Itsetuhoisista ajatuksista saa ja pitää kysyä suoraan. Siksi kannustamme kaikkia tänäkin vuonna kysymään 10.9. sosiaalisessa mediassa: ”Mitä kuuluu?”.
Itsemurhien ehkäisypäivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista. Ennen kaikkea päivän tarkoituksena on tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti.
Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia, mutta niistä on tärkeää kertoa jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Itsetuhoisuudesta voi selviytyä ja itsetuhoisuutta voidaan hoitaa.
Opas itsemurhien ehkäisyyn
Oppaasta löydät neuvoja, miten ottaa itsetuhoisuus puheeksi läheisen kanssa, millaisista merkeistä kannattaa huolestua ja miten toimia, jos läheiselläsi tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia.
/Mieli ry
#mitäkuuluu#itsemurhienehkäisypäivä
Kansainvälisen itsemurhien ehkäisypäivän tavoitteena
on pelastaa ihmishenkiä
Yli 703 000 ihmistä kuolee vuosittain itsemurhaan maailmanlaajuisesti. Se on yksi henkilö 40 sekunnin välein.
Voimme kaikki osallistua näiden lukujen vähentämiseen tietoisuuden ja toiminnan avulla. Tämän päivän viettäminen on ratkaisevan tärkeää, koska se muistuttaa meitä toivon ja toiminnan voimasta. Se osoittaa, että tulemalla yhteen ja puhumalla avoimesti mielenterveydestä ja itsemurhasta voimme murtaa esteitä. Päivä rohkaisee ymmärrykseen, myötätuntoon ja tukeen ja tekee selväksi, että itsemurha voidaan estää oikeilla toimilla.
Kyse on maailman luomisesta, jossa harvemmat ihmiset tuntevat olevansa niin yksinäisiä, että he pitävät itsemurhaa ainoana vaihtoehtonaan.
Maailman itsemurhien ehkäisypäivä on Kansainvälisen itsemurhien ehkäisyjärjestön (IASP) ja Maailman terveysjärjestön (WHO) yhdessä kehittämä, vuonna 2003. Tämä erityinen päivä toimii muistutuksena siitä, että toiminnan ja ymmärryksen avulla voimme auttaa vähentämään itsemurhia kaikkialla maailmassa. Nostamalla huomiota tähän asiaan perustajat toivoivat vähentävänsä itsemurhien määrää maailmanlaajuisesti.
Vuosien varrella teemapäivä on kasvanut. Maat, yhteisöt ja yksilöt ovat osallistuneet yhteiseen pyrkimykseen tarjota tukea ja ymmärrystä. Kyse on ympäristön luomisesta, jossa ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi, voidakseen puhua kamppailuistaan ja etsiä apua.Sinäkin voit auttaa lähimmäistäsi
Kuuntele. Kyse ei ole vain sanojen kuulemisesta; kyse on välillä olevan hiljaisuuden ymmärtämisestä. Kun joku jakaa kamppailunsa, osoita hänelle, että hänen tunteensa ovat merkityksellisiä ja että hän ei ole yksin.
Muista, että hyvä kuuntelija on kuin majakka myrskyisessä meressä.
Kannusta ystäviä, perhettä tai jopa tuntemattomia etsimään apua, jos he sitä tarvitsevat.
Muistuta, että apua saa hakea, olipa sitten kyse neuvonantajan kanssa juttelemisesta tai hoitomuotojen tutkimisesta. Jokainen teko on askel kohti valoisampaa huomista.
#WorldSuicidePreventionDay
/DOTY
Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain, etäyhteyksin ja ryhmissä maksutta ja ilman lähetettä.
Netissä keskusteluapua antavat verkkokriisikeskus Tukinet ja Sekasin-chat.
Itsemurhien ehkäisykeskukset Helsingissä ja Kuopiossa antavat tukea itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen.