Translate

15.5.2024

Perheitä, kukkia ja musiikkia

 

Kansainvälinen perheiden päivä, International Day of Families, on erityinen päivä, joka muistuttaa meitä siitä, kuinka sekä perinteiset ja ei-niin-perinteiset perheet muodostavat yhteisöjen selkärangan ympäri maailmaa.

Teemapäivä on pohjimmiltaan muistutus perheiden korvaamattomasta roolista yhteiskuntien muovaamisessa ja yksilöiden tukemisessa koko heidän elämänsä ajan. Se on kehotus toimia sen varmistamiseksi, että perheet ympäri maailmaa saavat tarvitsemansa tuen. 

YK perusti tämän päivän korostaakseen perheiden roolia yhteiskunnassamme. Päivä syntyi 1980-luvulla, kun YK alkoi keskittyä perheiden muuttuvaan rakenteeseen ja haasteisiin, joita ne kohtaavat. Vuoteen 1989 mennessä YK:n yleiskokous julisti kyseisen vuoden kansainväliseksi perheen vuodeksi, mikä johti kansainvälisen perhepäivän perustamiseen vuonna 1993. Teemapäivän tarkoituksena oli rohkaista kansainvälistä yhteisöä ymmärtämään paremmin perheen keskeistä roolia yhteiskunnan perusyksikkönä ja vastaamaan haasteisiin, joita perheet kohtaavat maailmanlaajuisesti. Joka vuosi erityinen teema valaisee perhe-elämän tiettyjä näkökohtia ja niiden haasteita. Nämä teemat ovat vaihdelleet köyhyydestä ja kodittomuudesta muuttoliikkeen vaikutuksiin, sukupuolten tasa-arvoon ja kaikenlaisten perheiden, niin perinteisten kuin ei-perinteisten, osallistamiseen.

Tavoitteena on juhlia perheiden monimuotoisuutta ja vahvistaa ajatusta, että ei ole olemassa vain yhtä mallia siitä, millainen perheen tulisi olla.


Tässä on joitain ehdotuksia,
joiden avulla voit ottaa kaiken irti päivästä:


Musiikki voi yhdistää ja herättää yhteisiä tunteita. Kokoa soittolista kappaleista, jotka resonoivat perheesi matkan, mieltymysten ja iloisten hetkien kanssa. Se on loistava tapa juhlistaa perhesidettäsi musiikin universaalin kielen avulla.

 

Hyödynnä perheesi luova puoli, voitte piirtää, maalata tai askartella esityksiä jokaisesta perheenjäsenestä ja koristella sitten asuintilaanne näillä sydämellisillä luomuksilla. 


Ruoka tuo ihmiset yhteen. Aterian ei tarvitse olla monimutkainen. Ilo on yhdessä tekemisessä ja perheenä luomastanne ateriasta nauttimisessa. 


Jaettujen muistojen muisteleminen on kaunis tapa juhlia perheesi historiaa. Vietä aikaa vanhojen valokuvien katseluun, tarinoiden jakamiseen ja kenties oppimiseen jotain uutta toisistamme.


Puutarhanhoito on rauhallista ja tuottavaa toimintaa, joka voi opettaa arvokkaita opetuksia hoidosta, kärsivällisyydestä ja kasvun kauneudesta. Valitkaa kukkia, vihanneksia tai yrttejä ja työskennelkää yhdessä puutarhan istuttamiseksi ja hoitamiseksi. On palkitsevaa viettää aikaa ulkona ja nähdä yhteisen ponnistuksenne kukoistavan. 

 

Jokaisella perheellä on ainutlaatuisia tarinoita, jotka määrittelevät ja rikastuttavat sen historiaa. Jaa vuorotellen tarinoita menneestä tai luokaa uusia tarinoita yhdessä. Tämä toiminta vahvistaa yhteyksiä ja varmistaa, että tärkeät sukutarinat siirtyvät sukupolvelta toiselle. 

 

Tämä päivä on hyvä tilaisuus antaa lämpöä ja tukea laajemmalle yhteisölle. Osallistu tai järjestä vapaaehtoistoimintaa, joka auttaa vähäosaisia. /DOTY

Suomen YK-liitto


#InternationalFamilyDay
#InternationalDayofFamilies
 

 

 
Tai jos perhe on liian kaukana niin  
lähetä kukkia,
koska kukat ilahduttavat aina!

Ja toki niitä voi lähettää
ja antaakin vaikka joka päivä!


Ne lohduttavat.
Ne antavat toivoa.
Ne kuvastavat tunteita... Ja tämä on myös hauska juttu tälle päivälle :

Elä menneisyytesi uudestaan kuuntelemalla ensimmäistä koskaan ostamaasi levyä riippumatta siitä mikä se oli -päivä.

Muistatko mikä se olikaan?