Kesä hiipuu pikkuhiljaa ja ihmiset pohjoisella pallonpuoliskolla valmistautuvat kesäkauden vaihtumiseen syksyksi. Syyskuun 21. ja 24. päivän välillä joka vuosi tulee hetki, jolloin päivä ja yö kestävät suunnilleen saman verran, puolet vuorokaudesta, eli 12 tuntia. Tätä vuosittaista tapahtumaa kutsutaan syyspäiväntasaukseksi ja sitä on vietetty kaikkialla maailmassa vuosituhansien ajan.
🍁🍂🧡🍂🍁
Hyvää syyspäiväntasauspäivää!
Kello 15.43 on tänään se hetki, jolloin jätämme kesälle hyvästit.
🍁🍂🧡🍂🍁Ihmiset ovat pitäneet syyspäiväntasausta tasapainon symbolina ja elämän ikuisen kierron muistuttajana, kun vuodenajat vaihtuvat. Se lupaa syksyn satoa, kylmempiä päiviä ja kauniita, värikkäitä syksyn lehtiä kahisemaan jalkojen alle.
Monet muinaiset sivilisaatiot tunsivat hyvin tämän ilmiön merkityksen. Kautta historian lukuisat kansat juhlivat syyspäiväntasausta ja tunsivat silloin erityistä kunnioitusta jumaliinsa. Tämän seurauksena he tekivät erityisiä rituaaleja säilyttääkseen täydellisen luonnollisen harmonian.
Syyspäiväntasaushetkeen voitiin liittää monenlaisia assosiaatioita, kuten sadonkorjuukausi, kiittäminen, hengen ja mielen puhdistuminen sekä valmistautuminen tuleviin synkempiin päiviin.
Druidit kutsuivat juhlaansa Maboniksi. Se edusti sadonkorjuujuhlaa ennen talven tuloa ja kiitti luontoa.
Muinaiset egyptiläiset ajoittivat päiväntasauksen Niilin tulvien kanssa, mikä merkitsi hedelmällisyyttä ja uusia alkuja.
Amerikan alkuperäiskansatkin liittivät päiväntasauksen sadonkorjuuaikaan. He otettivat käyttöön myös rukoilevat saderituaalit valmistautuakseen seuraavaan satokauteen.
Muinaiset kreikkalaiset kunnioittivat päiväntasauksen aikoihin sadonkorjuun jumalatarta Demeteriä suorittamalla rituaaleja.
Historia on täynnä muistutuksia näiden sivilisaatioiden poikkeuksellisesta kehittyneisyydestä. Muinaiset ihmiset tiesivät tarkalleen, milloin päiväntasaus oli.Esimerkiksi Stonehenge Englannissa ja Gizan suuret pyramidit Egyptissä. Jopa niiden rakenne on suunniteltu olemaan linjassa auringon kanssa päiväntasauksen aikana. Myös mayojen temppeli Chichen Itzassa heittää käärmeen muotoisen varjon, joka luo illuusion jättiläiskäärmeestä, joka putoaa alas portaista auringon laskiessa päiväntasauksen aikaan. Näkymä on erittäin suosittu nähtävyys.
🍁🍂🧡🍂🍁
Kuinka syyspäiväntasausta vietetään?
Ymmärrys syyspäiväntasauksesta on kehittynyt ja sen myötä tapa, jolla ihmiset juhlivat sitä. Luonnon tasapainon ydin on silti säilynyt.
Kävele luonnossa.Löydä se täydellinen paikka, jossa värit vaihtelevat vaaleankeltaisesta tummanvihreään, vaaleanoranssista tummanpunaiseen tai jopa ruskeaan.Syleile syksyä sen väreissä, tunne syyslehtiä jalkojesi alla ja nauti tästä muodonmuutoksesta.
Kutsu ystävät ja perheenjäsenet nauttimaan lukuisista syksyn mauista. Sadonkorjuuillalliset kauden vihanneksilla on täydellinen syysjuhla.
Monet festivaalit ja messut järjestetään syyskuussa, päiväntasauksen aikoihin. Suurin osa järjestäjistä mainostaa kausituotteita ja paikallisia käsitöitä. Liity mukaan ja uppoudu kauden henkeen. Se on paikka, joka yhdistää syksyn tuoksut ja värit. Joten miksi et tukisi paikallisia tiloja ja hemmottelisi itseäsi tuoreilla tuotteilla?
Eikä mikään ole parempaa, kuin istua nuotion äärellä hyvien ystävien kanssa, katsella tähtiä ja nauttia hyvästä ruoasta. Mausta päiväntasausyönä tunnelmaa kertomalla myyttejä tai jopa aavetarinoita. Tarinankerronta tulen lämmön ympärillä on kiehtovaa ja unohtumatonta.
Koristele koti syksyn tunnelmaan kynttilöin ja kranssein.
/(Pienin muunnelmin) DOTY
PS:
Vanhan kansan mukaan näihin aikoihin jopa itse ukkonenkin lakkaa meuhkaamasta ja jää talveksi pitkälle tauolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti