Translate

15.4.2019

Kun uppoamaton upposi







Juuri tällä päivämäärällä 
107 vuotta sitten 
upposi uppoamaton
matkustajalaiva Titanic, 
neitsytmatkallaan. 


RMS Titanic oli White Star Line -yhtiön matkustajalaiva, joka törmäsi 14. ja 15. huhtikuuta välisenä yönä 1912 jäävuoreen Pohjois-Atlantilla ja upposi vieden mukanaan n. 1 500 ihmistä. Laivan päällikkönä toimi White Star Linen Edward J. Smith.
Titanic oli aikansa suurin ja loisteliain höyrylaiva, 
ja sitä sanottiin uudenlaisen laipiorakenteensa vuoksi ”käytännössä uppoamattomaksi”. Titanicin uppoaminen on yksi historian kuuluisimpia merionnettomuuksia. 
Titanicin uppoamisesta kuuluisiksi tulleita käsitteitä ovat muun muassa ”naiset ja lapset ensin”, ”kapteeni uppoaa laivansa mukana” ja ”orkesteri soittaa loppuun asti”.

Onnettomuustutkimuksissa uppoamisen todettiin olleen seurausta siitä, ettei päällikkö Smith ottanut jäävuorivaroituksia huomioon eikä laiva hidastanut vauhtiaan vaara-alueella. 
Onnettomuutta pahensi ettei pelastusveneitä lastattu täyteen. 
Ennen Titanicin haaksirikkoa pelastusveneiden kantavuus oli määritetty aluksen kantavuuden mukaan, eikä missään aluksessa tarvinnut Ison-Britannian lain mukaan olla enempää kuin 16 pelastusvenettä. Titanicissa pelastusveneisiin olisi mahtunut vain noin puolet matkustajista. Määrä oli laskettu lähinnä sen varalta, että Titanic saisi konerikon tai vuodon mutta pysyisi pinnalla, kunnes matkustajat voitaisiin siirtää toiseen alukseen.

Onnettomuuden seurauksena meriturvallisuusmääräyksiin tehtiin useita muutoksia: esimerkiksi pelastusveneiden määrä tuli laskea laivan matkustajamäärän perusteella. Lisäksi perustettiin kansainvälinen jääpartio ja solmittiin yhä voimassa oleva SOLAS-sopimus. 
Onnettomuus myös lisäsi merkittävästi 
radiolaitteiden käyttöä laivaliikenteessä.
 

Titanicin hylky löydettiin vuonna 1985, noin 73 vuotta onnettomuuden jälkeen. 3 798 metrin syvyydessä lepäävää, vähitellen hajoavaa hylkyä on tutkittu paljon. Hylky pääsi vuonna 2012 Unescon vedenalaista kulttuuriperintöä koskevan sopimuksen piiriin. 




Titanicin tarinaa esitellään mm. Titanic Belfast -museossa, josta tämän sivun kaikki kuvatkin ovat.

Titanicin turma on ollut aiheena useassa elokuvassa, 
kirjassa ja televisiosarjan jaksoissa. /Wikipedia
Siksi tänään on 






eli Maitomaanantaikin on juuri tänään.
Tänään on lisäksi mm Arvauspäivä