12.8.2017

Kellot käy rakas
Nämä kellokukat kukkivat 
heinäkuussa. Kyseessä on
Isoukonkello, Campanula latifolia. 
Kellot ovat ihanan suuria ja 
näyttäviä!

 
Ne kukkivat monta viikkoa yhteen putkeen. 
Tämä kellokukka ei leviä itsekseen, mutta 
silti leikkaan niiden kukkaravat pois 
kun ne ovat kukkineet. Valkoiset kukat hohtavat 
hauskasti kesäyössä 
ja päivällä ne ilahduttavat 
värikkäiden kukkien rinnalla. 

Nämä kellot ovat kasvaneet 
pihassamme kaksi vuotta.Sieviä, ainakin minun mielestäni. 


PS: Muistathan elokuun tähdenlennot? 

Perseidien tähdenlentoparvi on usein yksi vuoden näyttävimmistä. Tänä vuonna Kuu haittaa loisteellaan himmeimpien tähdenlentojen näkymistä. Parasta tähdenlentojen havaintoaikaa on viikonloppuyö 12.–13.8.

Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu mukavasti viikonlopulle, lauantain ja sunnuntain väliselle yölle 12.–13.8. Vähenevän Kuun kirkkaus estää himmeämpien tähdenlentojen näkymisen. Osa parven meteoreista on kuitenkin melko kirkkaita. Perseideistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta.
Tähdenlennot näyttävät tulevan nimensä mukaisesti Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Perseus on Auringon laskiessa melko korkealla koillistaivaalla ja pysyttelee koillisen ja idän suunnalla koko yön, mutta tähtikuvion tarkkaa paikkaa ei tarvitse löytää voidakseen nähdä tähdenlentoja, sillä niitä näkyy ympäri taivasta. Katse kannattaa suunnata taivaalle koillisen ja idän välille.
Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia ilman Kuun vaikutustakin, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella. Tähdenlentoja näkyy eniten aamuyöllä, mutta niitä voi nähdä heti pimeän laskettua, mikäli taivas on selkeä. Parveen kuuluvia tähdenlentoja on alkanut näkyä jo heinäkuun puolivälistä lähtien, ja niitä näkyy harvakseltaan vielä muutama viikko aktiivisimman vaiheen jälkeenkin.
Tähdenlentoja on mukavinta havaita selällään, vaikkapa makuualustan päällä maaten. Mitä pidempään taivasta tarkkailee, sitä useampia tähdenlentoja ennättää nähdä. Vaikka ilta olisi muuten leuto, maassa makaillessa tulee nopeasti kylmä. Lämmin pukeutuminen siis kannattaa. Tähdenlentoja näkyy sitä enemmän, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa2 kommenttia:

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

On, todella sieviä♥

Una Reinman kirjoitti...

Kiitos Hannele! ♥