Translate

4.2.2022

Maailman syöpäpäivä

 

 


 

 


Tänään on Maailman syöpäpäivä 

World Cancer Day 


"Maailman syöpäpäivää on vietetty vuodesta 2005, jolloin Kansainvälinen syöpäunioni UICC otti päivän käyttöön oman ja lukuisten jäsenjärjestöjensä tiedotuksen välineeksi. Myös WHO:n tunnustamana teemapäivänä, helmikuun 4. päivänä, syöpäjärjestöt keskittyvät korjaamaan vääriä oletuksia syövästä tautina ja tuomaan esille parempaa syöpätietoutta, joka helpottaa sekä sivistystyötä tekevien toimijoiden työtä että syövän itse tai lähipiirissään kohdanneen ja kokevan arkea.

WHO:n mukaan syöpädiagnoosin sai maailmassa 19,6 miljoonaa ihmistä vuonna 2020 ja syöpään kuoli kuoli kymmenen miljoonaa ihmistä. Määrän arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Eniten syöpäkuolemia (70 prosenttia) aiheutuu alhaisen ja keskitulotason maissa. Syöpä on toiseksi suurin kuolemaa aiheuttava sairaus maailmassa. Ainakin kolmannes syövistä voitaisiin ehkäistä ennalta.

Maailman terveysjärjestö ja YK:n ympäristöohjelma tekevät yhdessä töitä ympäristöterveyden saralla, jotta ilmansaasteita vähentämällä voitaisiin vähentää saasteista johtuvia sairauksia, kuten syöpiä." 


Suomen YK-liitto

 

Syöpäjärjestöt 

 

******
 
 




Jossain olen nähnyt protestoitavan, ettei 
syöpäsairas muka taistelisi syöpää vastaan... 
 
Olen nähnyt varsin läheltä  omassa perheessäni  
kaksikin tapausta, 
millaista elämä on syövän kanssa. 

Se ON kyllä aikamoista taistelua... =( 
 
Toinen heistä, isäpuoleni, ei pärjännyt sairaudelle.  
Äitini, toinen heistä, parani. 
 



 
 
💗