Translate

23.11.2019

Kahvia, karpaloita ja pähkinää




Terveellinen päivä siis!




Espresso on vahva, italialaistyyppinen kahvi, joka valmistetaan espressokeittimellä, 
joka on patentoitu jo vuonna 1884, pakottamalla lähes kiehuva (85–95 °C) vesi noin 8–18 baarin paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi noin 20–30 sekunnin aikana.


Tuloksena on noin 25–35 ml  kahvia, joka nautitaan pienestä mokkakupista sokerilla maustettuna. Juoman pinnalle muodostuu kahvin rasvoista ja kahviin paahdettaessa sitoutuneen hiilidioksidin vaikutuksesta vaahtoa, cremaa.

Espresso nautitaan joko sellaisenaan tai erilaisten kahvijuomien
kuten cappuccinon tai caffè latten ainesosana. 

Espressoa juodaan kaikkialla Etelä-Euroopassa, erityisesti Italiassa 
(tunnetaan nimellä caffè tai caffè espresso), Portugalissa ja Ranskassa. 


Italiassa espresso nautitaan usein sokerin sekä pienen keksin kera. 






Espressoon perustuvia kahvijuomia: 
Kolmasosa espressoa, 
kolmasosa kuumaa maitoa 
ja kolmasosa maitovaahtoa. 
Tarjoillaan posliinikupista.
Tuplaespresso sekä 
3/4-osaa kevyesti vaahdotettua maitoa.
 Tarjoillaan korkeasta lasista.

Kevyesti vaahdotetun maidon päälle 
kaadetaan espresso. 
Tarjoillaan korkeasta lasista.




Kahvista muistelen jo 
jotakin aiemminkin 
kirjoittaneeni... =D

Ja tietty arvasitkin että 
tänään on
Espressopäivä







On myös terveellinen 

- Minun suosikkipähkinäni! 
Harmi että ne ovat niin arvokkaita, 
mutta toisaalta hinnan ymmärtää 
koska yhteen hedelmään tulee vain yksi pähkinä. Tai siemen.
Oikeastaanhan cashew ei 
ole pähkinä ollenkaan! 




Munuaispuu (Anacardium occidentale), 
jota kutsutaan myös cashewpähkinäksi ja cashewpuuksi, on tropiikissa kasvava puu. 

 Itse kasvi on myrkyllinen, mutta sen hedelmät ja kypsät siemenet ovat myrkyttömiä. 



 
Munuaispuun kukkaperä muuttuu syötäväksi 'hedelmäksi' pähkinän kypsyessä. Tämän epähedelmän kärjessä on "pähkinä", jonka kuori on erittäin kova ja sisältää erittäin myrkyllistä öljyä. Pähkinän sisällä on syötävä siemen, cashewpähkinä. 

 Etelä-Amerikassa munuaispuun hedelmät ovat suosittuja, mutta pähkinät jäävät yleensä käyttämättä!!!! 

Vaikka cashew on kulinaarisessa käytössä  pähkinä, on se varsinaisesti kasvitieteellisessä mielessä siemen. 

Munuaispuu on alun perin kotoisin Brasiliasta./Wikipedia









 Tänään voit Syödä karpaloita 
sellaisenaan tai kuivattuna tai vaikkapa lihan kastikkeena...


Karpalo, karpele,
kalpare, kurjenmarja,
kirsimarja ja narinruoho. 



Rakkaalla marjalla on 
monta nimitystä. 

Tiesitkö muuten, että englanninkielinen 
nimi tälle suolla kasvavalle marjalle 
oli alunperin Craneberry, kurjenmarja, 
koska kurjet näyttivät pitävän niistä. 

Sittemmin nimestä jätettiin yksi e-kirjain pois ja englantilaisnimeksi muotoutui Cranberry.