Translate

19.3.2017

Vahvoja naisia





Ulrika Wilhelmina Johnsonina syntynyt kirjailija, journalisti ja kauppias oli naimisissa Johan Ferdinand Canthin kanssa. Ulrika Wilhelmina otti käyttöön Minna-nimen joten Minna Canthina sittemmin tunnettu nainen syntyi 19.3.1844 ja  kuoli  53 -vuotiaana 12.5.1897.

Johan Canth oli Minnan seminaarikoulun opettaja joka meni naimisiin oppilaansa kanssa ja pariskunnalle syntyi kuusi lasta Johanin eläessä ja hänen kuoltuaan Minna synnytti seitsemännen lapsensa.

Leskeksi tultuaan Minna ryhtyi kauppiaaksi isävainajansa saappaisiin ja laajensi kaupallista toimintaansa, unohtamatta kuitenkaan kirjoittamista.

Minna piti mm yllä kirjailijasalonkia ja kiinnostui mm naisasialiikkestä aiheuttaen siten pahennusta silloisessa yhteiskunnassa.

Minna Canth julkaisi kaikkiaan kymmenen näytelmää, seitsemän pitkää novellia sekä lisäksi kertomuksia, lehtiartikkeleita ja puheita. Hän oli aikansa realismin edustajia ja tarttui teoksissaan useisiin yhteiskunnan epäkohtiin. Fiktiivisten teosten lisäksi Canth kirjoitti kantaaottavia kirjoituksia lehtiin eikä empinyt esittää radikaalejakaan ajatuksia. Hän piti myös luentoja, suomensi joitakin teoksia, toimitti Vapaita Aatteita -lehteä ja otti muutenkin aktiivisesti osaa kirjalliseen elämään. Hän opiskeli uutta koko ikänsä.

Canthia pidetään ensimmäisenä nykysuomalaisena naiskirjailijana. Canth oli aikansa Suomessa merkittävä mielipidevaikuttaja ja eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Ajatusmaailmaltaan hän oli vapaamielinen nuorsuomalainen. 

Canth edisti naisten asemaa muun muassa tekemällä työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Hän oli suomenkielisen koulutuksen uranuurtajia. Kuva ja tekstin lähde: Wikipedia 


vietetään tänään hänen muistokseen.  



****************************





Minulle Minna Canthista ja hänen elämäntarinastaan tulee vahvasti mieleen ystäväni Satu Krokvik. Myös hän oli vahva, kouluttautunut ja persoonallinen nainen, seitsemän lapsen äiti joka hautasi ensimmäisen miehensä, eli yksinhuoltajana lastensa kera, kirjoitti, opiskeli laaja-alaisesti mm teologiaa, piti yllä nettiyhteisöä, (jossa minäkin häneen tutustuin), oli hengästyttävän viisas ja rakasti meitä kaikkia tasapuolisesti. 

Uuden miehen astuttua elämäänsä hän synnytti maailmaan vielä kaksi lasta, jatkoi yliopisto-opiskeluaan ja journalistista vaikuttamista useissa lehdissä, kirjoittamistaan Viipaleita -blogissaan ja vaikuttaen vilkkaasti somessa, arjet eläen suurperheen kokoonpanevana voimana ja monitaitoisena äitinä, hieman boheemina ja taiteellisena persoonana, joka jäi meille ystävilleen ikuisesti mieleen viisaana tahtonaisena. 

Hän poistui tästä maallisesta elämästä liian varhain, 
juuri 50 -vuotta täytettyään ja jätti Sadunmentävän aukon elämäämme.



Kiitos teille kaikille 
vahvoille naisille. 
Olette esikuvia meille 
suomalaisille.  

-Una Reinman