Translate

25.3.2017

Lue Tolkienia ja syö vohvelia



...koska on Tolkieninlukupäivä.


Voit lukea ainakin kahta eri Tolkienia: John Ronald Reuel Tolkien, (3.1. 1892 – 2.9. 1973) eli J. R. R. Tolkien, oli englantilainen kirjailija ja filologi. Hänen tunnetuimpia töitään ovat fantasiaromaanit Hobitti eli sinne ja takaisin, jonka Tolkien oli kertonut tarinana alun perin lapsilleen, ja joka menestyi kirjana yllättävän hyvin. 

Taru sormusten herrasta sai ilmestyessään ristiriitaisia arvosteluja ja se keräsi vähitellen suosiota. Teos julkaistiin taskukirjana Yhdysvalloissa vuonna 1965, ja opiskelijaliikkeen innostus vaikutti merkittävästi kirjan sikäläiseen suosioon.  

Tolkien itse oli imarreltu kirjansa menestyksestä ja hän rikastui sen menestyksen avulla. Kirjan kiihkeimpien ihailijoiden takia Tolkien joutui jopa vaihtamaan osoitettaan ja puhelinnumeroaan, kun lukijat tunkeutuivat hänen kotiinsa kysyäkseen yksityiskohtia hänen luomastaan maailmasta. Ihailijat alkoivat myös perustaa ensimmäisiä Tolkien-seuroja, joihin he kerääntyivät keskustelemaan omista kokemuksistaan Tolkienin teosten parissa.

C. S. Lewis ehdotti Tolkienia ehdokkaaksi Nobelin kirjallisuuspalkintoon vuonna 1961. Viisikymmentä vuotta myöhemmin julkistetun arkistomateriaalin mukaan palkintolautakunta ei pitänyt Tolkienin proosaa tarpeeksi korkeatasoisena. 

Silmarillion  kustannusyhtiö aluksi hylkäsi. Vaikka kirjan kieltä ylistettiin, sen katsottiin olevan liian epäkaupallinen julkaistavaksi. 

Tolkien ei ollut ensimmäinen fantasiakirjailija, mutta häntä pidetään nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Tolkien esitteli Keski-Maa-kirjoissaan poikkeuksellisen yksityiskohtaisen fantasiamaailmansa, jolla oli oma historia ja maantiede. Innoituksen ajatukselle luoda tarusto kehittämiensä kielten ympärille Tolkien sai eri maiden mytologioista ja eepoksista, kuten Kalevalasta.



Christopher John Reuel Tolkien, C.J.R. Tolkien, (s. 21.11. 1924) on J. R. R. Tolkienin nuorin poika. Hänet tunnetaan työstään isänsä keskeneräisten töiden loppuunsaattamisessa sekä postuumien teostensa editoinnissa. 

Hän toimitti isänsä jälkeensä jättämistä, hajanaisista ja keskeneräisistä teksteistä mm Silmarillionin, joka julkaistiin neljä vuotta J. R. R. Tolkienin kuoleman jälkeen 1977.  

Vuonna 1980 Christopher Tolkien julkaisi toimittamansa Keskeneräisten tarujen kirjan, joka sisältää Silmarillionin ulkopuolelle jääneitä tarinoita. 

Vuosina 1983–1996 hän julkaisi paljon muuta jälkeenjäänyttä aineistoa kommentaareineen 12 kirjan sarjana nimeltä The History of Middle-earth


J. R. R. Tolkienin kuoleman jälkeen julkaistiin mm satukirjat Kirjeitä Joulupukilta,  joka on kokoelma Tolkienin lapsilleen Joulupukkina kirjoittamia kirjeitä. 

Herra Bliss on 1920- tai 1930-luvulta ja kertoo nimihenkilön seikkailusta uuden autonsa kanssa.  

Roverandomin Tolkien keksi lomaillessaan Englannin rannikolla vuonna 1925. Hänen poikansa Michael kadotti lelukoiransa ja Tolkien keksi tarinan lelukoiran kokemista seikkailuista rauhoitellakseen häntä. Kustantaja ei tuolloin kuitenkaan innostunut tarinasta ja se julkaistiin postuumisti 1998. 

Vuonna 2007 julkaistiin Christopher Tolkienin viimeistelemä romaani Húrinin lasten tarina
J. R. R. Tolkien oli aloittanut tarinan jo vuonna 1918, mutta ei saanut sitä valmiiksi. Húrinin lasten tarina sisältää merkittävästi viittauksia Kalevalaan ja varsinkin sen Kullervosta kertovaan osaan. 

Vuonna 2009 Christopher työsti julkaisukuntoon isänsä runoelman The Legend of Sigurd and Gudrún

Toukokuussa 2013 ilmestyi Tolkienin jäämistöstä löytynyt runoelma The Fall of Arthur kuvaa kuningas Arthurin viimeisiä päiviä. Tolkien aloitti runoelman 1930-luvulla ennen Hobittia, mutta työ jäi kesken. 


The Story of Kullervo on Tolkienin vuonna 1914 keskenjäänyt esikoisteos joka julkaistiin vihdoin yli sata vuotta myöhemmin, elokuussa 2015. -Lähde: Wikipedia-







Tänään on myös Vohvelipäivä, omnom.


Vohvelien lisukkeeksi käy melkein 
mikä tahansa, on se suolaista tai makeaa. 
Mikä on sinun suosikkitäytteesi/lisukkeesi?




Tänään on myös  
eli Kansainvälinen orjuuden uhrien 
ja transatlanttisen orjakaupan muistopäivä. 

*******************



Tänä iltana voit järjestää 
myöhäisen kynttiläillallisen, 
ajatella rakasta maapalloamme 
ja nostaa sille maljan.

On kymmenes 
Earth hour. 

Linkistä aukeaa myös 
osallistumissivusto.


 


2 kommenttia:

Between kirjoitti...

Valot sammuvat taas illalla meilläkin.
Tolkienit tuli luettua vuosikausia sitten. En ole avannut kirjoja uudelleen, sillä haluan säilyttää sen upean seikkailutunnelman, joka niitä lukiessa mieleeni syöpyi.

Hallatarinoita kirjoitti...

Ok. No entäs nuo kaikki postuumisti julkaistut?