26.5.2017

Puutarhapäivä
  27.5. vietetään 

Kansainvälistä 

puutarhapäivää. 


 


 

Mikäs sen ihanampaa! 

Jokaisella on varmasti 

jonkin lempipuutarha, 

jonne haluaa palata 

kerta toisensa jälkeen. 

Vai kuulutko heihin jotka 

vaeltavat mieluummin 

villissä luonnossa tai metsässä? 

 

Sinulla ehkä on ihan ikioma 

RAKAS 

lempipuutarha, joka 

ei koskaan ole valmis 

vaan vaatii ja antaa samaan 

aikaa hyvin paljon. 


 

Omat ajatukseni ovat 

yhä vielä Retiron puistossa... 

 

 

Kukat 

ovat 

sielun

laastaria...  

-Una Reinman-

 

 


 

  27.5. on myöskin Aurinkovoidepäivä 
Aurinkovoiteen pitää suojata UVA- ja UVB-säteiltä

Korkean suojakertoimen omaavat aurinkovoiteet (SPF yli 50) myydään vääränlaisen turvallisuudentunteen perusteella, sillä monet tällaisia voiteita käyttävistä viipyvät auringossa pidempiä aikoja, palavat voiteiden käytöstä huolimatta – ja palaminenhan lisää ihosyövän riskiä – ja he saavat suuria määriä pitkäaaltoisia UVA-säteitä. Korkeiden suojakertointen aurinkovoiteet eivät EWG:n mukaan useinkaan suojaa merkittävästi UVA-säteiltä, jotka eivät aiheuta ihon palamista, mutta vahingoittavat ihoa ja lisäävät nykytietämyksen mukaan ihosyöpien riskiä.
Koska ihmiset eivät levitä voiteita riittäviä määriä ihoilleen, eivät suojakertoimet pidä paikkaansa. Jos SPF 30 aurinkovoidetta levitetään iholle vain neljäsosa siitä, mitä suositellaan, on voiteen todenmukainen suojakerroin vain 2,3.

Ei A-vitamiinia päivällä

Toinen huolenaihe aurinkovoiteita koskien on A-vitamiini, jota EWG:n raportin mukaan on jopa yli 40 prosentissa aurinkovoiteista. Uusimpien tietojen mukaan auringonvalolle altistuessaan A-vitamiini iholle levitettynä voi kiihdyttää ihovaurioiden syntyä ja jopa ihosyövän kehittymistä.

Vältä oksibentsoniyhdisteitä

Kolmas EWG:n raportissaan esille nostama riskitekijä on oksibentsoni –yhdiste (käytetään myös nimiä Bentsofenoni-3), jota on peräti 60-prosentissa aurinkovoiteista. EWG:n mukaan yhdiste läpäisee ihon ja kulkeutuu vereen. EU:n alueella aurinkovoidepurkin kyljessä pitää lukea ”Contains oxybenzone” (”sisältää oksibentsoni”), mikäli ihon suojaamiseen tarkoitetussa tuotteessa on yli 0,5 prosenttia oksibentsonia. EWG muistuttaa, että paras tapa suojautua auringolta ovat vaatteet, eivät aurinkovoiteet.  Antti Voutilainen, toimittaja 

  ***************************************************Kemiallisiset UV-filtterit voivat imeytyä elimistöön, hormonitoimintaa häiritseviä UV-filttereitä on löydetty jopa äidinmaidosta. Rintamaidosta on löydetty muun muassa 3-benzylidene camphoria (3-BC) ja 4-methylbenzylidene camphoria (4-MBC). Tällä hetkellä jotkin aurinkovoiteet saattavat vielä sisältää EU:n, vasta vähän aikaa sitten, kieltämää 3-BC -filtteriä, joka on mahdollisesti hormonihäiritsijä. EU:n ulkopuolella matkaillessa täytyy siis olla erityisen tarkkana, sillä muualla aurinkovoiteet voivat sisältää ihan mitä vain. Pohjoismaissa voi helposti välttää kiellettyjä UV-filttereitä valitsemalla Joutsenmerkittyjä aurinkovoiteita, sillä niissä ei ole kiellettyjä aineita.

Itse en haluaisi käyttää myöskään aurinkotuotteita, joiden UV-suoja on toteutettu nanomateriaalein. Nanomateriaalien ominaisuudet ovat todella moninaisia: sama nanohiukkanen saattaa vaikuttaa eri tavoin eri kokoisena. On oikeastaan lähes mahdotonta tutkia kaikkien nanomateriaalien eri muotojen vaikutukset. Maria Nordin

 ***************************************************


Aurinkorasvoja koskee sama INCI-listafakta kuin tavallista kosmetiikkaakin. Parabeenit, alkoholi, hajusteet, silikonijohdannaiset ja sulfaatit ovat aineita, joita kannattaa vältellä.

Kuinka kohdata aurinko turvallisesti?
Aurinko on polttavimmillaan klo 11-14 välillä. Turvallisinta on siis välttää raivopaahtamista tällä välillä. Ja noin ylipäänsä kannattaa muistaa ottaa taukoja auringosta tarpeeksi usein.

Aurinkorasva tulee sivellä iholle 30 minuuttia ennen aurinkoon menemistä. Ja sitä tulee laittaa kunnon kerros. Näin rasva ehtii imeytyä, eikä se ala ns. kiehua iholla ennen imeytymistään. Tämä riski on olemassa etenkin, jos sivelet rasvat iholle jo auringossa ollessasi. Noora Shingler 


 *************************************************** 
Yalen tutkijat ovat kehittäneet nanoaurinkovoiteen, joka pysyy iholla päiviä mutta ei imeydy siihen eikä muualle elimistöön. Nanoaurinkovoiteen uv-säteilyä ehkäisevät aineet on pakattu pikkuriikkisiin kuuliin, joiden läpimitta on 1–100 nanometriä. Kuulat muodostavat kemiallisen sidoksen ihon pinnalla olevien proteiinien kanssa. Sidokset estävät kuulia tunkeutumasta ihoon ja toisaalta myös huuhtoutumasta pois.
Hiirillä tehdyt kokeet osoittavat, että nanoaurinkovoiteet saattavat pysyä iholla jopa viisi päivää. Voide voidaan silti pyyhkiä pois kostealla pyyhkeellä. Voiteen kehittäjät ovat jo hakeneet lupaa kokeilla voidetta ihmisillä. Tieteen kuvalehti 

 ***************************************************


Auringossa on riskinsä... 

Itse olen kärsinyt vuodesta 1999 melasmasta, 
ja välttelen sen vuoksi aurinkoa
- seikka jota moni ei ymmärrä. 

Meillä on aurinkoisina päivinä verhot kiinni 
kotona ja pihalla etsin varjoisia paikkoja. 

En ole koskaan onneksi ollut mikään 
auringossa löhöäjä, joka olisikin kohtalokasta. 
Koska lähisuvussa on syöpää, ei auringon 
kanssa kannata pelleillä. 

Käytän joka ikinen päivä aurinkovoidetta, myös 
talvisin. Ostan aurinkovoiteeni aina apteekista. 

Itse suosittelen mm Eucerin-, Avène-,
Louis Widmer, sekä Vichy-tuotteita.  
Ohessa uuden Sunpro-tuotteen 
tietoja Itsehoitoapteekista. EWG = Environmental Working Group
Incihaku.fi

PS:
Euroopan syöpäviikkoa vietetään
myös nyt: 25.5. -31.5. 


2 kommenttia:

Leila Kastelli kirjoitti...

Ai sellainenko on huomenna!! Kiva kun muistutit. Voi kun ei viitsisi kaupunkiin lähteä tästä omasta ihanuudesta! Aika itseriittoista, eikö? Mutta pettävän kylmää on vielä. Jospa se tulee lämpimämpi kesä.

Una kirjoitti...

Hei Leila! =)

Kaikkein ihanintahan on jos omalla pihalla on
sellainen rakas puutarha, niin kuin siulla. ♥

Sinun ruususi ovat ihastuttavia!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥