Tänään kahvilat, konditoriat ja kaikenlaiset
leipurit esittelevät kilpaa uusimpia versioitaan
Runebergin leivonnaisista,
koska kaikki vanha on aivan pakko päivittää
uusimpaan 10.10 versioon,
koska kaikki vanha on aivan pakko päivittää
uusimpaan 10.10 versioon,
koska tänään on kansallisrunoilijamme
J.L.Runebergin 218. syntymäpäivä.
Mutta... onko eettisesti oikein
kutsua näitä nykyään keksittyjä
kaikenmaailman leivonnaisia
Runeberg-tuotteiksi?
💗
Fredrika Charlotta Runeberg 2.9.1807– 27.5.1879
Vain se kuuluisa torttu,
jollaisia Johan Runebergin vaimo Fredrika,
heidän kahdeksan yhteisen lapsensa
äiti ja kirjailija, loihti keksinmurusista,
korppujauhoista, omenahillosta ja
tomusokerikuorrutteesta,
saattaa mielestäni kantaa erityistä
Runebergintorttu -nimitystä,
koska hänhän sen ideoi.
💗
Tosin Fredrika käytti niitä aineksia
joita ruokakaapista sattui löytymään,
tehden eräänlaisen muunnelman
jo olemassaolevasta leipurin reseptistä,
- mutta silti.
Hän stailasi tortun saatavilla olevista aineksista
ja runoilijapuoliso hyväksyi leivonnaisen,
tykästyen siihen.
Se leivonnainen pitäisi siis patentoida.
Suoda sille jonkinlainen kunniasuoja.
Näitä nykyversioita pitäisi kutsua
jollain muilla nimityksillä.
💗
Runebergeista lisää tässä blogissa:
Runoilijan kakkua Runebergin ystäville
Kuvat: Wikipedia
💗
Mitä mieltä olet näistä perinteisen näköisistä
Runebergintortuista? Pitääkö niiden olla
hyvin vetisiä ja märkiä? Pitääkö niissä maistua
jokin alkoholi? Oletko itse koskaan tehnyt
näitä perinteisen oloisia?
Mikä sinusta on tärkeintä
Runebergintortussa?
Itse tykkään alkoholittomista,
sellaisista kahvikakun tyylisistä,
(joita on kiva syödä kahvin kanssa,)
ja tietenkin gluteenittomista,
ei karvasmanteliöljyä,
mutta paaaaljon
valkoista sokerikuorrutetta.
Hilloa sitten vain nimeksi. =D
Tiedän.
Sinä tykkäät punssin, rommin,
konjakin, tai jaloviinan, sekä karvasmanteliöljyn makuisista,
tosi kosteista tötteröistä, joissa
pitää olla paljon vadelmahilloa ja
vaaleanpunaista sokerikuorrutetta
ja syöt torttusi teen kanssa.
Makuja on NIIN monenlaisia. =D
❤
4 kommenttia:
En minäkään välitä noista karvasmanteliöljyn tai ties minkä makuisista leivonnaisista. Ostin kahden kappaleen pakkauksen gluteenittomia, ja niissä oli tietenkin jotakin makuainetta. Ja ovat vähän turhan isoja kerralla syötäväksi, joten mies sai syödä loput. Itse ei tule tehtyä Runebergintorttuja, koska ne eivät ole koskaan olleet mitään suosikkejani. Laskiaispullia ehkä...
Alkoholiton ja ilman karvasmantelia, kiitos!
Ja hillolla, ei mantelimössöllä.
💗
💗
Lähetä kommentti