Translate

2.9.2015

Ihan tavallinen ruokasipuli





Allium cepa

Monena keväänä olen istuttanut maahan tai kukkaruukkuun
aikaista vihreää sipulinmakua niiden varsista ruokiin saadakseni
ihan tavallisia kelta-, ruoka-, eli kepasipuleita ja myös valkosipulia.



Loppukesällä sipulista kasvanut kukkaputki, tai parikin sellaista,
aukaisee ilotulitusmaisen purskahduksellisen pieniä söpöjä kukkia. 

Näiden oikeasti yllättävän ihanien loppukesän kukkien vuoksikin
kannattaa keltasipuli istutella maahan,
istukassipulin tavoin, vain puoliksi multaan.





Ainakin minä pidän näistä pienistä tähdistä.



Kukkaputki kestää maljakossakin 
eikä ilmoille kuitenkaan tule mitään sipulinhajua, 
koska leikattu varsihan on vedessä.



 


Jos haluat tietää miten sipuli kasvaa,
kerää nämä sipulinsiemenet niiden valmistuttua talteen,
kuivata ne talven ajan ja ripottele
seuraavana keväänä mullan päälle
ja katso mitä tapahtuu.

Sipulinsiemenet kääntyvät itsekseen oikeinpäin, 
 alkavat kasvattaa toiseen päähän minijuuria 
ja toiseen varsia ja muokkaavat itsestään
sen kesän aikana pienehköjä istukassipuleita.

Laita ne taas kuivumaan
ja talteen talveksi. 

Istukassipuli puolestaan kasvattaa seuraavana vuonna 
mullassa isomman sipulin (tai jopa jakautuu muutamaksi sipuliksi) 
ja se on se varsinainen ruokasipuli, valmis syötäväksi. 

Kolmantena vuonna aikuinen sipuli,
jos tosiaan haluat sen vielä laittaa maahan,
kasvaakin ahnaasti ylöspäin ja tekee kukkia
sekä siemeniä.

Se luonnon kiertokulku... 




Vanhaa, kookasta kukkinutta emosipulia
ei voi enää käyttää ihmisravinnoksi, mutta
näin hauskasti saat aikaan niiden avulla eksoottisia 
pikku Alliumeja pitkin pihaa.