Translate

5.6.2019

Raparperi ei sovi kaikille










Tiesitkö, että raparperi 
on myrkyllinen kasvi. Älä anna lasten leikkiä sen lehdillä, koska
etenkin lehti on myrkyllinen. 
Sekä lehdet että varsi sisältävät oksalaattia. 

Älä myöskään "haudo kipeitä polviasi" näillä myrkyllisillä lehdillä, niin kuin uudessa vinkissä kehotetaan... 


Raparperista, Rheum rhaponticum, voi
käyttää
ruuaksi
ainoastaan
varret, eli lehtiruodit. 

Raparperi pitää aina kypsentää ennen syömistä! 


Kasvia ei pidä koskaan syödä raakana, 
koska lehtiruotikin sisältää oksalaattia, 
joka voi aiheuttaa monenlaisia yleisoireita. 

Älä siis tee kesäjuomaksi "raparperivettä" keittämättä! 

Pahimmillaan raparperin syöminen raakana 
voi aiheuttaa hypokalsemiaa tai munuaisvaurion.

 Ensiapuna on annettava 
kalsiumpitoista juotavaa 
ja lääkehiiltä, 
jos potilas on nauttinut lehteä 
tai suuren palan vartta.


Oksaalihappo sitoo elimistön kalsiumia lähes 
liukenemattomaksi kalsiumoksalaatiksi, 
josta voi muodostua virtsa- ja munuaistiehyitä 
tukkivia kiviä. 

 Oksaalihappo voi myös pahentaa kihti-, reumapotilaan 
tai niveltulehdusta potevan vaivoja. 

Oksaalihapon pitoisuus syötävissä raparperin lehtiruodissa 
on pienehkö, mutta myös munuais- ja sappikiviongelmaisten 
on oltava varovaisia. 

Ei siis raparperia  reumaa, nivelrikkoa, 
sappikiviä, munuaistautia tai kihtiä potevalle. 


Alle 1-vuotiaille lapsille 
ei saa antaa koskaan raparperia, eikä pieniä uusia perunoita,
tai pinaattia!


 
Raparperinlehdet 
eivät kelpaa leikkeihin, hatuiksi 
eivätkä missään tapauksessa 
"saunaan pefleteiksi", niin kuin jossain niksissä suositeltiin!! 

Raparperin lehtien päälle ei
saa asetella ruoka-aineita 
tai käyttää niitä lautasina!


 Joillakin ihmisillä oksaalihaposta 
voi olla haittaa myös luustolle. 

Raparperi ei sovi myöskään 
suolistosairautta potevalle.
Oksaalihappo on toksiini, 
joka ärsyttää suoliston seinämiä. 

Oksaalihappoa on raparperin ja pinaatin lisäksi myös punajuuressa, (eli sitäkään ei saa nauttia raakana), sekä suolaheinässä ja ketunleivissä.


Vaikka raparperi on halpa, helppo ja kätevä 
ja sitä kasvaa miltei riesaksi asti mökeillä 
ja pihoilla, mieti kenelle olet sitä tarjoamassa. 
 
Ota ensin selvää, voivatko kaikki syödä sitä, 
ennen kuin tarjoilet ruuaksi
 
(Sama kuin sienien kanssa, - nekään eivät 
käy ravinnoksi joillekin!) 

 





Raparperi on kotoisin Kiinasta, missä sen juurta  
on käytetty tuhansia vuosia ulostuslääkkeenä, 
koska juuri pistää vatsan sekaisin 
-niin kuin ne sen varretkin tekevät joillekin yhä. 


Terveiden aikuistenkin kannattaa
AINA syödä raparperiannoksensa
maitotuotteiden kanssa.







Kun otat käyttöön raparperin varsia eli lehtiruoteja, voit käyttää myös myrkylliset lehdet kiehauttamalla niistä myrkkyä puutarhan tuholaisille. Tässä pari vinkkiä. Tehoaa mm kirvoihin, muurahaisiin ja etanoihin: 


"RAPARPERIVESI

n. 700 g raparperin lehtiä
5 l vettä

Keitä raparperinlehtiä vedessä 30 minuuttia. Nouki lehdet pois. Täytä suihkupullo ja ruiskuta laimentamattomana kirvaisille koristekasveille. Uusi käsittely tarvittaessa. Raparperivettä ei saa käyttää syötäville kasveille."/ Luomulaakso.fi




Samaa täällä: 

"Tuholaistorjunta:

Raparperivesi muurahaisten ja etanoiden karkoittamiseen: pilko muutama lehti astiaan, kaada kuumaa vettä päälle ja anna hautua muutaman päivän."/ Poikkitieteellinen kokkaus 





🌿



 Raparperin kukka  

Ja jos aiot käyttää raparperia piirakoihin, hilloihin, yms mihin syötävään aiotkaan, niin älä anna sen kukkia! 

Kukkiminen tekee raparperin varret, eli lehtiruodit puumaisiksi ja siten mauttomiksi. 
Leikkaa aina kukkavarsi pois kun näet sen yrittävänkin kasvaa!  

Mutta, jos raparperisi toimii vain puutarhan  viherkasvina, saa se tietysti silloin myös kukkia.

 

Toisin kuin eräässä uskomuksessa väitetään, kukinta ei mitenkään verota seuraavan vuoden lehtiruotien määrää. Aiheuttaa vain puumaisuutta kukintakesän loppusatoon. 


🌿






Wikipedia 
Satokausikalenteri







Kuusenkerkät: 
 
Kuusi, edes kerkkinä, ei sovi ravinnoksi henkilöille, 
joilla on astma tai hinkuyskä. 

Nauttiminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Havupuiden sisältämät hartsit lisäävät munuaisten toimintaa, 
ja siksi niitä ei kannata myöskään 
käyttää esim kerkkinä, 
jos on raskaana 
tai sairastaa munuaistautia.

"Kuusenkerkkäraparperimehu" 
ei siis sovi  astmaatikoille, reumaattisille, 
kihtiä, munuaistautia, 
sappikiviä, tai nivelrikkoa poteville, 
alle 1-vuotiaille, 
hinkuyskää tai 
suolistosairauksia poteville, 
eikä raskaanaoleville


Lähteet: 

Myrkytystietokeskus 
Wikipedia 
Yle












2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai siksi reumaattinen anoppini kitisee särkeviä niveliänsä kun hän ahmii rabarperia kesäisin aina.

Hallatar kirjoitti...

Oi voi! :( Vihjaapas hänelle tästä oksaalihapon tulehduksia pahentavasta ominaisuudesta...