Translate

30.1.2020

Kuinka croissant syntyi

Siitä on olemassa monia tarinoita, mm eräs vuodelta 1683, jolloin  turkkilaiset piirittivät itävaltalaista Wienin kaupunkia.

Turkkilaiset yrittivät päiväkausia valloittaa kaupunkia, mutteivät  onnistuneet, joten hyökkääjät päättivät kaivaa tunneleita kaupungin alle. 


Wieniläiset leipurit, joka työskentelivät kellareissa, kuulivat kaivamisäänet ja hälyttivät armeijan ja heidän valppautensa pelasti kaupungin. Turkkilaiset ajettiin pois.

Leipurit leipoivat lisäksi leivän, joka oli puolikuun muotoinen, kuvaten siten turkkilaisia, eli Ottomaanien valtakuntaa. Kaupunkilaiset saattoivat siitä lähtien aamuisin syödä kahvin kanssa tuon tuoreen leivonnaisen, hävittäen  hus-pois
loppurippeetkin vihollisista. 
- Niistä jäi jäljelle 
korkeintaan muruja pöydälle!
Yli sata vuotta myöhemmin, Marie Antoinette otti leivonnaisen käyttöön ranskassa, ja alkoi kutsua sitä croissantiksi, puolikuuksi... 

Juhli tänään Croissantpäivän tyyliin 
syömällä tätä maukasta herkkua aamupalalla, lounaalla tai milloin tahansa,
haluamallasi tavalla, joko sinällään tai täytteillä täytettynä, tai voilla voideltuna...
 Reissuilla ollessa joskus  tilatessamme croissantin, se halkaistaan, tai pilkotaan kolmeen osaan, jopa täytetään juustolla tai paksuilla kinkkusiivuilla ja väkisin lämmitetään mikrouunissa, ennen kuin ehdimme kieltää, ettei sille tarvitse ihan oikeasti tehdä yhtään mitään!  
Kuulutko Sinä
croissanttien ystäviin? =)
. 

 

Lähde: Daysoftheyear.com