Hae tästä blogista

31.8.2015

Tatuointi vaarantaa terveytesi!


 Tatuointi saattaa vaikeuttaa 
lääketieteellisiä toimenpiteitä. 


Tatuointiaineiden epäpuhtaudet
ja/tai metallipitoisuudet
saattavat vaikeuttaa jopa mm
epiduraalipuudutteen annon synnytyksessä,
tietokonekuvauksen, tiputuksen.
Tatuointi voi peittää luomen 
ja mahdollinen melanoomadiagnoosi 
voi viivästyä.  

Kuka vastaa lisäksi siitä että
tatuoijan laitteet ovat hygieeniset 
ja värit turvalliset? 

Ei kukaan.


"Ammattitatuoijat käyttävät koneita, joissa neula pistää aina samaan syvyyteen verinahkaan. Kotitatuoinneissa neulanpistojen syvyys vaihtelee huomattavasti. Kummassakin menetelmässä neula vie mukanaan värin, joka jää pysyvästi verinahan kollageenisäikeiden väliin. Kotitatuoijat käyttävät värilähteenä milloin kuivamustekynää, milloin tussia tai mustetta. 
Ammattitatuoijien värivalikoima on laaja. Musta väri voi olla hiiltä, rautapigmenttiä tai keskiamerikkalaisesta Haematoxylon camphechisnum -puusta tehtyä uutetta.

Ruskea väri, okra, on saveen sekoitettua rautaoksidia.

Punainen väri elohopea-, kadmium-, rauta- tai naftoliyhdisteitä.

Oranssi kadmiumseleenisulfaattia tai atsovärejä.

Keltainen kadmiumin, kromin, raudan tai lyijyn yhdisteitä tai kurkumajauhetta.

Vihreä kromin, kuparin, raudan, lyijyn tai alumiinin yhdisteitä tai atsoväriä.

Sininen kuparin, alumiinin tai kromin yhdisteitä.

Violetti magnesiumin tai alumiinin yhdisteitä.
 
Valkoinen väri lyijykarbonaattia, titaanidioksidia, bariumsulfaattia tai sinkkioksidia. 

Useimmat neulatatuointivärit ovat kiinalaista alkuperää eikä niiden tarkkaa koostumusta saada useinkaan selville. EU:ssa on laadittu luettelo sallituista tatuointiväreistä, mutta sitä ei liene otettu käyttöön Suomessa. Sen määräykset ovat osittain epäselviä.
Useat (värit) ovat myrkyllisiä, mutta varsinaisia myrkkyvaikutuksia ei ole kuitenkaan alan lehdissä julkaistu. 
Useille neulatatuointiväreille voi tulla allergiseksi. Reaktio kestää sellaisessa tapauksessa pitkään, tavallisesti kuukausia. 

Myös ihosyöpiä
ja niiden esiasteita on todettu. 

Heti tatuoinnin jälkeen alue voi infektoitua. Useissa Euroopan maissa on viime vuosina ollut käytössä tatuointivärejä, joissa on ollut mukana mykobakteereita. Ne ovat aiheuttaneet hankalasti hoidettavia infektioita."  /Terveyskirjasto/tatuointi 

Huom: 
Myös itse tatuoija 
voi tulla allergiseksi väreille.Suomessa(kaan) ei valvota tatuointivärejä


"Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan nahan alle laitettavien kemikaalien valvontaa ei Suomessa ole. Uusimpien tanskalaistutkimusten mukaan tatuointivärit voivat sisältää lähes mitä tahansa ainetta karsinogeeneista raskasmetalleihin. Tutkituista tatuointiväristä yli 20% arvioitiin selkeästi syöpävaarallisiksi. Aiemmissa tutkimuksissa väreistä on löytynyt syöpää ja allergiaa aiheuttavia aineita sekä uraanin ja arseenin kaltaisia myrkkyjä. 
Suomessa on säännelty mitä aineita maaleissa saa olla, mutta säädökset ei rajoita mitä ihon alle saa pistää. On oletettu, että ala valvoo itseään riittävän hyvin. Tatuointiliikkeet luottavat omiin toimittajiinsa, eivätkä kysele väriaineitten vaarallisuudesta." /Wikipedia 


Mikäli tatuointipaikan hygieniassa on puutteita, neulatatuointi voi pahimmillaan altistaa myös veriteitse tarttuville infektioille, kuten B- ja C-hepatiitille, HIV-tartunnalle sekä vaikeille bakteeritulehduksille. 

Jos tatuoinnin ottaa raskaana ollessaan, 
on teoreettinen riski, että se vaikuttaa vauvaan./Yle.fi
 
Atsoväreistä lisää 

Alumiinin vaikutuksia 


4 kommenttia:

Daphnion kirjoitti...

Ihmisen iho on kaunis ja siksi on surullista, että se peitetään tatuoinneilla. Pidän kyllä hienoista tatuoinneista kuvina, mutta nekin sopisivat mieluummin johonkin muualle kuin iholle. Kai nämäkin on niitä makuasioita, kun melkein joka toisella niitä kuvia ihostaan löytyy nykyään..

Allu kirjoitti...

Minäkin ihmettelen sitä tatuointia ylipäänsä ja sitten vielä niitä, joissa on käsivarret ja jalat ja niska pelkkää tatuointia.

Between kirjoitti...

Muoti-ilmiöt tulevat ja menevät, mutta tatuointeja ihmettelen. Miksi kummassa pitää oma terve iho värittää myrkyillä ja vielä menetelmällä, josta ei niin vain eroon pääse. Aina voi vaihtaa paidan väriä ja kuosia, vaan ei omaa nahkaa. En käsitä, mutta enpä käsitä paljoa muutakaan.

ruusutarha.blogspot.fi kirjoitti...

Tosi on!! Minullekin on luonto luonut omia tatuointejaan, oikein kohokuviolla. Jotkut säikähtävät. Mutta kun on jo ollut kymmeniä vuosia eikä ole kuollut, ne ovat vain elämisen merkkejä.