Translate

18.8.2017

Geokätköilyä ja meikin historiaa



Geokätköily, geocaching, on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla. Apuna voi olla erillinen GPS-laite tai tavallinen älypuhelin.
Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastuksen liittyvällä Internet-sivustoista. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä, lyijykynästä, ja lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä tai nimimerkkinsä sekä käyntipäivän.
 -Wikipedia-

Tänään on Geokätköilypäivä









Niin muinaisessa Egyptissä, Kreikassa kuin Roomassa käytettiin kosmetiikassa mm elohopeaa ja lyijyä. Meikkien historia ulottuukin muinaiseen Egyptiin, jossa poskipunaa käyttivät naisten lisäksi myös miehet ja lapset. Hehku kasvoille saatettiin luoda myös luonnollisemmin punaisia hedelmiä tai hedelmämehuja käyttämällä. 

Länsimaissa kosmetiikkaa käytettiin läpi keskiajan
Niiden käyttö rajoittui keskiajalla ylemmän yhteiskuntaluokkaan. Kosmetiikkaa käytettiin myös Persiassa. Islamin nousun jälkeen kosmetiikan käyttöä rajoitettiin joissakin tapauksissa, vaikka islam ei ole asettanut kieltoa kosmetiikan käytölle. 

Japanissa geishat värittivät saflorin terälehdistä tehdyillä puikoilla kulmakarvat, silmän reunat ja huulien rajat. Bintsuke-vahapuikot olivat pehmeämpi versio sumo-painijoiden tukkarasvasta, ja niitä käytettiin geishojen meikin perustana. Valkoista tahnaa ja puuteria käytettiin kasvoihin ja kaulaan, poskipunan ääriviivoihin ja silmien kuoppiin ja nenään. 
Kun kristinusko levisi, meikin käytöstä tuli paheksuttavaa. Tästä huolimatta monet naiset ja miehet käyttivät tuotteita, jolla ulkonäköä sai ehostettua. Naiset käyttivät poskillaan muun muassa mansikkaa
1600-luvulla paksumpi meikki hyväksyttiin jälleen kirkon piirissä. Tuohon aikaan muodissa oli vaalea iho ja rusehtava poskipuna. Kemikaalien vaaroista ei kuitenkaan tiedetty riittävästi, joten meikeissä käytettiin toisinaan edelleenkin hyvinkin vaarallisia ainesosia, elohopeaa ja lyijyä...
1700-luvun Ranskassa poskipunaa saivat käyttää lain mukaan vain aateliset. Versaillesin palatsissa ainoastaan kuningatar tai korkea-arvoisimmat naiset tuomioistuimessa saivat käyttää tietyn väristä ja tietyn määrän poskipunaa. Poskipunaa tuputeltiin kasvoille niin paljon, että kasvoista tuli nukkemaiset.
1800-luvulla meikkaamisesta tuli jälleen epämoraalista; meikkaavaa naista pidettiin paheksuttavana. Monet maat kielsivätkin meikin käytön kokonaan. Mm Englannin kuningatar Viktoria määritteli julkisesti meikkauksen epäkohteliaisuudeksi. Se kuvattiin rahvaanomaiseksi ja joksikin, jota näyttelijät ja prostituoidut käyttivät.

Monet kuitenkin nipistelivät poskiaan
saadakseen iholle kauniin hehkun. 
Toisen maailmansodan aikoihin kosmetiikan käyttö levisi kaikkiin kansanluokkiin ja ylemmissä luokissa lähes kaikkiin yhteisöihin.

 
 Monissa kosmeettisissa tuotteissa on yhä myrkyllisiä kemikaaleja.  Mm antiperspirantissa on dementiaa aiheuttavaa alumiinia

Huulipuna voi sisältää ”helmiesanssia”eli sillin suomujen kiiltävää ainesta, jota saadaan kalateollisuuden sivutuotteena. Useat meikit sisältävät näitä kalan jauhettuja suomuja. Pääasiallinen huulipuikkojen, silmänalusvärien ja punan helmiäiskiiltoon on kiille, luonnollinen ja teollisesti käsitelty mineraali. Läpikuultava kiille on päällystetty erittäin ohuella titaanioksidikerroksella. Huulipuikkojen puna voi olla rautaoksidia (ruoste) tai jostain orgaanista pigmenttiä. Tyypillisesti pigmentti hienonnetaan erittäin hienojakoiseksi risiiniöljyyn sekoituksen yhteydessä. Tämä pigmenttisekoitus sekoitetaan vielä vahan kanssa, jotta siitä saataisiin puikkomainen. 

Joidenkin silmänalusvoiteiden puna on peräisin karmiinista. Karmiinia valmistetaan Dactylopius coccus -hyönteisestä. Tämä on äärimmäisen kallis aine ja sitä käytetään niin harvoin kuin mahdollista. Oikea karmiini on kalliimpaa kuin kulta. 


Kynsisalongeissa yleisesti käytetty liuotin Tolueeni saa aikaan sileän lopputuloksen kynsilakalle ja pitää kynsilakan väriaineen sekoittuneena muihin yhdisteisiin. Tolueeni voi vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa hedelmällisyysongelmia. Tolueenia käytetään lisäaineena bensiinissä. 

Formaldehydiä käytetään kynnen kovettajana ja kynsienhoitovälineiden desinfiointiaineena. Samalla se on  karsinogeeni eli lisää syöpäriskiä, se voi sekoittaa hormonitoiminnan ja se on yhdistetty jopa hedelmättömyyteen. 

 Dibutyyliftalaattia lisätään kynsilakkaan, jotta aineesta saadaan notkeampaa.

Erityisesti kynsisalongeissa työskentelevillä on riski sairastua. Kemikaaleille altistuminen voi edellä mainittujen asioiden lisäksi aiheuttaa muun muassa ihoärsytysoireita, silmävaurioita ja allergisia reaktioita. Lisäksi saattaa ilmaantua muistiongelmia, päänsärkyä, neurologisia ongelmia, pahoinvointia sekä hengitys-, lihas- sekä kehitysongelmia.  
Tutkimuksissa on todettu, että hedelmällisyysongelmien lisäksi kynsisalonkien työntekijät voivat kärsiä myös muista lisääntymiseen liittyvistä vaivoista, kuten ennenaikaisesta synnytyksestä, pienikokoisista vauvoista sekä erilaisista raskauteen liittyvistä komplikaatioista.

- Itse en ole koskaan laitattanut mtn tekokynsiä enkä käytä enää edes kynsilakkaa, edes varpaankynsissä, koska lakat voivat sisältää mm formaldehydiä, formaldehydi-hartsia, tolueenia, dibutyyliftalaattia tai kamferia, jne ja niille kaikille voi tulla allergiseksi ja aineet aiheuttavat muutenkin kokonaishyvinvoinnille suuren riskin.


Ripsienpidennyksetkään eivät ole riskittömiä:
Yleinen allergisoiva ainesosa on jälleen formaldehydi. Lisäksi bakteerit tykkäävät muhia liimassa ja ripsissä, mikä voi aiheuttaa sieni- tai virustulehduksia.
Yleisin haitta ripsienpidennysten käyttäjällä on kuitenkin omien ripsien oheneminen. Pidennykset painavat ripsirajaa vasten kuluttaen aitoja ripsiä. Jos pidennyksiä käytetään jatkuvasti, aiheuttavat ne rasitusta omille ripsille. Lopulta ripsikarvat putoavat, eivätkä kasva enää takaisin. Jos siis haaveilet pidemmistä ja tuuheammista ripsistä, muista myös riskit. Selvitä myös, oletko allerginen jollekin ainesosalle, jota ripsienpidennyksissä käytetään. 


Pidä siis huolta itsestäsi 
ja ole tarkka siitä, mille altistut.


Miehetkin käyttävät nykyään kosmetiikkaa jota heitä varten onkin saatavilla aika laajalti. Usein miehet käyttävät kuitenkin salaa puolisoidensa kosmetiikkaa, eivätkä osta omia... 
 Tänään onkin Miesten ehostuspäivä



Lähteet: 


Ei kommentteja: