Translate

28.2.2022

Ruisleipää ja harvinaisia sairauksia






Tänään on suomalaisen ruokakulttuurin sekä  

Ruisleivän päivä 


Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua ja on hyvä proteiinin, folaatin ja raudan lähde. Kasviproteiinin lisääminen on suositeltavaa sekä terveydellisistä että ympäristösyistä. Täysjyväviljan tärkeimpiä lähteitä ovat erilaiset ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Riittävä saanti pienentää riskiä sairastua moniin kansansairauksiimme, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä suolistosyöpiin. Sen on myös todettu olevan avuksi painonhallinnassa.

 






 

Tänään vietetään myös

Kansainvälistä 

 Harvinaisten sairauksien päivää  

 

 


"Päivää vietetään maailmanlaajuisesti joka vuosi helmikuun viimeisenä päivänä. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta harvinaisista sairauksista ja vammaryhmistä ja näihin liittyvistä haasteista.


Harvinaisuus on tavallisempaa kuin luullaan 


Harvinaissairauksia tunnetaan maailmassa kaiken kaikkiaan arviolta 6 000 – 8 000. Määrä lisääntyy jatkuvasti, kun lääketieteen kehittyminen auttaa tunnistamaan uusia sairauksia ja erottamaan jo tunnetuista uusia alamuotoja. 

Joka vuosi löydetään kymmeniä uusia harvinaissairauksia.

Harvinaisia sairauksia sairastavia tai harvinaisiin vammaryhmiin kuuluvia arvioidaan yleisesti olevan
6 – 8 % väestöstä. Suomessa jokin harvinaissairaus tai vamma on siten noin 300 000 ihmisellä ja Euroopan tasolla noin 30 miljoonalla ihmisellä. Vaikka yksittäinen sairaus voi olla harvinainen, on harvinaissairaiden kokonaismäärä merkittävä. Koko maailmassa harvinaissairaiden lukumääräksi arvioidaan 300 miljoonaa.

Suomessa sairaus katsotaan harvinaiseksi kun sitä sairastaa enintään viisi henkilöä 10 000:ta asukasta kohden. 

Useimmiten harvinaissairaudet ovat perimään liittyviä."


/Harvinaiset-verkosto

 


**************







Lisäksi tänään on 

Kalevalan päivä 

sekä suomalaisen kulttuurin päivä   


Kalevalan päivää vietetään 28. helmikuuta, koska Elias Lönnrot allekirjoitti ja päiväsi Kalevalan ensimmäisen version, niin sanotun Vanhan Kalevalan esipuheen 28. helmikuuta 1835. 

Teos ilmestyi painosta saman vuoden lopulla. 

/ Wikipedia


***************












Ei kommentteja: