Translate

17.9.2024

Superkuun osittainen pimennys












Keskiviikkoaamuna, 18.9. syyskuun supertäysikuun pinta alkaa tummua kello 5.13, ja syvimmillään pimennys on kello 5.44. 

 (Kuin kuun yläreunasta olisi syöty pois siivu!)

Syvimmän pimennyksen hetkellä kahdeksan prosenttia Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa. Pimennyksen syvin vaihe näkyy koko maassa. 
Kuu on hyvin matalalla koko pimennyksen ajan, ja se ennättää laskea, ennen kuin koko pimennys on ohi. Kuu laskee Helsingissä klo 7.02, Oulussa klo 6.56 ja Utsjoella klo 6.43. Pimennys päättyy kello 7.47 Kuun ollessa jo horisontin takana. 
Tätä pimennystä seuratessa voi havaita myös planeettoja: rengasplaneetta 🪐Saturnus laskee horisonttiin Kuun edellä ja näkyy sen alapuolella melko himmeänä, tähtimäisenä pisteenä.  
Kirkas planeetta Jupiter ( näkyy hyvin klo 6 jälkeenkin) ja hieman punertava Mars näkyvät taivaalla korkealla kaakossa. Niiden alapuolella näkyy talviselta iltataivaalta tuttu tiimalasinmuotoinen tähtikuvio, Orion. Se näkyy syksyisin aamutaivaalla.

 

(Suluissa olevat omia huomioitani.)  


Edit 18.9. aamulla: 

Ehdin nähdä 5.45 kun kipaisin ulos terassille mutta kun pinkaisin takaisin sisälle, etsin kännykän ja taas pari askelta ulos, ei kuuta enää pilvien takaa näkynyt... :( 


********** 
 
 



Ja tänään muun muassa Aika on lopussa, Time's Up Day, joka on päivä, jolloin ihmiset sanovat itselleen, että aika on ohi, kun on päätettävä, pitäisikö heidän sovitella jonkun kanssa, jonka kanssa he ovat olleet riidoissa. Huomenna joku voi olla poissa ja on liian myöhäistä. Ihmissuhteiden korjaamisen aika on tänään!