Laskiainen perinteisesti hyvästelee pitkän,pimeän talven
ja alamme vihdoin elää kevättä.Ennen vanhaan oli tapana huutaa mäkeälaskiessa "Liukasta laskiaista".
joten nämä voivat olla viimeisiä hetkiä
nauttia talven lumesta.
hernekeitto ja laskiaispullat
Saksasta tämä makea sämpylä - sittemmin pulla -levisi myöhemmin muihin maihin keskiajallamuuttoliikkeen ja kauppiaiden ansioista.
Hernekeittoa on puolestaan syöty jo antiikin aikaan. Kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät herneitä viimeistään noin 500–400 eaa.Tuona aikakautena Ateenan kaduilla myytiin kuumaa hernekeittoa.
Sekään ei laskiaisena ulkoilua haittaa, vaikkei aurinkokaan paistaisi...
Laskiaisen ulkoilupalkinto:
Laskiaispullien kanssa sopii
tietenkin tosisuklainen kuuma kaakao.
********
Laskiaisena hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä.
Paastonaikaa on vietetty 600-luvulta saakka valmistautumisena pääsiäiseen. Ennen sen alkua on katolisissa maissa keskiajalta saakka vietetty karnevaaleja ("carne vale", jäähyväiset lihalle).
Pohjois-Euroopan laskiaista vietetään samaan aikaan kuin Etelä-Euroopan paastoa edeltäviä karnevaaleja. Monet laskiais- ja karnevaaliperinteistä ovat peräisin pakanallisista juhlista, kuten roomalaisten pidoista Bacchuksen kunniaksi sekä lähestyvän kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän juhlinnasta.
Monet laskiaismenoista ovat luultavasti peräisin vanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi.
Laskiaisperinteistä elävät mäenlaskun ja jääkelkkojen tapaiset huvit.
Reformaation myötä paaston noudattaminen jäi suomalaisilta pois, mutta monet uskomukset ja kiellot pysyivät kansan mielissä.
Laskiaisen tienoille sijoittuu muinaiseurooppalainen vuodenvaihde, minkä vuoksi siihen on liittynyt kansanuskomuksia ja taikoja;
- Työt piti lopettaa hyvissä ajoin iltapäivällä, jotta työt olisivat joutuneet hyvin koko vuoden.
- Saunaan täytyi mennä päivänvalossa ja siellä oli oltava ääneti.
- Ruuan piti olla ennen kaikkea rasvaista. Mitä enemmän rasva kiilteli sormissa ja suupielissä, sitä paremmin lypsivät lehmät ja siat lihoivat.
- Rasvaisia sormia ei saanut pyyhkiä, vaan rasvan piti antaa kulua itsekseen pois. Tämä takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn. Sormennuolija saisi sirpeistä haavoja.
- Kun ruokien annettiin olla pöydässä koko päivän, se takasi runsauden koko vuodeksi.
Laskiaisena syötiin tukevasti liharuokaa, koska lihaa sai syödä seuraavan kerran vasta paaston jälkeen pääsiäisenä.
Perinteisiä laskiaisruokia olivat rasvarieska ja liharokka. Rasvarieska oli ohrajauhoista tehtyä leipää, jota oli höystetty sianihralla. Liharokka oli keitetty herneistä ja rukiinjyvistä ja höystetty siansorkilla tai sian päällä. Keittoa kutsuttiin myös sorkkarokaksi.
Laskiaispullat alkoivat yleistyä 1800-luvulla.
- Wikipedia
2 kommenttia:
Ihania laskiaiskuvia!
Ja onhan täällä meilläkin ollut tosi liukasta välillä ja välillä lunta niin paljon, että kahlata on saanut käveluteillä.
Tänään on ihana keväinen aurinkoinen päivä.Odottelen juuri tyttäreni perhettä kyläilemään ja laskiaispulliahan on tarjolla tietysti.Hyvää laskiaista sulle!
Ihanaa tarjottavaa sinulla!
Meillä on huomenna vasta sellaisia.
Päivä oli kyllä todella kaunis.
Kiitos, sinulle myös kaunista laskiaista. 💗💗💗
Lähetä kommentti