Translate

21.4.2024

Joka ikinen päivä on maan päivä


 


 

 

YK:n yleiskokous on julistanut huhtikuun 22. päivän Kansainväliseksi Äiti Maan päiväksi, jotta muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa, ja jotta niin nykyisillä kuin myös tulevilla sukupolvilla olisi oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme. /Suomen YK-liitto  

🌍"Äiti Maan päivä on voimakas muistutus planeettamme hauraudesta ja kiireellisestä tarpeesta suojella sitä. Tämän päivän merkitys on sen kyky yhdistää yli miljardi ihmistä maailmanlaajuisesti. Se on rohkaissut toimia kestävän elämän edistämiseksi, joka hyödyttää ihmisiä ja ympäristöä. Kansainvälisen Äiti Maan päivän juhlimiseen on lukuisia syitä. Se korostaa ympäristömme suojelun tärkeyttä, lisää tietoisuutta ympäristökysymyksistä ja kouluttaa yleisöä suojelun tarpeesta. Kansainvälinen Äiti Maan päivä korostaa myös kaikkien elävien olentojen keskinäisiä yhteyksiä ja korostaa ilmastonmuutoksen ja biologisen monimuotoisuuden häviämisen torjuntaa. 

 

🌎Se on teemapäivä, jolloin ihmiset eri puolilla maailmaa kokoontuvat vaatimaan poliittisia toimia ympäristön suojelemiseksi. Teemapäivän viettäminen korostaa yhteistä vastuutamme varmistaa planeettamme hyvinvointi nykyisille ja tuleville sukupolville​​​​. 

 


🌏Yhdistyneet Kansakunnat perusti Äiti Maan päivän virallisesti vuonna 2009. Teemapäivän juuret voidaan jäljittää merkittäviin ympäristön virstanpylväisiin ja tietoisuusliikkeisiin. Kaikki alkoi Rachel Carsonin uraauurtavasta kirjasta "Silent Spring" vuonna 1962, jolla oli keskeinen rooli yleisön tietoisuuden lisäämisessä ympäristökysymyksistä ja saastumisen vaikutuksista eläviin organismeihin ja ihmisten terveyteen. Itse Earth Day -konsepti syntyi Kalifornian Santa Barbarassa vuonna 1969 tapahtuneesta massiivisesta öljyvuodosta.  

 

🌍Vuoteen 1990 mennessä Earth Daysta oli tullut maailmanlaajuinen tapahtuma, joka sai liikkeelle 200 miljoonaa ihmistä 141 maassa.   

 


🌏Kansainvälisestä Äiti Maan päivästä on tullut enemmän kuin vain vuosittainen tapahtuma; se edustaa jatkuvaa maailmanlaajuista sitoutumista planeettamme suojelemiseen ja kestävän tulevaisuuden varmistamiseen kaikille.
 
 

 
 

Keinoja edistää
planeettamme hyvinvointia 
 
Aloita vähentämällä muovin käyttöä. Valitse uudelleen käytettävät pussit, pullot ja muut kestävät vaihtoehdot jätteen vähentämiseksi. 
 
Istuta puita tai perusta puutarha. Tämä ei vain lisää vihreää ympäristöäsi, vaan myös edistää puhtaampaa ilmaa.  
 
Vietä aikaa ympäristönsuojelun oppimiseen ja jaa tämä tieto ystävien ja perheen kanssa. Dokumenttien katsominen tai suojelutoimia koskevien artikkeleiden lukeminen voi olla loistava alku.  
 
Tue alkuperäiskansojen käytäntöjä. Alkuperäiskansojen yhteisöt ovat ratkaisevan tärkeitä planeettamme biologisen monimuotoisuuden suojelemisessa. Heidän käytäntöjensä ja oikeuksistaan oppimalla ja tukemalla voi olla merkittävä myönteinen vaikutus ympäristönsuojeluun​.

Osallistu siivoustapahtumiin. Liity paikalliseen rannan tai paikkakunnan siivoukseen. Tämä on suora tapa vähentää saastumista ja suojella meren elämää.  
 
Osallistu virtuaalisiin tapahtumiin tai webinaareihin, joissa keskitytään ympäristön kestävyyteen. Nämä tapahtumat tarjoavat usein oivalluksia toimista, joilla voimme auttaa suojelemaan planeettamme. 
 
Tutustu dokumentteihin tai sarjoihin, joissa käsitellään eläinten ja ekosysteemien elämää. Tämä voi lisätä tietoisuutta ja edistää syvempää yhteyttä luontoon." /DOTY

 


#wedontdeservethisplanet 
Because remember...