Translate

25.2.2022

Vielä on talvea jäljellä

 

 



 
Laskiainen perinteisesti hyvästelee pitkän, 
pimeän talven
ja alamme vihdoin elää kevättä.  
 
Ennen vanhaan oli tapana huutaa mäkeä 
laskiessa "Liukasta laskiaista"

Onko teilläpäin kamalan jäistä? 
Pysytkö pystyssä ilman nastakenkiä? 


Laskiaissunnuntai 
on tänä vuonna kovin myöhään 
ja Laskiaistiistaikin 
 vasta maaliskuun puolella, 
mutta vielä taitaa olla talvea jäljellä. 
 
Pian kevät sulattaa loput lumet 
ja talvi on poissa
joten nämä voivat olla viimeisiä hetkiä
nauttia talven lumesta. 
 
 








Laskiaiseen kuuluvat tietenkin myös
hernekeitto ja laskiaispullat  


Tässä hassun modernisti kansi kolmioiksi leikeltynä. 
Esim Virossa on tapana leikellä kansi pienemmäksi...??? 
 
Itse halkaisen pullan alempaa, ja leikattu kansi laitetaan 
sinällään hillon ja kermavaahdon pälle. 
Pulla syödään nappaamalla ensin se kansi, ja 
kannella hipaistaan täytettä ja nautiskellaan niin kauan 
kuin kantta riittää, ja sitten vasta haukataan itse pullaa. 




 Tiesitkö, että laskiaispullan juuret 
ovat 1400-luvun saksassa
 

Saksassa niitä syötiin sulan voin 
ja kuuman maidon kera 
erityisesti tähän aikaan vuodesta, 
ennen pääsiäistä, paaston aikana.

Saksasta tämä makea sämpylä - sittemmin pulla - 
levisi myöhemmin muihin maihin keskiajalla 
muuttoliikkeen ja kauppiaiden ansioista. 

- Ruotsalaiset ovat yrittäneet ottaa näistä(kin) 
kunnian itselleen..
 


 
Hernekeitto on kotoisin Kreikasta 

Hernekeittoa on puolestaan syöty jo antiikin aikaan. Kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät herneitä viimeistään noin 500–400 eaa.
Tuona aikakautena Ateenan kaduilla myytiin kuumaa hernekeittoa. 

 


 
 
 


Koiravaljakkoajelu olisi ihanaa kokea! 
Mutta enemmän kuin 15 minuuttia, 
joka kuulemma on valjakkoajelun aika!!!??? 
 
- Eihän sellainen riitä mihinkään! 
 
Minä haluaisin viettää valjakkoajelulla ainakin 
puoli päivää, syödä välillä laavulla eväät jolloin koiratkin 
saisivat levätä, ja sitten jatkaisimme matkaamme...  

SE olisi seikkailu!
 Seikkailu tosin saisi puolestani 
kestää vaikka viikonkin!
 
Kerran Esikoinen varasikin meille lahjaksi 
valjakkoajelun, mutta juuri se ajankohta ei sattunut sopimaan meille, joten jotkut muut 
saivat sen ihanan elämyshetkisen ja hyvä niin, 
etteivät Jaken rahat menneet ihan hukalle... 






Sekään ei laskiaisena ulkoilua haittaa,  vaikkei aurinkokaan paistaisi...





Laskiaisen ulkoilupalkinto: 

 

Laskiaispullien kanssa sopii 

tietenkin tosisuklainen kuuma kaakao. 



********


Laskiaisena hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä. 


Paastonaikaa on vietetty 600-luvulta saakka valmistautumisena pääsiäiseen. Ennen sen alkua on katolisissa maissa keskiajalta saakka vietetty karnevaaleja ("carne vale", jäähyväiset lihalle). 


Pohjois-Euroopan laskiaista vietetään samaan aikaan kuin Etelä-Euroopan paastoa edeltäviä karnevaaleja. Monet laskiais- ja karnevaaliperinteistä ovat peräisin pakanallisista juhlista, kuten roomalaisten pidoista Bacchuksen kunniaksi sekä lähestyvän kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän juhlinnasta.


Monet laskiaismenoista ovat luultavasti peräisin vanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi.

 

Laskiaisperinteistä elävät mäenlaskun ja jääkelkkojen tapaiset huvit.  


Reformaation myötä paaston noudattaminen jäi suomalaisilta pois, mutta monet uskomukset ja kiellot pysyivät kansan mielissä. 


Laskiaisen tienoille sijoittuu muinaiseurooppalainen vuodenvaihde, minkä vuoksi siihen on liittynyt kansanuskomuksia ja taikoja; 


- Työt piti lopettaa hyvissä ajoin iltapäivällä, jotta työt olisivat joutuneet hyvin koko vuoden. 

- Saunaan täytyi mennä päivänvalossa ja siellä oli oltava ääneti. 

- Ruuan piti olla ennen kaikkea rasvaista. Mitä enemmän rasva kiilteli sormissa ja suupielissä, sitä paremmin lypsivät lehmät ja siat lihoivat. 

- Rasvaisia sormia ei saanut pyyhkiä, vaan rasvan piti antaa kulua itsekseen pois. Tämä takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn. Sormennuolija saisi sirpeistä haavoja. 

- Kun ruokien annettiin olla pöydässä koko päivän, se takasi runsauden koko vuodeksi. 



Laskiaisena syötiin tukevasti liharuokaa, koska lihaa sai syödä seuraavan kerran vasta paaston jälkeen pääsiäisenä. 


Perinteisiä laskiaisruokia olivat rasvarieska ja liharokka. Rasvarieska oli ohrajauhoista tehtyä leipää, jota oli höystetty sianihralla. Liharokka oli keitetty herneistä ja rukiinjyvistä ja höystetty siansorkilla tai sian päällä. Keittoa kutsuttiin myös sorkkarokaksi. 


Laskiaispullat alkoivat yleistyä 1800-luvulla. 


- Wikipedia