Translate

21.5.2024

Voikukka-aika alkaa

 

 
Voikukka avautuu tervehtimään aamua ja sulkeutuu illalla mennäkseen nukkumaan.

 

Saagan mukaan voikukka edustaa kolmea taivaankappaletta: aurinkoa, kuuta ja tähtiä, niin, että keltainen kukka muistuttaa ☀️ aurinkoa, hahtuvapallo muistuttaa 🌕kuuta ja ilmaan lentävät siemenet muistuttavat ⭐⭐️⭐️ tähtiä. 

 

Voikukan englantilaisnimi dandelion on peräisin ranskan sanasta "dent de lion", joka tarkoittaa leijonan hammasta ja viittaa karkeahampaisiin lehtiin. 


Voikukat (Taraxacum) on asterikasveihin kuuluva kasvisuku. Voikukat ovat usein rikkaruohoina pidettyjä monivuotisia kasveja, jotka leviävät tehokkaasti siementensä avulla. Voikukka on myös kauppayrtti. Ympäri maailmaa ja myös Suomessa tavataan monia voikukan pikkulajeja, joiden väliset erot saattavat olla erittäin vähäisiä. Voikukkia  viljellään sekä tuotetaan pääasiassa Bulgariassa, Romaniassa, Unkarissa ja Puolassa.

Eläimet, kuten linnut, 🐝 hyönteiset ja perhoset, käyttävät voikukan nektaria tai siemeniä.

 ∼🌼
Herkkuja voikukista 


Jokainen voikukan osa on hyödyllinen: juuri, lehdet, kukka. Jokainen kasvinosa tarjoaa ainutlaatuisia makuja ja ravitsemuksellisia etuja. Sitä voidaan käyttää elintarvikkeisiin, rohtoihin ja sekä perinteisesti värjäämiseen.   

Paras aika kerätä voikukkia on toukokuu. On tärkeää kerätä ne puhtailta, torjunta-aineilta  vapailta alueilta. Vältä poimimasta kasvinosia alueilta, joilla on saatettu käyttää kemiallisia  tai rikkakasvien torjunta-aineita.


Voikukan nuoret, pehmeät lehdet ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Niissä on hieman kitkerä maku, joka muistuttaa rucolaa tai pinaattia. Lehdet voi nauttia raakana salaateissa, paistaa valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa tai lisätä keittoihin ja muhennoksiin lisäravinnelisäksi ja kuivata ja tietenkin juoda voikukanlehtiteenä tai yrttijuomana. 

Lehdet kannattaa kerätä varjoisilta paikoilta, ennen kuin kasvi kukkii. Katkaise saksilla tai käsin 2/3 lehdestä. Kuivaa ilmakuivauksella tai kasvikuivurilla.

 

Voikukan nuppuja puolestaan voidaan käyttää kasvilisäkkeenä, tai ne voidaan myös marinoida. Kukkanuput kerätään kun ne ovat vielä vihreitä ja matalia.

 

Voikukkien kirkkaan keltaiset kukat ovat myös syötäviä. Niiden maku on hieman makeahko ja niitä voidaan käyttää lisäämään väriä ja makua salaatteihin, jälkiruokiin ja juomiin. Kukinnoista voi tehdä mm siirappia, simaa ja viiniä. Kerää kukat mahdollisimmn tuoreina. 

Kokeile upottaa voikukkia friteeraustaikinaan ja paistaa ne, tai säilö ne hunajaan tai etikkaan. 

  

Voikukan juuret kaivetaan maasta varhain keväällä tai myöhään syksyllä. Syksyllä niissä on eniten ravinteita. Juuret ovat hieman karvaita, ja niillä on samanlainen makuprofiili kuin kahvilla. Niistä voidaan kerätä, kuivata, paahtaa ja jauhaa kofeiiniton kahvinkorvike, joka tunnetaan voikukanjuurikahvina. Suomessa sota-aikoina käytettiin voikukan kuivattua juurta kahvinkorvikkeena. Niistä voi tehdä myös juuriolutta.

Voikukanjuuriteen uskotaan tukevan maksan terveyttä ja ruoansulatusta.


 ∼🌼∼ 

 

 

 


 

Voikukkasalaatti


4 kupillista tuoreita voikukanlehtiä, pestynä ja hienonnettuna
1 kuppi viipaloituja mansikoita
1 kuppi mangoa kuutioituna
1/2 kuppia tuoreita ananaspaloja
1/4 kuppia viipaloituja manteleita, paahdettuja
1/4 kuppia murskattua fetajuustoa (valinnainen)
1/4 kuppia tuoreita mintunlehtiä hienonnettuna (koristeeksi)


Salaatinkastike:

3 rkl extra-neitsytoliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl Dijon-sinappia
Suolaa ja pippuria maun mukaan


1. Yhdistä suuressa salaattikulhossa hienonnetut voikukanlehdet, viipaloidut mansikat, kuutioidut mangot, ananaspalat ja paahdetut viipaloidut mantelit.
Sekoita varovasti. Ripottele murustettua fetajuustoa salaatin päälle.
3. Sekoita pienessä kulhossa extra-neitsytoliiviöljy, balsamiviinietikka, hunaja, Dijon-sinappi, suola ja pippuri kastikkeen valmistamiseksi.
4. Valuta kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti, jotta kaikki ainekset peittyvät tasaisesti.
5. Koristele salaatti tuoreilla mintunlehdillä.
6. Tarjoile heti virkistävänä lisukkeena tai kevyenä kesäateriana. Voikukkahilloreseptejä 


 

 

 


Voikukka, yrttien kuningatar

 


Voikukka on upottanut juurensa syvälle historiaan. Jo muinaiset egyptiläiset, kreikkalaiset ja roomalaiset tunsivat ne hyvin, ja niitä on käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä yli tuhat vuotta.

Myös Suomessa kansanparatamisessa on voikukka tuttu jo vuosisatojen ajoilta. 

Voikukan juurten ja lehtien tiedetään tukevan ruoansulatusta. Ne voivat auttaa stimuloimaan ruokahalua, parantamaan ruoansulatusta ja lievittämään ummetusta. Näihin tarkoituksiin käytetään usein juurista tai lehdistä valmistettua voikukan teetä. 

 

 Voikukan juuret sisältävät runsaasti antioksidantteja ja ravintoaineita, jotka tukevat maksan terveyttä. Ne voivat auttaa puhdistamaan ja puhdistamaan maksaa, mikä edistää yleistä hyvinvointia. 

 

 Voikukan lehdet (voikukanlehtitee) toimivat luonnollisena diureettina, mikä tarkoittaa, että ne auttavat lisäämään virtsan tuotantoa. Tämä voi olla hyödyllistä vähentämään turvotusta, vedenpidätystä ja tukemaan munuaisten toimintaa. 

Kasviperäiset diureetit ovat paras vaihtoehto reseptivapaille lääkkeille tulehtuneiden jalkojen hoitoon. Voikukka parantaa hormonien eritystä, mikä lisää hikoilua ja virtsaamista. Se puolestaan poistaa ylimääräisen veden ja rasvan sekä poistaa haitallisia myrkkyjä.

 

Voikukka sisältää yhdisteitä, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Voikukka mm vähentää nivelrikosta johtuvaa jalkalihasten arkuutta ja nivelten jäykkyyttä.

 

 Voikukan nuoret lehdet ovat hyvä A-, C- ja K-vitamiinien sekä kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, raudan ja kaliumin lähde. Voikukan vihreiden lehtien sisällyttäminen ruokavalioon voi antaa ravitsemuslisäyksen.

 ∼🌼

 

  Jos puhallat kaikki voikukan hahtuvapallon siemenet yhdellä puhalluksella, toiveesi toteutuu!

 

 Joissakin kulttuureissa voikukilla uskotaan olevan suojaavia voimia. Ihmiset saattavat ripustaa kasvin kukkia tai juuria kotinsa ympärille, pitääkseen negatiivisen energian loitolla ja tuodakseen positiivista tunnelmaa. 


Suurin osa voikukista lisääntyy apomiktisesti eli ilman pölytystä kehittyneistä siemenistä. Kun  voikukka lakastuu, sen haiven­mainen verhiö jää jäljelle, jolloin koko mykeröstä tulee valkoinen haivenpallo. (Hmmm... Uusi sana. Itse sanon niitä aina voikukan hahtuvapalloiksi... =) ) 

Haivenet (Hih, niitä kutsun hahtuviksi! Haivenhan on hius...) toimivat ikään kuin laskuvarjoina, joiden avulla pähkylät ja niissä olevat siemenet voivat tuulen mukana kulkeutua pitkänkin matkan päähän uusiin kasvu­paikkoihin. Tuuli voi kuljettaa voikukan siemenet jopa 8 kilometrin päähän kasvupaikasta. 

Tiesitkö, että voikukkien pörröiset valkoiset hahtuvapallerot, eikä kun haivenpallot, ovat myös syötäviä? Vaikka ne eivät välttämättä tarjoa paljon makua, niitä voidaan käyttää hassuina koristeena esim salaateissa. Jotkut ihmiset käyttävät hahtuvapalloja myös juhlissa luonnollisena vaihtoehtona kuplien puhallukselle.

∼🌼∼ 

 
Se iki-ihana, perinteinen voikukkaseppele 


Yksinkertaisin tapa on tehdä seppele seuraavasti: Aloita kahdella kukalla. Kierrä jälkimmäisen kukan varsi toisen kukan varren takakautta ympäri niin, että varsi tulee kierroksen jälkeen kukkien välistä.

Aseta varret päällekkäin ja ota seuraava kukka.

Toista. Kukat alkavat muodostua jonoksi.

Kun kukkajono on sopivankokoinen, yhdistä kukkajonon päät ja sido ne viimeisellä kukalla yhteen. Voikukkaseppele on valmis.

  ∼🌼

 

 

 

 


Voikukkaa on alettu kasvattaa myös kasvitarhoilla ja saatu aikaan vahvempi ja kestävämpi lajike 

 

Villan värjäyksessä voikukan tuoreista kukista saadaan alunalla purettamalla punaista ja keltaista sekä juurista samalla puretusaineella oranssinkeltaista väriä. Ilman puretusainetta voikukan juurista saadaan magentanpunaista ja kuparinruskeaa väriä. Irlannissa voikukkaa on käytetty myös violetiksi värjäämiseen. 


Seuraavan kerran kun näet voikukan, arvosta hetki sen kauneutta ja sen sisältämiä ihmeitä. Puhallatpa voikukan hahtuvapalloa jonkin toivottavan asian vuoksi tai siemailet voikukkateetä parantaaksesi terveyttäsi, muista vaatimattoman voikukan maagiset ja lääkinnälliset voimat.

Olet takuulla huomannut, että kun ajat voikukat pihastasi ruohonleikkurilla, ne kasvattavat vain lyhyemmät varret, mutta kukkivat kummiskin. Voikukat ovat todennäköisesti menestyneimpiä olemassa olevia kasveja, selviytymisen mestareita. 

Voikukkien vuotuinen kukinta-aika on yksi kasvikunnan pisimmistä.

 

 ∼🌼

 

HUOM!

Yleissuositus ennen voikukan käyttöä tabletteina, uutteina tai lehtinä on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Varsinkin jos olet lääkehoidossa tai jos sinulla on jokin  krooninen sairaus. /Askel terveyteen

 

Marttojen voikukkaohjeita #voikukka 

#dandelion 

#võilill 

#taraxacum 

#dentedileone 

#seaikavuodesta Lähteet: 

Askel terveyteen 

The Planet Voice Com

orvokkioravanluontokoulu.fi

Facebook 

Wikipedia 

Tervix 
 ∼🌼Omenapuut kukkivat 

kirsikkapuut kukkivat 

syreenit kukkivat 

 - niin ja voikukat 


-Una Reinman 


 ∼🌼


Ei kommentteja: