Suon sulveissa eli juolukoissa oli kukkia.
Kukat muuttuvat pian raakileiksi
ja raakileet juolukoiksi,
kuin hieman oudoiksi mustikoiksi.
Olen miettinyt, onko pensasmusikka
kenties saatu aikaan risteyttämällä
kookas juolukka ja satoisa mustikka?
Juolukka on jäänyt varsin vähälle
arvostukselle, vaikka se sisältää
jopa enemmän C-vitamiinia kuin
sukulaisensa mustikka.
Juolukkaa voi käyttää mm
sekamarjamehuissa yhtenä marjana.
Mustikkaa ei vähäisistä raakileista päätellen tule syksyllä
kovinkaan paljoa. Ainakaan tälle paikalle.
Marjominen riippuu suuresti sääolosuhteista: pölyttäjistä sekä alkukesän pakkasista. Pölytyksen suorittavat pääasiassa hyönteiset, mutta mustikka voi myös itsepölyttyä. Pölyttäjien määrä vaikuttaa suuresti satoon: kontukimalaisen pölyttämillä marjamailla sato on jopa 12-kertainen verrattuna alueisiin, joista kimalaiset puuttuvat. - Wikipedia -
Mustikka on Suomen toiseksi tärkein kaupallinen marja.
Puolukka oli kukintavaiheessaan.
Sen sievät kellokukat ovat kuin
valkeaan vahaan kastettuja.
Toivottavasti muutamat hallayöt
eivät turmelleet puolukan syyssatoa.
Puolukka on Suomen tärkein luonnonmarja.
Jännittävää, että m,arjan happamuudesta
huolimatta sen sokeripitoisuus on korkeampi
kuin sitä makeammalta suussamme maistuvan mustikan.
Puolukkakasvien maavarsistojen ikä on noin parikymmentä vuotta. Ilmaversot ja lehdet elävät puolestaan noin neljä vuotta, mutta itse puolukkakasvi voi olla yli 100 vuoden ikäinen, sillä se uusiutuu jatkuvasti.
Marjat edistävät maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, pitävät suoliston terveenä, edistävät raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia. -Wikipedia-
En ole koskaan pitänyt tämän suokasvin
marjan pilaantuneen kaltaisesta aromista.
Jos kakun päällä, letuissa, leipäjuuston kanssa
tms on lakkahilloa, olen pahoillani. =D
Monelle se on suorastaan nautinnollisen arvokas herkku.
Makuja kun on niin monia.
Jos kerään lakkoja, annan ne
mieluusti pois jollekulle
joka arvostaa tätä oranssia luumarjaa.
Makuja kun on niin monia.
Jos kerään lakkoja, annan ne
mieluusti pois jollekulle
joka arvostaa tätä oranssia luumarjaa.
Karpalokin kukkii.
Karpalokiisseli on ihanaa.
Sellaista joulunväristä ja sopiikin siksi
hyvin joulupöytään.
Siitä mie pidän.
Tiesitkö että Suomessa kasvaa
kahta karpalolajiketta, isokarpaloa sekä
pikkukarpaloa?
- Wikipedia -Karpalo on pohjoisten alueiden marja.
Karpaloa on käytetty lääkkeeksi vatsan happohäiriöissä
ja kuumetaudeissa sekä munuais- ja rakkotulehduksissa.
Virtsatietulehduksessa sen käyttöä on
tutkittu vuonna 2012 julkaistujen tietojen mukaan Oulun yliopistossa.
Puolukka-karpalomehun käyttö antibiootin ohella on vähentänyt
virtsatietulehduksen uusimista lapsilla jopa 40 prosenttia.
Entisen - tuulenviemän -
kasvihuoneemme paikalle istuttamani
mansikat kukkivat jo terhakoina.
Mansikassa on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiinissa. 100 grammassa mansikoita on C-vitamiinia 60 milligrammaa eli kahdessa desissä mansikoita on päivän C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy pakastettunakin melko hyvin. Kahdessa desissä mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Mansikan kuitupitoisuus on 2,4 prosenttia tuorepainosta. Mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat elimistön suojamekanismeja, toimivat antioksidantteina ja estävät haitallisten mikrobien kasvua. - Wikipedia -
Omasta maasta saa pian suun makeaksi.
2 kommenttia:
Onpa karpalossa kaunis kukka.
Meillä on upeat marjamaastot. Harmi, että suurin osa marjoista jää metsiin.
Karpalon kukat vaan olivat koko ajan niin hankalissa paikoissa tuolla suolla, aina kukka juuri poispäin pitkospusta. ;)
Lähetä kommentti