Translate

15.9.2020

Punapandapäivä

 

 

 


 

Suloisen hellyttäviä otuksia, jotka nimestään huolimatta eivät ole pandoja lainkaan, vaan ne ovat sukua pesukarhuille!  

 


Kävimme  katsomassa  kissakarhuja  Ähtärissä  vuonna 2018  ja ne kyllä täysin veivät sydämeni!

 

Tässä nallukoista lisää juttua

- Ja tässä.



 

Kultapanda (Ailurus fulgenspikkupanda, punapanda, tulikettu tai kissakarhu on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji.

 

Kultapanda on vaarantunut, eli eliölaji, jolla on suuri vaara kuolla sukupuuttoon seuraavan sadan vuoden aikana! 

 

Kultapandan ruumiin pituus on noin 50–64 senttimetriä ja hännän 28–50 senttimetriä. Tyypillinen paino on 3–6 kilogrammaa. Sen turkki on tuuhea ja väritykseltään ruskea-musta, mutta naamassa on vaihteleva määrä valkoista. Hännässä väritys vaihtelee jaksoittaisesti siten, että hännässä näyttäisi olevan peräkkäin useita renkaita.

Kultapanda on hämäräajan eläin, se liikkuu pääosin aamuisin ja iltaisin ja yöllä. Kultapandat elävät yksinään tai pareittain. Niillä on reviireillään vakituiset lepo- ja nukkumispaikat, yleisimmin luolassa, tiheässä oksistossa tai ontossa puussa. 

Naaras synnyttää pesään 1–4 sokeaa poikasta. Ne avaavat silmänsä 7–9 päivän ikäisinä ja lähtevät pesästä 45 päivän kuluttua. Emo hoitaa pentuja noin kahdeksan kuukauden ajan.  

Kultapanda on erikoistunut käyttämään ravinnoksi bambua, ja sillä onkin kaarevat ja terävät puoliksi sisäänvedettävät kynnet, joilla se tarttuu lehtiin ja muuhun ravintoon sekä kiipeää puita. Isopandan lailla kultapandalla on ”valepeukalo”, joka on varsinaisesti ranneluun pidentymä. 

Bambunversot sulavat kultapandan ruoansulatuskanavassa bambunlehtiä paremmin; kesällä ja syksyllä bambuversot sulavat parhaiten, keväällä kohtalaisesti ja talvella heikoimmin. Tämä vaihtelu on yhteydessä bambun ravintokoostumukseen.

Ne syövät myös ruohoa, juuria, jäkäliä, hedelmiä, kasviksia, hyönteisiä sekä linnunmunia ja -poikasia. 


Laji on uhanalainen 

 

Kultapandaa uhkaavat ensisijaisesti salametsästys,  pyydystäminen henkiin jätettynä, sekä metsien häviäminen, mikä johtaa elinympäristön katoamiseen ja pirstoutumiseen.

Kultapanda kuuluu CITES-sopimuksen ensimmäisen liitteen eläinlistaan. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on luokitellut kultapandan vaarantuneeksi lajiksi vuodesta 2008. Arviot koko maailman kultapandapopulaatiosta vaihtelevat alle 2 500 yksilöstä noin 16 000–20 000 yksilöön. 

Kultapandaa näkee yleisesti maailman eläintarhoissa. Vuoteen 1992 mennessä vankeudessa oli syntynyt kultapandoja yli 300, ja ympäri maailman 85 eri eläintarhassa eli yli 300 kultapandaa. Kansainvälisen rekisterikirjan mukaan vuonna 2006 maailmassa oli yli 800 kultapandaa eri eläintarhoissa ja puistoissa. 

Suomessa on kultapandoja Korkeasaaren sekä Ähtärin eläintarhoissa.  /Wikipedia 


Ps: Muita vaarantuneita lajeja ovat esimerkiksi leijona, jääkarhu, valkohai, kalliosuomusammal, fossa ja byrnesinpussihiiri.



 

Tänään on jälleen

Kansainvälinen punapandapäivä


Vaikka ehdottomasti tuo panda-nimitys pitäisi poistaa tältä pesukarhujen heimoon kuuluvalta nallelta!

 


 

Tänään on myös Greenpeace Day,

 

 

 

 

Ei kommentteja: