Translate

5.2.2022

Runebergin synttärikahveilla

 

 

 


Johan Ludvig Runeberg 5.2.1804 - 6.5.1877.



Tänään kahvilat, konditoriat ja kaikenlaiset
leipurit esittelevät kilpaa uusimpia versioitaan 
Runebergin leivonnaisista,
koska kaikki vanha on aivan pakko päivittää
uusimpaan 10.10 versioon
koska tänään on kansallisrunoilijamme 
J.L.Runebergin 218. syntymäpäivä

 
Mutta... onko eettisesti oikein 
kutsua näitä nykyään keksittyjä 
kaikenmaailman leivonnaisia 
Runeberg-tuotteiksi? 
 
 💗
 
 
 

Fredrika Charlotta Runeberg 2.9.1807– 27.5.1879 

 
Vain se kuuluisa torttu, 
jollaisia Johan Runebergin vaimo Fredrika, 
heidän kahdeksan yhteisen lapsensa 
äiti ja kirjailija, loihti keksinmurusista, 
korppujauhoista, omenahillosta ja 
tomusokerikuorrutteesta,
saattaa mielestäni kantaa erityistä 
Runebergintorttu -nimitystä, 
koska hänhän sen ideoi.   
 
💗
 

Tosin Fredrika käytti niitä aineksia
joita ruokakaapista sattui löytymään,
tehden eräänlaisen muunnelman
jo olemassaolevasta leipurin reseptistä,
- mutta silti.
Hän stailasi tortun saatavilla olevista aineksista
ja runoilijapuoliso hyväksyi leivonnaisen,
tykästyen siihen.

 
Se leivonnainen pitäisi siis patentoida. 
Suoda sille jonkinlainen kunniasuoja
 
Näitä nykyversioita pitäisi kutsua 
jollain muilla nimityksillä.  

💗



Runebergeista lisää tässä blogissa: 

 

Puhu Runebergin lailla  

Runebergin takana oli nainen

Runoilijan kakkua Runebergin ystäville


Kuvat:  Wikipedia 

 

 

💗




 


Mitä mieltä olet näistä perinteisen näköisistä
Runebergintortuista? Pitääkö niiden olla
hyvin vetisiä ja märkiä? Pitääkö niissä maistua
jokin alkoholi? Oletko itse koskaan tehnyt
näitä perinteisen oloisia?
Mikä sinusta on tärkeintä
Runebergintortussa?


Itse tykkään alkoholittomista, 
sellaisista kahvikakun tyylisistä, 
(joita on kiva syödä kahvin kanssa,)
ja tietenkin gluteenittomista,
ei karvasmanteliöljyä, 
mutta paaaaljon
valkoista sokerikuorrutetta.
Hilloa sitten vain nimeksi. =D


Tiedän. 
Sinä tykkäät punssin, rommin,
konjakin, tai jaloviinan, sekä karvasmanteliöljyn makuisista, 
tosi kosteista tötteröistä, joissa
pitää olla paljon vadelmahilloa ja
vaaleanpunaista sokerikuorrutetta
ja syöt torttusi teen kanssa.


Makuja on NIIN monenlaisia. =D 










 

4 kommenttia:

Hitunen kirjoitti...

En minäkään välitä noista karvasmanteliöljyn tai ties minkä makuisista leivonnaisista. Ostin kahden kappaleen pakkauksen gluteenittomia, ja niissä oli tietenkin jotakin makuainetta. Ja ovat vähän turhan isoja kerralla syötäväksi, joten mies sai syödä loput. Itse ei tule tehtyä Runebergintorttuja, koska ne eivät ole koskaan olleet mitään suosikkejani. Laskiaispullia ehkä...

Susanna Hietanen kirjoitti...

Alkoholiton ja ilman karvasmantelia, kiitos!
Ja hillolla, ei mantelimössöllä.

Hallatarinoita kirjoitti...

💗

Hallatarinoita kirjoitti...

💗