Translate

19.5.2024

Leivontapäivä & IBD kohtaavat helluntaina
Suloisia keksejä, ihania brownieta, suussasulavia torttuja, söpöjä kuppikakkuja, rapeaa leipää... 
Leivonta on taidetta, jota ilman tämä maailma ei olisi sama. Tiedätkö ketään, joka voisi rehellisesti sanoa, ettei hänellä ole syvää, ehdotonta rakkautta ainakaan yhtä edellä mainittua kohtaan? 
Tänään on aika kaivaa ainekset, ohjeet, muotit ja inspiraatio esiin ja valmistaa jotain herkullista! 
Yllätä ystäväsi, työkaverisi, naapuri tai sukulainen makealla tai suolaisella herkulla kertoaksesi, kuinka paljon välität, tai tee vain jotain nautittavaa omassa kodissasi. /DOTY

Tänään on maailman leivontapäivä 

 


∼♡∼
 
Jos ei heiliä helluntaina...
Tuolla infoa päivästä.

∼♡∼ 

Maailman IBD-päivä on myös tänään.
Teemapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta IBD:stä eli tulehduksellisista suolistosairauksista. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa, joita sairastaa Suomessa jo yli 60 000 henkilöä. (Vuoden 2023 tilastoa.

 

 


 

IBD on yksilöllinen, aaltoileva ja näkymätön sairaus, joka voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään. Se voi suoliston oireiden lisäksi aiheuttaa uupumusta, joka ei lepäämällä lopu, sekä erilaisia oireita esimerkiksi niveliin. 
Aaltoilevan luonteensa vuoksi sairaus voi pysyä oireettomana tai aktiivisena vuosia, ja yhtäkkiä kääntyä toiseen suuntaan, aktivoituen tai rauhoittuen. 
Tänä vuonna Maailman IBD-päivän teemana on "yhdessä vertaisina"
Kannustetaan ääneen erityisesti vertaisia  - heitä - ketkä todella tietävät mitä suolistosairaus on. Jokaisen sairastavan tarina sekä kokemukset ovat omanlaisiaan, mutta samaistumispintaa on helposti löydettävissä. 
Vertaiskokemuksia voi lukea esimerkiksi IBD ja muut suolistosairaudet ry:n jäsenlehdestä, tai Facebookin vertaisryhmistä.

 


Itse murrosiästä asti Crohnin tautia sairastaneena tiedän siitä hieman. - Tosin diagnoosin sain vasta parikymmentä vuotta sitten, ja siihen asti vaivojani pidettiin kuukautiskipuina, tai jännityksenä, tyyliin: sä vaan jännität vatsallasi - älä jännitä, tai jopa närästyksenä... Kyllä. Närästyslääkkeitäkin söin monta vuotta. Eivät oikein auttaneet. Nykyään minulla on biologinen lääkitys, jonka toivotaan auttavan. Jotkut päivät ovat hyviä ja jotkut tosi kurjia tämän sairauden kanssa eläessä. En koskaan voi tietää, miten voin huomenna tai viikon tai ehkä kuukauden päästä...
∼♡∼ 

Jokaisessa ihmisessä 
voi piillä näkymättömissä 
paljon huolia 
salaisuuksia 
vakaviakin sairauksia 
Emme näe kaikkea 
mitä hymyn takana 
on kelläkin kannettavana  

- Una Reinman 

∼♡∼
 Pysy suojassa auringolta -viikko alkaa myös tänään. Teemaviikko on on omistettu ihmisten valistamiseen auringon vaaroista ja turvallisesta käyttäytymisestä. Viikko järjestetään toukokuun viimeisellä viikolla, juuri ennen kesän alkua, kun ihmiset alkavat viettää enemmän aikaansa ulkona. 
Tavoitteena on saada kaikki tietoisiksi aurinkosuojan tarpeesta ja ehkäistä siten ihosyöpää. 
Asiantuntijat muistuttavat, miten kuka tahansa voi palaa auringossa tai saada ihosyövän, ihonväristä riippumatta. Ihovaurioita voi olla vaikeampi havaita tummemmalta iholta, minkä vuoksi kaikkien on tärkeää ottaa aurinkoturvallisuus vakavasti.

Teemaviikko on osa pyrkimystä torjua ihosyöpää, ehkäisevillä suojatoimenpiteillä, kuten aurinkovoiteilla, varjoilla, hatuilla ja muilla suojavaatteilla. Ajatuksena on välttää auringonpolttama iho ja ehkäistä vakavampia seurauksia, korostaen, ettei mikään rusketus ei ole turvallista.  
Pysy suojassa auringolta -viikko keskittyy tietoisuuden lisäämiseen eri keinoin, mukaan lukien kyselyjen tekeminen, jotta voidaan ymmärtää aurinkoturvallisuutta koskevaa yleistä tietoa ja tottumuksia. Näillä pyrkimyksillä pyritään muuttamaan käsityksiä, kuten väärinkäsitystä, jonka mukaan perusrusketus voi estää auringonpolttaman, ja rohkaista kaikkia ihonväristä riippumatta suojautumaan auringolta.

#NationalSafeSunWeek 

∼♡∼PS: 
Minulle on ihotautilääkäri todennut, että "koska lähisuvussasi on syöpää, (äiti) ei aurinkoa missään tapauksessa ikinä kannata niin sanotusti ottaa". Eli mikä syöpä tahansa suvussasi/perheessäsi onkaan, muista tämä. 
Saman olen sanonut monesti lapsilleni. Toivottavasti hekin muistavat...


 ∼♡∼ 


 

Ei kommentteja: