät suustaan. Perinteisesti lohikäärme sylkee tulta, mutta ne voivat sylkeä myös vaikkapa jäätä, salamoita tai happoa. Osa hyvistä lohikäärmeistä on koulutettu esimerkiksi vartioimaan linnaa tai aarretta. World of Warcraftissa on erityyppisiä lohikäärmeitä, jotka värinsä puolesta edustavat tiettyä asiaa: siniset lohikäärmeet hallitsevat taikuutta, punaiset elämää, vihreät luontoa, pronssiset aikaa ja mustat maata. Tässä pelissä lohikäärmeet ovat ikivanhoja olentoja, jotka eivät kuole vanhuuteen mutta voivat kuolla ulkopuolisen voiman tuhoamana.

Pelisarja Final Fantasyssa yleisenä taikaolentona esiintyy Bahamut, joka on yleensä myös pelin yksi voimakkaammista olennoista.







 

Miten tarinat lohikäärmeistä syntyivät?


 

Muista, että muinaisina aikoina jättimäisille luille ei ollut selitystä. Kukaan ei tiennyt, mitä dinosaurukset olivat tai että kivettyneet luut olivat miljoonia vuosia vanhoja. Kaikki, mitä he tiesivät oli, nämä olennot kuolivat äskettäin ja saattoivat elää jossain horisontin ulkopuolella. "Lohikäärmeisiin" uskominen oli loogista. Tarut ja tarinat eivät olleet kaukana 1700- ja 1800-luvun paleontologian löydöistä. 

 Carl Sagan teoksessaan The Dragons of Eden (1977) arvelee, että mielikuva lohikäärmeestä on periytynyt muinaisista lentoliskoista.

Nykytutkimusten valossa viimeiset lentoliskot elivät noin 65 miljoonaa vuotta sitten. Lentoliskojen fossiilit ovat mahdollisesti voineet luoda tarinoita lohikäärmeistä.

Myös monet jättiläiskäärmeet, varsinkin afrikkalainen pyton, kalliokäärme (Python sebae) ovat myös ehdokkaita lohikäärmeiden esikuvaksi. Roomalaiset tunsivat kalliokäärmeen, ja niitä käytettiin usein sirkusesityksissä. Epäillään myös, että 9-metristä airokalaa luultin lohikäärmeeksi, kun sellainen havaittiin ensi kerran.

On pidetty mahdollisena, että kiinalaisen lohikäärmeperinteen taustalla oli todellinen pitkäkaulainen Qijianglong-dinosaurus, joka eli 160 miljoonaa vuotta sitten. Sen kaula on puolet koko sen pituudesta.

Ja hei: Eivätkös lohikäärmeet muistuta hieman liskoja, kameleontteja ja leguaaneja?

 




 

Miten vietetään Arvosta lohikäärmettä -päivää?

 

Arvosta lohikäärmettä -päivä pyytää ihmisiä kertomaan, mikä heidän suosikkilohikäärmeensä on populaarikulttuurissa, ja kertomaan muille, miksi he rakastavat lohikäärmeitä.

Nauti lohikäärmetarinoista. Katso suosikki lohikäärmeteemaisia elokuvia ystäviesi kanssa. Lue fantasiaromaaneja lohikäärmeistä. Luo lohikäärmetaidetta Piirrä, luonnostele tai väritä kuvia lohikäärmeistä.

 Valmista lohikäärmeelle sopiva ateria. Mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa, riippuu sinusta, mutta raskas hiiltyminen on selvästi vaihtoehto tässä. Jotain, johon liittyy vähän tulta ja intohimoa!

Entä lohikäärmeisiin liittyvien kirjojen ja elokuvien kerääminen ja lohikäärmekokoelman perustaminen? Kun alat puhua lohikäärmeistä, hämmästyt kuinka monet ihmiset rakastavat niitä. Jaa tämä teemapäivä ystäviesi kanssa ja levitä rakkauttasi lohikäärmeitä kohtaan!


Arvosta lohikäärmettä -päivä

#NationalAppreciateADragonDay

 

/DOTY

Wikipedia