Translate

28.11.2019

Kiitospäivää







Thanksgiving tai Thanksgiving Day on Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosittain vietettävä kansallinen juhlapäivä. Sitä vietetään Yhdysvalloissa marraskuun neljäntenä torstaina ja Kanadassa lokakuun toisena maanantaina.

Ihmiskunnan historiassa on osoitettu kiitollisuutta, kun on pelastuttu vaikeasta tilanteesta tai kun oli saatu erityisen runsas sato. Jo Roomalaiset viettivät sadonkorjuujuhlia. 


Satakunta uskonsa vuoksi vainottua pakeni Englannista, nousi  Mayfloweriin 6.9.1620 ja matkusti valtameren taa USA:n itärannikolle.
 Kahta kuukautta myöhemmin uudisasukkaat rantautuivat Cape Codiin. He asettuivat pohjoiseen, jonne  perustivat Plymouthin kaupungin joulukuussa 1620.

Siirtolaisten saapuessa syksy oli liian pitkällä istutusten tekemiseen ja he kärsivät ruuan puutteesta. Ensimmäinen talvi uudella mantereella oli epätavallisen ankara ja puolet siirtokunnan jäsenistä kuoli.

Kevään tultua Wampanoag-heimon päällikkö Massasoit teki sopimuksen rauhaomaisesta rinnakkainelosta uudisasukkaiden kanssa.
Heimo lahjoitti tulijoille ruokaa ja opetti heitä  kalastamaan, metsästämään ja viljelemään maissia.
Wampanoag-heimon intiaanit olivat viettäneet, maan antimista kiittäen, kiitospäivää jo aikojen alusta lähtien.
Vuonna 1621 Uudisasukkaat kutsuivat päällikkö Massasoitin ja heimon jäseniä jakamaan juhlaa kanssaan.



Intiaanit toivat aterialle tullessaan peuranlihaa paahdettavaksi yhdessä siirtolaisten saaliin kanssa. Sen lisäksi tarjolla oli muun muassa erilaisia lintuja, kuten villikalkkunoita ja hanhia, riistaelämiä, meren antimia, vihanneksia ja kuivattuja hedelmiä.
Suuri osa amerikkalaisista pitää tätä tapahtumaa Kiitospäivän perinteiden alkuna.
Vuonna 1623 siirtokunta vietti uudelleen sadonkorjuun päätösjuhlaa, mutta esitti kiitoksensa vain Jumalalle.

Kiitospäivän viettäminen levisi muihin  siirtokuntiin.

Kansallisen luonteen Kiitospäivä sai suurimmaksi osaksi yhden naisen toimien johdosta. Ladies Magazine and Godey's Lady's Book -julkaisujen toimittaja Sarah Josepha Hale alkoi kampanjoinnin vuonna 1827 julkaisemalla aiheesta artikkeleita. Hän julkaisi tarinoita ja reseptejä. 
 1863 presidentti Lincoln julisti marraskuun viimeisen torstain Kiitospäiväksi. Vuonna 1941 kongressi asetti juhlan marraskuun neljäntenä torstaina vietettäväksi lakimääräiseksi lomapäiväksi. Täten se on aikaisintaan 22. ja viimeistään 28. marraskuuta.
Kiitospäivästä on tullut vuosi vuodelta yhä merkittävämpi tapahtuma ja aihe. Sen moninaiset perinteet juontuvat juhlan moninaisesta taustasta.




Nykyisin perheet ja suvut kokoontuvat Yhdysvalloissa pitkienkin matkojen päästä kiitospäivän lounaalle jonkin vanhemman sukulaisen kotiin. Keskiviikko ennen Kiitospäivää ja sen jälkeinen sunnuntai ovat yleensä kaksi ruuhkaisinta matkustuspäivää niin lentoyhtiöllä, junaraiteilla, busseissa ja moottoriteillä.


Amerikkalaisille kiitospäivä on suurempi perhejuhla kuin joulu. 

Yhdysvalloissa juhlapäivä on osa neljän päivän pituista lomaa kouluista ja yliopistoista. 





Perhe kokoontuu pöydän ääreen Kiitospäivänä ja ennen ateriaa luetaan kiitosteksti. Aterian jakaminen koetaan niin tärkeänä, että erilaiset kansalaisryhmät ja hyväntekeväisyysjärjestöt järjestävät juhlan aattona perinteisiä aterioita köyhille, erityisesti suurten kaupunkien kodittomille.






Kiitospäivän ateria kootaan useimmissa amerikkalaiskodeissa samaan tapaan kuin ensimmäisten siirtolaisten ja intiaanien yhteinen ateria, tarjolla on:

Paahdettua kalkkunaa yrteillä ja leivällä täytettynä
Karpalohyytelöä
Perunamuusia
Kurpitsapiirakkaa


Vaihtoehtoja aterialle:

Kinkku
Bataatti
Maissi
Piirakka kuivahedelmistä
Varsinkin kalkkunaa, maissia, kurpitsaa ja karpaloita sekä karpalokastiketta käytetään usein kiitospäivän symboleina vaikkapa koristelussa. 



Jotkut viettävät myös

Erityisesti maissia pidetään ratkaisevana siirtokunnan henkiinjäämisen suhteen. Sen tähkät ovatkin suosittuja pöytien tai ovien koristeita koko sadonkorjuu- ja syyskauden.




 
Oma erityismerkityksensä saattaa olla myös karpalolla, jota intiaanit käyttivät monipuolisesti niin ruuaksi kuin väriaineena ja parantamaan tulehduksia.









Amerikan alkuperäiskansojen näkemys


Joillekin Amerikan intiaanien ryhmille Kiitospäivä edustaa mantereen tuhoa ja intiaanisotien alkua – heimojen edustajia ja heidän kannattajiansa on kokoontunut juhlan sijasta mielenosoituksiin. 
Ensimmäinen Kansallinen surupäivä järjestettiin 1970 Plymouthin Coles Hill-kukkulalla, lähellä Kiitospäivälegendan syntysijaa.

Vuonna 1988 järjestettiin erityinen Kiitospäivän seremonia, johon osallistui edustajia kaikista Yhdysvaltain intiaaniheimoista sekä ensimmäisten maahanmuuttajien jälkeläisiä. 

Se juhla oli julkinen tunnustus siitä, että ilman intiaanien apua ensimmäiset tulijat eivät olisi selviytyneet.
/Wikipedia/kiitospäivä 





Ilman Amerikan alkuperäiskansaa, 
ei olisi koko Amerikkaa.

****** 





Tänään meillä voisi olla 
rapeiden ja herkullisten 
Köyhien ritarien päivä

Ystäväni Katja on kertonut, 
että jos Köyhiin ritareihin 
laitetaan kermavaahtoa, ne 
muuttuvat Rikkaiksi ritareiksi. 

Näissä ritareissa on 
hunajaa ja marjoja, paistoon 
tarvitaan voita.


Ranskassa, näiden nimi on 'pain perdu', joka kirjaimellisesti tarkoittaa 'menetettyä leipää', koska ritari on usein valmistettu  vanhasta leivästä. 

Olen kirjoittanut  
Köyhistä ritareista
mm tuolla aiemmin. 


********



Tänään on myös 
Punaisen planeetan 
eli Marsin päivä