Yleensä henkilön kunniaksi liputetaan tämän syntymäpäivänä, mutta tässä tapauksessa juhlitaankin Mikael Agricolan elämää hänen kuolinpäivänään, koska hänen tarkka syntymäaikansa ei ole tiedossa. Juhlikaamme sitä, että hän on elänyt ja työtä yli 6000 vuotta vanhan kielemme vuoksi tehnyt!
Mikael Agricola loi suomen kirjakielen, muun muassa kirjoittamalla ihan ensimmäisen Aapiskirjan, Abckirian, vuonna1543 ja suomentamalla Uuden testamentin, Se Wsi Testamenti, vuonna 1548.
Agricola-leivos
Pohja:  
200 g kaurakeksejä
90 g voita
 
 
Puolukkamousse:
1 dl maitoa
1 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
3 kpl liivatetta
2,5 dl puolukkasurvosta
2 dl kermavaahtoa
 
 
Puolukkakiille:
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
2,5 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta
 
 
Pohja:
Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla
200 g kaurakeksejä
90 g voita
Puolukkamousse:
1 dl maitoa
1 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
3 kpl liivatetta
2,5 dl puolukkasurvosta
2 dl kermavaahtoa
Puolukkakiille:
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
2,5 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta
Pohja:
Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla
tai tehosekoittimessa.  Painele murut 
kakkumuotin pohjalle. 
 
 
Mousse:
Mousse:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito,
kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta 
vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos 
takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi 
(kunnes on vähän saostunut). Vältä seoksen keittämistä, 
muuten tulee siitä rakeinen. Kaada seos siivilän läpi toiseen 
astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. 
Anna seoksen jäähtyä. Lisää siihen puolukkasurvos ja 
kääntele nuolijalla varovasti pehmeä kermavaahto moussen 
joukkoon. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua 
jääkaapissa muutama tunti. 
 
 
Kiille:
Kiille:
Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 min. Keitä vesi,
sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 
50-asteiseksi. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se 
liukenee lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. 
Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin 
hyytymään. Koristele punaherukoilla, puolukoilla tai karpaloilla.  
 
 
Kuva ja ohje: Pipliaseura, joiden sivuilla myös vegaaninen ohje.
 
Kuva ja ohje: Pipliaseura, joiden sivuilla myös vegaaninen ohje.
9. huhtikuuta on myös
Elias Lönnrotin päivä.
Elias Lönnrotin päivä.
Kansallisrunoilijamme syntymästä 
on jo 217 vuotta!
on jo 217 vuotta!
Lönnrot kiinnostui opiskeluaikoinaan suomen kielestä ja suomalaisesta runoudesta. Hän tekikin useita runonkeräysmatkoja, joilla keräsi aineistoa runonlaulajilta. Näin Lönnrot kokosi runoista tuntemamme Kalevalan sekä Kantelettaren, joihin hän kirjoitti myös omia runojaan.Lönnrot oli monitoimimies; lääkäri, suomalaisen kasvitieteen uranuurtaja, suomen kielen uudistaja, useiden sanakirjojen toimittaja ja ensimmäisen suomenkielisen aikakauslehden kustantaja sekä toimittaja.Hän julkaisi terveys- ja tiedejulkaisujaja toimi uransa aikana muun muassa Kajaanin piirilääkärinä sekä Keisarillisen Aleksanterin-Yliopiston toisena suomen kielen professorina.
PS:Muista nostaa tänään lippu salkoon kauniin kielemme kunniaksi!
 ********


 
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti