Translate

12.5.2024

Äitiyttä ja muuttolintuja 
Äitienpäivää on vietetty Suomessa 106 vuotta 


Äitienpäivä on kotoisin Yhdysvalloista ja se on yksityishenkilön aloitteesta syntynyt juhla.

 

Äitienpäivän ”perustaja” oli virginialainen Anna Maria Jarvis (1864 – 1948). Hänen äitinsä oli kasvattanut 11 lasta ja haaveillut päivästä, joka olisi omistettu kaikille maailman äideille. Hän kuoli vuonna 1905, mutta ajatus äitienpäivästä jäi elämään hänen tyttärensä mieleen, joka alkoi ajaa äitienpäiväasiaa määrätietoisesti. Annan ansiosta  presidentti Woodrow Wilson teki vuonna 1914  äitienpäivästä kansallisen juhlapäivän, jonka ajankohta sijoittui Anna Jarvisin äidin kuolinpäivän (9.5.) tienoille.


Suomessa vietettiin ensimmäistä äitienpäivää  heinäkuussa  1918. Seuraavana vuonna 
Pelastusarmeija
 kampanjoi päivää myös ja syksyllä 1919 äitien juhlaa vietettiin jo sadoin tilaisuuksin.
Vuodesta 1920 päivää siirryttiin viettämään keväällä.

Kotikasvatusyhdistys ( nyk. Suomen vanhempainliitto ja sen julkaisema Koti-lehti oli tärkeässä roolissa juhlapäivän vakiinnuttamisessa maahan. Yhdistys vetosi suomalaisiin aina kirkkoa ja puolustuslaitosta myöten, ja pyhitti vuoden 1920 Koti-lehden huhtikuun numeron kokonaan äideille. 

 

Lapsia ja nuoria kannustettiin ottamaan vastuuta päivän järjestämisessä ja äitien huomioimisessa.

Jälkipolvia haluttiin muistuttaa, kuinka äidit, usein ilman minkäänlaista kiitosta, antoivat kaikkensa perheen ja lasten parhaaksi.

 

Myös edesmenneiden äitien ja mummujen muistoa kehotettiin kunnioittamaan.  


"Valtakunnallisia juhlatapahtumia ryhdyttiin viettämään Väestöliiton aloitteesta ja vuonna 1947 päivästä tehtiin virallinen liputuspäivä. Kotikasvatusyhdistyksen rinnalle äitienpäivän julistukseen liittyivät myöhemmin monet muut järjestöt, kuten Valkonauhaliitto, nuoriso- ja raittiusseurat sekä Martat. Maanlaajuiseksi tapahtumaksi muodostunut juhlapäivä siirrettiin opettajien aloitteesta toukokuun toiselle sunnuntaille vuonna 1927, jotta se ei ulottuisi liian lähelle koulujen kevätjuhlaa."/Suomen vanhempainliitto 

 

 ∼♡∼


/Juhlapyhät.fi 


Lahjakortti äidille, 
on aina hyvä lahja! 

Kukkalähetys 
olisi myös oiva idea! 

Tai kysy, minkä puun äiti haluaisi pihalleen... 
Ehkä jonkin keväällä kukkivan? 
Vai haluaisiko äiti uuden ruusun tai perennan? 

 ∼♡∼
  ∼♡∼

Tänään vietetään myös Maailman muuttolintujen päivää, vaikka suurin osa muuttajista onkin jo toki lentänyt muuttomatkansa. 

Maailman muuttolintujen päivän tarkoitus on nostaa esiin muuttolintuja koskevaa tietoa. Päivänä järjestetään eri puolilla maailmaa muuttolintuihin ja niiden elinympäristöön liittyviä tapahtumia, kuten oppimisprojekteja ja lintubongausretkiä. Ensimmäiset muuttolintujen päivän tapahtumat järjestettiin vuonna 2006 YK:n ympäristöohjelman seminaarin yhteydessä Nairobissa, Keniassa, kahden muuttolintuihin keskittyneen järjestön toimesta.

Maailman muuttolintujen päivänä puhutaan muun muassa sitä, millaisen uhan merten muoviroska aiheuttaa merilinnuille ja muille merieläimille, kuten vesikilpikonnille ja valaille. /Suomen YK-liitto 

World Migratory Bird Day


∼♡∼


Ei kommentteja: