Translate

16.9.2024

Kerätään kiviä ja hengitellään

 

 

 





Olen aina kerännyt kaikkea luonnosta.
Hassunmuotoisia pieniä kiviä, (mm sydämiä!)
söpöjä käpyjä, kukkia, kasvien siemeniä jne...

 Tänään on

🪨🪨🪨🪨🪨🪨


- Siis muutama kivi vaan. 
 
- Ei peräkärryllistä! 








Kerään kiviä
Puikulaisia
Sydämenmuotoisia
Röpelöisiä
Sileitä
Pyöreitä
Littanoita
Muodokkaita
Muodottomia
Ruukunsiruja
Kaakelinsäröjä
Laavanmuruja 

Simpukoita
Sulkia
Siemeniä
Meren silottamia
lasinpaloja
Poluilta
Metsistä
Järviltä
Rannoilta
Meriltä
Muistoiksi
Tarinankertojiksi

 
Takkini taskussa
on melkein aina
sileäpintainen kivi
jota voin kävellessäni 
hivellä sormissani

- Una Reinman 

🪶🐚🪨🌰🌸

 
 

 
 
 
Tänään on myös 



Otsonikerros suojaa planeettaamme 
auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä.


Se sijaitsee 15–30 kilometrin korkeudessa.
Otsonia esiintyy ilmakehässä kaikilla korkeuksilla, mutta suurimmat pitoisuudet ovat otsonikerroksessa. Jo 1970-luvulla tutkijat olivat ennustaneet, että otsonikerros
ohenisi klooria ja bromia sisältävien yhdisteiden takia. Etelämantereen yllä havaittiin valtava aukko otsonikerroksessa
ensimmäisen kerran vuonna 1985.

Tutkijat havaitsivat, että suihkepulloissa ja kylmälaitteissa käytetyt kloorifluorihiilivedyt eli cfc:t kulkeutuivat korkealle ilmakehään. Siellä niistä vapautuu klooria, joka tuhoaa otsonia. 1980-luvun puolivälissä havaittu muutos yllätti rajuudellaan silti tutkijatkin. Tilanteen vakavuus ymmärrettiin nopeasti.

Vuonna 1987 solmittiin Montrealin pöytäkirja, joka kielsi otsonia tuhoavien yhdisteiden käytön. Sopimukseen on sitoutunut 196 valtiota eli lähes koko maailma.
/Tanja Vasama HS/17.9.2021


"Hyvin haavoittuvainen kaasumuotoinen otsonikerros suojelee maapallon elämää kaikkein haitallisimmilta auringonsäteiltä.
16.9.1987 allekirjoitetun Montrealin pöytäkirjan muistopäivä onkin siksi valintana osuva otsonikerroksen suojaamisen kansainväliseksi päiväksi.
Yhdeksi maailman onnistuneimmaksi kansainväliseksi sopimukseksi kutsutun sopimuksen mukaan sen jäsenmaat sitoutuvat vähentämään asteittain otsonikerrosta vahingoittavia kaasupäästöjä ja avustavat
taloudellisesti köyhimpiä maita samojen tavoitteiden toteuttamisessa."
/YK-liitto


 

International Day 

for the Preservation of the Ozone Layer

 

 

 

 

13.9.2024

Suklaata sen olla pitää







Ja mitä tummempaa, sen parempaa!


"Kansainvälinen suklaapäivä on monille vuoden suosikkipäivä. Nauti suosikkisuklaatasi tai maistele uusia suklaa-aarteita, jotka on valmistettu eri puolilla maailmaa.

 

Osta vaikka suuri suklaarasia, lue kannessa oleva lista saadaksesi selville mitä syöt, piilota lista ja tee arvausleikki selvittääksesi, minkä makuinen kukin suklaa on! 

 

Suklaapäivä on hyvä hetki koota suklaan ystävät yhteen ja kiinnittää huomiota tähän maailmanlaajuiseen sensaatioon, olipa kyseessä hetki taukohuoneessa työtovereiden kanssa tai suklaajuhlat kotona.  

 

Päivän kunniaksi voit yrittää sisällyttää suklaata aamiaiseen, lounaaseen ja illalliseen. Suklaa aamiaiseksi on vielä helppoa. Lounaaksi ja illalliseksi voidaan luoda suolaisia ​​aterioita, jotka sisältävät suklaata. Muun muassa monia salaattireseptejä voidaan muokata sisällyttämään suklaata. 

 

 



Helpointa lisätä suklaata ateriaan, on tietenkin suklainen jälkiruoka.


 




 

Noin 4000 vuotta sitten MesoAmerikan (nykyisen Meksikon) olmeekit alkoivat valmistaa kaakapavuista juomaa, tuohon aikaan melko harvinaista ja erityistä herkkua, jota käytettiin  rituaaleissa sekä lääkinnällisiin tarkoituksiin. 

Kun myös atsteekit ja mayat innostuivat suklaajuomasta, alettiin kaakaopapuja viljellä ja niitä käytettiin myös arvokkaana valuuttana. 

Mayat kutsuivat suklaajuomaa "jumalten juomaksi" ja atsteekit pitivät sen juomista mm tärkeänä tapana valmistautua sotiin." 

 

"Suklaa tehdään Theobroma cacao -pavusta. Sana "suklaa" tulee espanjasta,  juontaen juurensa atsteekkien sanasta xocolatl, joka tarkoittaa "katkeraa vettä". Atsteekit jauhoivat kaakaopavut ja joivat juoman lisäämättä sokeria, arvellen papujen olevan peräisin jumalilta. Theobroma tarkoittaakin "jumalien ruokaa". 
Löytöretkeilijä, konkistadori Hernando Cortés kukisti asteekkien valtakunnan vuonna 1521 ja toi  sotasaaliinaan muun muassa kaakaopapuja Espanjaan. Siellä suklaajuoma, johon lisättiin makeutukseksi myös sokeria, tuli heti suosituksi.


 





Tänä päivänäkin paksu suklaa on suosittua Espanjassa mm aamiaisella, siihen kastettavien, vastapaistettujen churrojen kanssa. 
Sana  "chocolate" (suklaa) ilmestyi ensimmäisen kerran painettuna Englannissa vuonna 1604. 
1700-luvulla suklaajuoma tuli muotiin kaikkialla Euroopassa. 
Ensimmäinen suklaatehdas avattiin Yhdysvalloissa vuonna 1780. 


Suklaa liittyy vahvasti juhliin, kuten ystävänpäivään, syntymäpäivään, jouluun ja pääsiäiseen. Suklaan  nauttiminen voi olla jopa terveellistä, jos käytät tummaa suklaata."


 

 

Tänään on kansainvälinen suklaapäivä 

 #InternationalChocolateDay
#ChocolateDay

 



Lisää suklaasta: 

 


Suklaa on jumalten lahja ihmisille 

Suklaa on terveellisempää kuin uskotkaan 

Suklaa on superfoodia 

 

 

 🤎 


Edit: 

Ihan kamalaa... 

Minulla itselläni ei ollut tänään suklaata! 




 

11.9.2024

13. päivä & perjantai


 



Perjantai 13.s päivä on taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Se on ilmeisesti lähtöisin kahdesta erillisestä taikauskoisesta käsityksestä: perjantai on huonon onnen päivä ja 13 huonon onnen luku. Jossain vaiheessa nämä kaksi näkemystä ovat sulautuneet yhteen.
Sanonnan käyttö tunnetaan 1800-luvun lopulta alkaen. Yleiseksi uskomus on tullut vasta 1900-luvulla, minkä on väitetty johtuneen Thomas Lawsonin vuonna 1907 julkaisemasta romaanista Friday the Thirteenth.

Perjantai 13. päivän pelkoa kutsutaan paraskevidekatriafobiaksi.




Wikipedia


10.9.2024

Mitä kuuluu?








Itsetuhoisista ajatuksista saa ja pitää kysyä suoraan. Siksi kannustamme kaikkia tänäkin vuonna kysymään 10.9. sosiaalisessa mediassa: ”Mitä kuuluu?”.

Itsemurhien ehkäisypäivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista. Ennen kaikkea päivän tarkoituksena on tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti.

Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia, mutta niistä on tärkeää kertoa jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Itsetuhoisuudesta voi selviytyä ja itsetuhoisuutta voidaan hoitaa. 

 

Opas itsemurhien ehkäisyyn

Oppaasta löydät neuvoja, miten ottaa itsetuhoisuus puheeksi läheisen kanssa, millaisista merkeistä kannattaa huolestua ja miten toimia, jos läheiselläsi tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia.
/Mieli ry

 #mitäkuuluu 

#itsemurhienehkäisypäivä




Kansainvälisen itsemurhien ehkäisypäivän tavoitteena
on pelastaa ihmishenkiä


Yli 703 000 ihmistä kuolee vuosittain itsemurhaan maailmanlaajuisesti. Se on yksi henkilö 40 sekunnin välein. 

Voimme kaikki osallistua näiden lukujen vähentämiseen tietoisuuden ja toiminnan avulla. Tämän päivän viettäminen on ratkaisevan tärkeää, koska se muistuttaa meitä toivon ja toiminnan voimasta. Se osoittaa, että tulemalla yhteen ja puhumalla avoimesti mielenterveydestä ja itsemurhasta voimme murtaa esteitä. Päivä rohkaisee ymmärrykseen, myötätuntoon ja tukeen ja tekee selväksi, että itsemurha voidaan estää oikeilla toimilla. 

Kyse on maailman luomisesta, jossa harvemmat ihmiset tuntevat olevansa niin yksinäisiä, että he pitävät itsemurhaa ainoana vaihtoehtonaan.


Maailman itsemurhien ehkäisypäivä on Kansainvälisen itsemurhien ehkäisyjärjestön (IASP) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) yhdessä kehittämä, vuonna 2003. Tämä erityinen päivä toimii muistutuksena siitä, että toiminnan ja ymmärryksen avulla voimme auttaa vähentämään itsemurhia kaikkialla maailmassa. Nostamalla huomiota tähän asiaan perustajat toivoivat vähentävänsä itsemurhien määrää maailmanlaajuisesti.

Vuosien varrella teemapäivä on kasvanut. Maat, yhteisöt ja yksilöt ovat osallistuneet yhteiseen pyrkimykseen tarjota tukea ja ymmärrystä. Kyse on ympäristön luomisesta, jossa ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi,
voidakseen puhua kamppailuistaan ​​ja etsiä apua.


Sinäkin voit auttaa lähimmäistäsi

 

Kuuntele. Kyse ei ole vain sanojen kuulemisesta; kyse on välillä olevan hiljaisuuden ymmärtämisestä. Kun joku jakaa kamppailunsa, osoita hänelle, että hänen tunteensa ovat merkityksellisiä ja että hän ei ole yksin. 

 

Muista, että hyvä kuuntelija on kuin majakka myrskyisessä meressä.

Kannusta ystäviä, perhettä tai jopa tuntemattomia etsimään apua, jos he sitä tarvitsevat. 

Muistuta, että apua saa hakea, olipa sitten kyse neuvonantajan kanssa juttelemisesta tai hoitomuotojen tutkimisesta. Jokainen teko on askel kohti valoisampaa huomista. 



#WorldSuicidePreventionDay

/DOTY

 



Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain, etäyhteyksin ja ryhmissä maksutta ja ilman lähetettä.

Netissä keskusteluapua antavat verkkokriisikeskus Tukinet ja Sekasin-chat.

Itsemurhien ehkäisykeskukset Helsingissä ja Kuopiossa antavat tukea itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen.






6.9.2024

Lukutaito, yksi perusoikeuksistamme











10 faktaa lukemisesta 

 

 



 

Kirjan lukeminen antaa sinulle mahdollisuuden istua suosikkituolissasi ja nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Lisäksi, jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka rakastavat lainauksia, löydät paljon sellaisia lukiessasi.
 
 Tänään sinua kannustetaan laskemaan pää alas ja eksymään tarinaan, olipa se sitten faktaa tai kuvitteellista. Tämä on myös hyvä päivä rohkaista muita lukemaan kirjoja.
 Joillekin ihmisille lukeminen on todellinen rentoutumisen muoto. Toisille lukeminen voi tuntua työläältä. Yleensä kyse on vain oikean kirjan löytämisestä.
 
Lukemiseen liittyy monia erilaisia ​​etuja. Lukeminen voi vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja muistia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka käyttävät  aikaansa lukemiseen, osallistuvat elämänsä aikana toimintaan, joka on henkisesti stimuloivampaa verrattuna heihin, jotka eivät lue.
 
Useimmat elokuvat perustuvat romaaneihin, jotka ovat usein parempia kuin elokuvat. Elokuvassa tarinaa on vain sen verran, että näytölle mahtuu muutama tunti, kun taas kirja antaa mahdollisuuden syventyä koko tarinaan. 
 
Kirja ei tarkoita vain suurten tarinoiden lukemista. On olemassa paljon tietokirjoja, jotka voivat muuttaa näkemystäsi elämästä ja/tai auttaa sinua elämään täysillä. Yllätyt kuinka paljon tällainen kirja voi muuttaa näkemystäsi ja tuoda paljon hyvää elämääsi. Kirjat ovat halpa tapa oppia lisää maailmasta.
 
Lue kirja -päivä on lähes varmasti kirjastonhoitajan idea, joka luultavasti rohkaisi nuoria lukemaan kirjoja"/DOTY. 

 

 
〜♡〜
 
 


 
 
International Literacy Day

"Lukutaito on ihmisoikeus, joka mahdollistaa yksilön kehityksen, kouluttautumisen ja täyden kapasiteetin hyödyntämisen. Lukutaito on avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin. Lukutaidolla on merkitystä myös sukupuolten välisen tasa-arvon, rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisen kannalta. Koulutuksella on merkitystä erityisesti tyttöjen tulevaisuuden kannalta.

Lukutaito on keskeinen tekijä myös kestävän kehityksen edistämisessä. YK:n Agenda2030 neljännen tavoitteen päämääränä on taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimisen mahdollisuudet." /Suomen YK-liitto



#📖 #kansainvälinenlukutaitopäivä

〜♡〜
 
 
Valitsetko Sinä äänikirjan, e-kirjan vai
sen perinteisen paperisen? 📖
- Vai kaikkea sekaisin? 
 

〜♡〜



Nyt etsin vanuttuneet 
villasukkani 
ja rakkaan kirjani 
viihtyen viimeiseen 
sivuun saakka 
jossain rauhallisessa 
nurkkauksessa 

 Kirjan kanssa 
voin aikamatkustaa 
Elää monta elämää 
monessa tarinassa 

- Una Reinman 


〜♡〜




5.9.2024

Maailman hyväntekeväisyyden päivä



YK:n yleiskokous on nimitti vuonna 2012 syyskuun viidennen päivän kansainväliseksi hyväntekeväisyyden päiväksi. 


Päiväksi valikoitui Äiti Teresan kuolinpäivä. Äiti Teresa omisti elämänsä köyhimpien auttamiselle ja pyyteettömälle hyväntekeväisyydelle. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1979 tekemästään työstä köyhyyden poistamiseksi ja rauhan edistämiseksi.

 

Maailman hyväntekeväisyyden päivä 

International Day of Charity 

Teemapäivän kotisivut

 

 Kuva sivulta



4.9.2024

Yhtäkkiä kesä alkaa olla tässä







Vielä voit istuttaa kaikkea ihanaa
niin kuin vaikkapa hedelmäpuita, muita puita,
pensaita, perennoja yms, ajalla 4.9. - 17.9.
tai siirrellä olemassaolevia paikasta toiseen.

Minäkin aion siirrellä näitä villejä perhoskukkia, eli punalatvoja vähän toisiin paikkoihin mökillä. Sellaisiin aurinkoisiin ja suojaisiin, joihin perhoset voivat turvallisesti saapua huumaantumaan kukista ja minä pääsen kuvaamaan ja ihailemaan niitä kaunokaisia...

Kevätkukkasipuleita ei vielä kannata istuttaa, koska päivisin on yhä kesäisen lämmintä. Kun päivälämpötilakin on n +10 C asteessa, on aika istutella sipuleita. Niitä on jo tällä malttamattomalla odottamassa monta kiloa!

Neljä kiloa narsisseja punalatvoilta jäävään paikkaan ja lisää ukkolaukkoja varsinaiseen pikku puutarhaan. No ok, on vielä vähän posliinihyasinttejakin. No juu ja muutamat tulppaanit... Ihan vähän vaan siis.

Violetteihin laukkoihin olen totaalisen höpsähtänyt. Sitäpaitsi laukat ja narsissit sopivat hyvin mökkipihaan siksikin, etteivät ne kelpaa myyrille eikä peuroille. Ainakaan teoriassa... 

〜♡〜

 

 



Kasveista  ruokaan,
tänään voit viettää
#suomalaisenruoanpäivä

#hyvääsuomesta 

 

"Suomalainen ruoka on etuoikeus ja mitä parhainta yhdessä nautittuna. Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) kannustaa juhlistamaan teemapäivää yhteisöllisesti.
Suomalaisen ruoan päivä 4.9. nostaa kotimaisen ruoan hetkeksi sen ansaitsemaan valokeilaan. Toisinaan itsestäänselvyytenä pitämämme maukas, ravitseva, puhdas ja riittävä ruoka on itse asiassa etuoikeus. Teemapäivänä juhlistetaan sitä, että osaavat ruokaketjun ammattilaiset varmistavat, että voimme nauttia oman maan antimia joka päivä.

Yhdessä syöminen tekee hyvää

Yhdessä syöminen tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kannustaa viettämään Suomalaisen ruoan päivää syömällä yhdessä.
- Suomalaisen ruoan päivää voi juhlistaa arkiaterialla perheen parissa, kutsumalla naapurin tai kollegan kahville tai vaikka järjestämällä piknikin ystäväporukan kanssa. Tapoja on monia, tärkeintä on löytää juuri itselle sopiva tapa.
Suomessa keskimäärin 20 prosenttia ihmisistä kokee yksinäisyyttä, vielä yleisempää se on nuorilla aikuisilla ja senioreilla. Kaikilla ei siis välttämättä ole läheistä ihmistä, jonka kanssa nauttia ateriaa. Maa- ja kotitalousnaiset haluaa omalta osaltaan edesauttaa suomalaisen ruoan päätymistä kuluttajien lautasille ja samalla edistää yhteisöllisyyttä.

 

- Kokoontukaa omin eväin pelto-, tai metsäpiknikille, kahvit mukaan termoksissa. 
- Leipokaa päiväkodissa lasten kanssa esimerkiksi sämpylöitä ja nauttikaa ne yhdessä, samalla voi kertoa viljan tiestä pellolta pöytään.
- Tarjotkaa palvelutalossa asiakkaille pullakahvit tai uutispuuroa ja kyselkää kuulumisia asiakkailta, heiltä voi irrota mukavia juttuja entisaikojen ruoantuotannosta tai työskentelystä myllyssä, leipomoissa, meijerissä jne... 
- Keittäkää nokipannukahvit
**(huom. tulentekoon tarvitaan maanomistajan lupa tai yleinen tulipaikka)"
 
 
 
 


Olen kirjoittanut teemapäivästä aiemminkin, mm
ensimmäisestä ruoan päivästä vuonna 2019,
Hyvää Suomesta merkki...
 
Lisäksi tänään on syö extra jälkiruoka -päivä,
#EatAnExtraDessertDay



 

 




Myös lehdenjakajat voivat viettää
tänään omaa
#NewspaperCarrierDay teemapäiväänsä.

 

 

〜♡〜

 

 


3.9.2024

Huomenta






Aamut ovat niin erilaisia 

eri vuodenaikoina

Joskus ne ovat unettavia 

himmeän hämärän harmaita 


Joskus on kirkkaita aamuja 

Silmiä ihanasti häikäiseviä

Tarvitsen aurinkolaseja 

ja mukaani pullovettä 


Tai tummanpuhuvan synkkiä 

Taivaanranta täynnä salamoita 

Sadetakkikaan ei edes riitä 

kun vettä vihmoo kaikkialta 


Usein on nihkeän kosteata

ja tienoo pelkkää usvaa 

jonka läpi ei voi tietä nähdä 

Maiseman joutuu kuvittelemaan 


Silloin tällöin aamut ovat herkkiä

Maailma linnun laulua täynnä

Niin että sydän läpättää 

enkä voi muistaa kauniimpaa 


Talvella voi sitä kylmyyttä 

Sahaavan vaihtelevaa pakkasta 

sekä erityyppisiä sateita 

Lumimyräkkää tai räntävettä 


Tai ehkä monenmoista tuulta 

joka toisinaan koettaa 

viedä minutkin mukaansa 

muttei sitten kumminkaan jaksa 


- Una Reinman 


#runoilijaunareinman 


#📸byinternet kuvapankki