Translate

20.5.2024

Mehiläiset ovat tärkeimpiä eläimiä


 Ilman mehiläisiä meillä ei olisi ruokaa 
Mesipistiäiset eli mehiläiset (Anthophila) on lentävien hyönteisten ryhmä. Mehiläisiä on ollut olemassa tuhansia vuosia. Vanhin argeologinen mehiläislöytö on ollut yli 100 miljoonaa vuotta vanha.
Mehiläiset saattoivat olla ensimmäinen laji, joka päätti ryhtyä kasvissyöjäksi. Alun perin surisevat ystävämme söivät muita hyönteisiä, mutta ne kehittyivät syömään nektaria ja siitepölyä.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että mehiläispopulaatiot vähenevät maailmanlaajuisesti elinympäristöjen katoamisen, torjunta-aineiden ja ilmastonmuutoksen vuoksi.

Huoli mehiläisten uhanalaisuudesta on noussut laajalti esiin kaikkialla maailmassa, mutta tiedot siitä, miten asian suhteen toimia, ovat olleet niukkoja. Maailman mehiläispäivä on olemassa muistuttaakseen ihmisiä mehiläisten tärkeydestä ja siitä, kuinka me voimme auttaa suojelemaan niitä.

Ensimmäisiä ihmisiä, joka auttoi tuomaan mehiläisten tärkeyden esiin, oli Anton Janša joka aloitti modernin mehiläishoitotekniikan kotimaassaan Sloveniassa 1700-luvulla ja kirjoitti aiheesta kaksi kirjaakin. Siitä lähtien mehiläishoidosta on tullut elintärkeä välttämättömyys maailman ekosysteemeissä ja talousjärjestelmissä.

 

 

 

 

Moni ei ymmärrä mehiläisten tärkeyttä tai osaa auttaa mehiläisten pelastamisessa, mikä johti YK:n julistamaan Maailman mehiläispäivän, World Bee Day, lisätäkseen tietoisuutta mehiläisten merkityksestä.

Mehiläiset ovat jatkuvan ihmisen toiminnan vuoksi uhattuina, mukaan lukien torjunta-aineet, maankäytön muutokset ja yksiviljelykäytännöt, jotka ovat tuhonneet mehiläisyhdyskuntia.

Mehiläiset auttavat kasvattamaan 90 prosenttia maailman luonnonkasveista. 35 prosenttia maailman sadoista riippuu mehiläisten määrästä ja hyvinvoinnista.

Teemapäivä on avoin myös muille pölyttäjille, kuten lepakoille, kolibreille ja perhosille. Yhdessä nämä välttämättömät eläimet auttavat pitämään ekosysteemejä terveinä ja ylläpitämään biologista monimuotoisuutta.
Mehiläiset ja muut eläimet auttavat meitä myös torjumaan globaalin tason ongelmia, kuten nälänhätää ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Nämä upeat eläimet auttavat pitämään kasvimme ja planeettamme elossa.Hunajasta on moneksi 

Hunajamehiläiset valmistavat hunajaa imemällä nektaria kukista, ruokkimalla sitä takaisin pesään ja vähentämällä sitten vesipitoisuutta kuljettamalla sitä suusta suuhun, kunnes se muuttuu hunajaksi. 

  

Hunaja oli esi-isillemme monumentaalinen löytö energian antajasta, ruoan makeuttamisesta aina antiseptiseksi lääkkeeksi, sekä palovammojen ja haavojen sitomiseen.

Rakastamme hunajaa niin paljon, että lapsiamme edelleen nimetään mehiläisten mukaan. Nimet Melissa ja Ali, tarkoittavat mehiläistä kreikaksi ja urduksi, mikä osoittaa, että kaikkialla maailmassa arvostetaan mehiläisiä.


 


 Tiesitkö tätä hunajasta?Hunajassa on eläviä entsyymejä. Jos se joutuu kosketuksiin metallin kanssa,
nämä entsyymit kuolevat. Siksi paras tapa syödä hunajaa on puu- tai muovilusikalla.
Mehiläisten tuottama propolis on yksi tehokkaimmista luonnollisista antibiooteista

Hunaja on yksi harvoista elintarvikkeista maan päällä, joka voi ylläpitää ihmiselämää.
Yksi teelusikallinen hunajaa riittää ylläpitämään ihmiselämää 24 tuntia.

Sanonta honeymoon, "kuherruskuukausi" tulee siitä, kun tuore pariskunta nautti häiden jälkeen hunajaa hedelmällisyyden turvaamiseksi.
Hunajalla ei ole viimeistä käyttöpäivää.

 


 

 

Miten voin auttaa mehiläisiä?

Monet järjestöt tarjoavat mehiläiskoruja tai vaatteita, joiden voitoista osa saattaa mennä mehiläisten hyväksi. 

Mehiläisjärjestöt järjestävät myös omia tapahtumia, tiedotuskampanjoita ja erityisiä lahjoitustapoja. 

Jos sinulla on parveke tai terassi, voit ostaa mettä kantavia kukkia ja istuttaa ne mehiläisten ja omien silmiesi iloksi.

Auringonkukat, unikko ja rakastetut maustekasvimme, kuten timjami, tilli ja fenkoli, sopivat täydellisesti pölyttäjille. Luo ystävällinen ympäristö mehiläisille, perhosille ja kaikille paikallisille pölyttäjille auttaakseen niiden elinympäristöä.

Mene paikallisen mehiläishoitajan luo, osta heiltä hunajaa ja mehiläisvahatuotteita.  
Mehiläishoitajan kanssa voit myös löytää sopivia tapoja pitää puutarhasi tai ulkotilasi mehiläisystävällisenä ympäristönä.

Haitallisten torjunta-aineiden välttäminen pitää pölyttäjät tyytyväisinä. Jos sinun on ruiskutettava jotain, ruiskuttamalla se myöhään illalla/yöllä varmistat, etteivät mehiläiset joudu ristituleen.

Jos sinulla on suurempi tontti, joka on täynnä luonnonkukkia, osan säilyttäminen villinä tarkoittaa, että mehiläisilläsi on täydellinen luonnonympäristö.

Jaa ja levitä uutisia maailman mehiläispäivästä sosiaalisessa mediassa.
/DOTY

 


#BeeDay
#worldbeeday
#savethebees
#beeday
#bees

 

 PS:

 

Annetaan niiden voikukkien kukkia.
Tähän aikaan vuodesta se on tärkeä kasvi mehiläisille."Voikukkaa (Taraxacum officinale) pidetään usein rikkakasvina,
mutta se on mehiläiselle ja monille muille pölyttäjille tärkeä ravintokasvi.
Voikukasta saatava hunaja on keltaista ja voimakasaromista."

/Suomen mehiläishoitajain liittoPS2:
Yhdessä maailman ensimmäisistä kolikoista oli mehiläissymboli.


Ei kommentteja: