Vuoden 2024 Maatiaiskasvi on herneTätä ruokapöydän ja puutarhan vihreää helmeä on viljelty Lähi-Idässä jo kenties 7500 eaa. Herne on viime vuosina noussut uuteen suosioon erinomaisena kasviproteiinin lähteenä ja luonnollisena maaperän parantajana.Toivomme että jokainen voisi kokeilla herneen siemenviljelyä tänä herneen vuonna – otathan haasteen vastaan!Lajikkeen ei tarvitse olla maatiaislajike. Hernettä voi kasvattaa niin puutarhassa kuin vaikka ämpärissä parvekkeella. Herne viihtyy kuohkeassa, kosteutta pidättävässä, kalkkipitoisessa, multavassa savi- tai hietamaassa.Herne kylvetään, kun maa on lämmennyt ja kylvös suojataan harsolla linnuilta ja muilta eläimiltä. Kuivina aikoina herne tarvitsee kastelua tuottaakseen hyvin satoa. Korkeat lajikkeet tarvitsevat tukea, esimerkiksi tukikeppien tai säleikön muodossa. Satoa kannattaa korjata syötäväksi sitä mukaa kuin sitä valmistuu.Hernettä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa – tutun hernekeiton ohella siitä voi tehdä risottoa, salaattia, falafeleja, pestoa tai kokeilla antiikin roomalaisten popcornin edeltäjää: paistettuja herneitä!Herne on erinomainen valkuaiskasvi ja sisältää runsaasti antioksidantteja ja kivennäisaineita, kuten kaliumia sekä K, A, B ja C-vitamiinia.
Herne on puutarhurin ystävä
Typensitojakasvina herne tuottaa juurinystyröillään itse typpeä ravinteeksi. Kääntämällä hernekasvuston kasvimaahan syksyllä, saa herneen keräämät ravinteet talteen seuraaville viljelykasveille.Maatiainen ry on välittänyt kotimaisia siemeniä vuodesta 1990 alkaen. Siemenvälityksen tavoitteena on tukea ja edistää perinne- ja maatiaiskasvien sekä kotimaisten luonnonkasvien viljelyä ja lisäämistä.Maatiaisen Siemenvälityksestä on saatavilla monia mielenkiintoisia vanhoja hernelajikkeita. Kokeile tänä
kesänä uutta hernelajiketta ja anna vanhan tutun yllättää!
Teksti ja lisätietoja:
Maatiainen ry
Maija Manninen,
puh: 044 045 7317
toimisto@maatiainen.fi
Herneen kukka on näin nätti. Muistuttaa tuoksuherneen kukkaa, mutta tämä ei ole niin värikäs, eikä juuri tuoksu. =)
Ihan juuri nyt tänään ei kannata kuitenkaan kylvää herneitä, eikä mitään muutakaan maan pinnalla kasvavaa, mutta jälleen 7. - 21.6. voit taas istuttaa ja kylvää kaikkea kivaa!
Toukokuu on kukkaan puhkeamisen aikaa. Siksi toukokuun täysikuuta kutsuttiin jo kauan sitten amerikan alkuperäiskansojen parissa muun muassa nimellä Flower moon.
Monet luonnonkasvit kukkivat toukokuussa pohjoisella pallonpuoliskolla, josta tämä perinteinen nimi on peräisin. Esimerkiksi monia anemone-tyyppejä, villivalkosipulia, sinikelloja, lupiineja ja orvokkeja, vain muutamia mainitakseni. Ei ole ihme, että näiden kukkien luonnossa luomat värikkäät esiintymiset ovat inspiroineet ihmisiä kutsumaan tätä aikaa kukkien mukaan.
Alkuperäisamerikkalaiset kutsuivat toukokuun täysikuuta myös orastavaksi kuuksi, munanmunivaksi kuuksi ja istutuskuuksi.
Toukokuun kirkkaimman kuun vaiheen anglosaksinen nimi on Milk Moon vanhasta englantilaisesta Rimilcemonasta. Se tarkoittaa nykyenglanniksi lypsykuukautta, koska lehmiä lypsettiin kolme kertaa päivässä tähän aikaan vuodesta.
Vanhoja kelttiläisiä ja englanninkielisiä nimiä toukokuun täysikuulle ovat mm Mothers’ Moon, Bright Moon, Hare Moon ja Grass Moon./TAD