Translate

5.6.2019

Raparperi ei sovi kaikille










Tiesitkö, että raparperi Rheum rhaponticum 
on myrkyllinen kasvi. Älä anna lasten leikkiä sen lehdillä, koska
etenkin lehti on myrkyllinen. 
Sekä lehdet että varsi sisältävät oksalaattia. 


Raparperista voi
käyttää
ruuaksi
ainoastaan
varret, eli lehtiruodit. 

Raparperi pitää aina kypsentää ennen syömistä. 
Kasvia ei pidä koskaan syödä raakana, 
koska lehtiruotikin sisältää oksalaattia, 
joka voi aiheuttaa monenlaisia yleisoireita. 

Pahimmillaan raparperin syöminen raakana 
voi aiheuttaa hypokalsemiaa tai munuaisvaurion.

 Ensiapuna on annettava 
kalsiumpitoista juotavaa 
ja lääkehiiltä, 
jos potilas on nauttinut lehteä 
tai suuren palan vartta.


Oksaalihappo sitoo elimistön kalsiumia lähes 
liukenemattomaksi kalsiumoksalaatiksi, 
josta voi muodostua virtsa- ja munuaistiehyitä 
tukkivia kiviä. 

 Oksaalihappo voi myös pahentaa kihti-, reumapotilaan 
tai niveltulehdusta potevan vaivoja. 

Oksaalihapon pitoisuus syötävissä raparperin lehtiruodissa 
on pienehkö, mutta myös munuais- ja sappikiviongelmaisten 
on oltava varovaisia. 

Ei siis raparperia reumaa, nivelrikkoa, 
sappikiviä, munuaistautia tai kihtiä potevalle. 


Alle 1-vuotiaille lapsille 
ei saa raparperin lisäksi 
antaa myöskään pieniä uusia perunoita,
tai pinaattia!

 
 
Raparperinlehdet 
eivät kelpaa siis leikkeihin, hatuiksi 
eivätkä missään tapauksessa 
saunaan pefleteiksi, niin kuin jossain suositeltiin!! 

Raparperin lehtien päälle ei
saa asetella ruoka-aineita 
tai käyttää niitä lautasina!


 Joillakin ihmisillä oksaalihaposta 
voi olla haittaa myös luustolle. 

Raparperi ei sovi myöskään 
suolistosairautta potevalle.
Oksaalihappo on toksiini, 
joka ärsyttää suoliston seinämiä. 

Oksaalihappoa on raparperin ja pinaatin lisäksi myös punajuuressa, (eli sitäkään ei saa nauttia raakana), sekä suolaheinässä ja ketunleivissä.


Vaikka raparperi on halpa, helppo ja kätevä 
ja sitä kasvaa miltei riesaksi asti mökeillä 
ja pihoilla, mieti kenelle olet sitä tarjoamassa. 
 
Ota ensin selvää, voivatko kaikki syödä sitä, 
ennen kuin tarjoilet ruuaksi. 
 
(Sama kuin sienien kanssa, nekään eivät 
käy ravinnoksi joillekin meille!) 

 





Raparperi on kotoisin Kiinasta, missä sen juurta  
on käytetty tuhansia vuosia ulostuslääkkeenä, 
koska juuri pistää vatsan sekaisin 
-niin kuin ne sen varretkin tekevät joillekin. 


Terveiden aikuistenkin kannattaa
AINA syödä raparperiannoksensa
maitotuotteiden kanssa.









🌿🌿🌿🌿🌿


Ja PS: jos aiot käyttää raparperia hilloihin, yms mihin syötävän aiotkaan, niin älä anna sen kukkia! 

Kukkiminen tekee raparperin varret, eli lehtiruodit puiseviksi. 

Leikkaa aina kukkavarsi pois kun näet sen yrittävän kasvaa. 


🌿🌿🌿🌿🌿







Kuusenkerkät: 
 
Kuusi, ei sovi ravinnoksi henkilöille, 
joilla on astma tai hinkuyskä. 
Sen nauttiminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Havupuiden sisältämät hartsit lisäävät munuaisten toimintaa, 
ja siksi niitä ei kannata myöskään 
käyttää esim kerkkinä, 
jos on raskaana 
tai sairastaa munuaistautia.

"Kuusenkerkkäraparperimehu" 
ei siis sovi  astmaatikoille, reumaattisille, 
kihtiä, munuaistautia, 
sappikiviä, tai nivelrikkoa poteville, 
alle 1-vuotiaille, 
hinkuyskää tai 
suolistosairauksia poteville, 
eikä raskaanaoleville


Lähteet: 

Myrkytystietokeskus 
Wikipedia 
Yle












2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai siksi reumaattinen anoppini kitisee särkeviä niveliänsä kun hän ahmii rabarperia kesäisin aina.

Hallatar kirjoitti...

Oi voi! :( Vihjaapas hänelle tästä oksaalihapon tulehduksia pahentavasta ominaisuudesta...