Hae tästä blogista

5.6.2019

Raparperi ei sovi kaikille










Raparperi, Rheum rhaponticum, on myrkyllinen kasvi. 
Sekä lehdet että varsi sisältävät oksalaattia. 
Etenkin lehti on myrkyllinen. Varsi on kasvin lehtiruotoa. 

Raparperi pitää aina kypsentää. 
Kasvia ei pidä koskaan syödä raakana, koska lehtiruotikin sisältää oksalaattia, joka voi aiheuttaa monenlaisia yleisoireita. 
Se voi pahimmillaan aiheuttaa hypokalsemiaa tai munuaisvaurion.

 Ensiapuna annetaan kalsiumpitoista juotavaa ja lääkehiiltä, jos potilas on nauttinut lehteä tai suuren palan vartta.


Oksaalihappo sitoo elimistön kalsiumia lähes liukenemattomaksi kalsiumoksalaatiksi, josta voi muodostua virtsa- ja munuaistiehyitä tukkivia kiviä. Oksaalihappo voi pahentaa kihti-, reumapotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja. 

Oksaalihapon pitoisuus syötävissä raparperin lehtiruodissa on pienehkö, mutta munuais- ja sappikiviongelmaisten on oltava varovaisia. 

Ei siis raparperia reumaa, nivelrikkoa, sappikiviä, munuaistautia tai kihtiä potevalle. 

Alle 1-vuotiaille lapsille ei raparperin lisäksi saa antaa myöskään pieniä uusia perunoita,
tai pinaattia!

Lasten ei kannata antaa koskaan leikkiä raparperin lehdillä! 

Lehtien päälle ei
saa asetella myöskään ruoka-aineita 
tai käyttää niitä lautasina!


 Joillakin ihmisillä oksaalihaposta voi olla haittaa myös luustolle. 

Raparperi ei sovi
suolistosairautta potevallekaan.
Oksaalihappo on toksiini, joka ärsyttää suoliston seinämiä. 

Oksaalihappoa on raparperin ja pinaatin lisäksi punajuuressa, suolaheinässä ja ketunleivissä.


Vaikka raparperi on halpa, helppo ja kätevä ja sitä kasvaa miltei riesaksi asti mökeillä ja pihoilla, mieti kenelle olet sitä tarjoamassa. 


- Sama kuin sienet; ota ensin selvää voivatko kaikki syödä niitä, ennen kuin tarjoilet ruuaksi. 
 





Raparperi on kotoisin Kiinasta, missä sen juurta on käytetty tuhansia vuosia ulostuslääkkeenä, koska juuri pistää vatsan sekaisin -niin kuin varretkin tekevät joillekin.



Raparperista voi
käyttää
ruuaksi
ainoastaan
varret!

- Eli lehtiruodot... 






PS

Terveidenkin aikuisten kannattaa
AINA syödä raparperiannoksensa
maitotuotteiden kanssa.






🌿🌿🌿🌿🌿



Ja sitten kuusenkerkät: 
 
Kuusi ei sovi ravinnoksi henkilöille, joilla on astma tai hinkuyskä. Sen nauttiminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Havupuiden sisältämät hartsit lisäävät munuaisten toimintaa, ja siksi niitä ei kannata käyttää esim kerkkinä, jos on raskaana tai sairastaa munuaistautia.

"Kuusenkerkkäraparperimehu" ei siten sovi  
astmaatikoille, reumaattisille, kihtiä, munuaistautia, sappikiviä, tai nivelrikkoa poteville, alle 1-vuotiaille, hinkuyskää tai suolistosairauksia poteville, eikä raskaanaoleville! 




Myrkytystietokeskus 
Wikipedia 
Yle









2 kommenttia:

  1. Ai siksi reumaattinen anoppini kitisee särkeviä niveliänsä kun hän ahmii rabarperia kesäisin aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi! :( Vihjaapas hänelle tästä oksaalihapon tulehduksia pahentavasta ominaisuudesta...

      Poista