Tänään on
Älä osta mitään päivä
On onnellista
olla ostamatta.
Paitsi jos
ruokaa tarvitset...
Tänään on myös
Musta perjantai
eli Black Friday,
joka on varsinainen
joka on varsinainen
ostoshysteriapäivä,
jonka ns. tarjoukset
saattavat olla jopa silmänlumetta...
On ihan itsestäsi kiinni,
kummassa teemapäivässä
näistä elät.
Suklaalla on yli
1000-vuotinen historia!
Suomen myydyin suklaalevy
Maya-intiaanit ja heidän jälkeensä asteekit viljelivät kaakaopapuja jo satoja vuosia ennen eurooppalaisten tuloa Amerikkaan. Intiaanit valmistivat kaakaopavuista nestemäistä ja kitkeränmakuista kaakaojuomaa nimeltä xocoatl.
Eurooppaan ensimmäiset kaakaopavut tuotiin viimeistään vuonna 1544, kun kekchi-intiaanien valtuuskunta saapui tapaamaan Espanjan kruununprinssiä. Ensimmäisen kaakaolastin tiedetään saapuneen Sevillaan vuonna 1585.
Tämän jälkeen nestemäinen suklaajuoma alkoi saavuttaa suosiota Espanjan hovissa. Suklaata alettiin tarjoilla kylmänä, sitä maustettiin sokerilla, kanelilla, manteleilla ja pähkinöillä.
1600-luvulla suklaan salaisuudet levisivät Espanjasta muualle Eurooppaan. Ranskassa suklaa säilyi hovin ilona, mutta Englannissa suklaasta tuli vuosisadan puolivälin jälkeen koko varakkaamman kansanosan nautintoaine, kun kahvilat alkoivat tarjoilla suklaajuomaa.
Yhdysvaltoihin suklaan toi irlantilainen John Hannon vuonna 1765.
1800-luvulla suklaan valmistustekniikat kehittyivät merkittävästi. Vuonna 1828 hollantilainen Coenraad van Houten keksi puristimen, jolla rasva saadaan poistettua kaakaomassasta ja kaakaojauhe eroteltua.
Englannissa aloittivat tunnetut suklaavalmistajat kuten Cadbury, Fry ja Rowntree: vuonna 1847 Joseph Fry valmisti ensimmäisen kiinteän suklaapatukan ja vuonna 1863 Cadbury toi markkinoille suklaarasian.
Sveitsiläinen Daniel Peter kehitti ensimmäisen maitosuklaan vuonna 1876, ja Sveitsi nousi yhdeksi suklaan valmistuksen keskuksista.
Yhdysvaltalainen Milton Hershey aloitti suklaan massatuotannon Yhdysvalloissa 1900-luvun taitteessa.
Vuonna 1912 Belgiassa keksittiin praline eli suklaakonvehti.
Suklaata pidetään usein hyvin romanttisena aineena. Suklaan tuomaa nautintoa on verrattu ihastumiseen. Suklaan makua ylistetään monin paikoin ja se on hyvin suosittu herkkuna.
Suomessa perustettiin Brunbergin edeltäjä A.W. Lindforsin leipomo vuonna 1871.
Karl Fazer aloitti Suomessa suklaan valmistuksen vuonna 1894.
Fazerin Da-Capo lanseerattiin 1916,
eli yksi lempimakeiseni on jo
103-vuotias,
Fazerin Sininen on vuodelta 1922,
eli pian 100-vuotias sekin,
ja mm Tupla on kehitelty vuonna 1960.
Suomessa syödään suklaata selvästi enemmän kuin Euroopan unionissa keskimäärin.
on Fazerin Sininen.
/Wikipedia
Suklaasta olen kirjoittanut
jo aiemmin mm täällä,
täällä jne...
Tai voit viettää Maissipäivää
- Ainakin gluteenittomissa ohjeissa voit jopa yhdistää
maissijauhot ja sitruunan...
Tuolla toisessa blogissani
olisi yksi Sitruunamarenki-
piiraan ohje. =)
Nyt on myöskin