Translate

29.9.2024

Kahvia, kasviksia ja heijastimia

 



 


"Kahvi on piristävä nautintoaine, jonka käyttö liittyy usein sosiaalisiin tilanteisiin.

Suomessa juodaan kahvia runsaammin kuin muualla maailmassa. Valtaosa suomalaisista onkin kahvinjuojia, ja keskimäärin kahvia nautitaan viisi kupillista päivässä. Kahvia käytetään usein sen piristävän vaikutuksen takia, mutta kahvinjuonti liittyy vahvasti myös erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Kahviharrastajille erilaiset erikoiskahvit, kahvin valmistusmenetelmät ja -laitteet sekä paahtoasteet ja makuvivahteet ovat tärkeässä asemassa. Joillekin kahvinjuonnista on voinut puolestaan kehittyä keino polkaista päivä käyntiin. 


 

 



 

Kahvin tunnetuin ainesosa on kofeiini, jonka piristävä vaikutus kestää muutaman tunnin ajan. Kofeiinin on todettu parantavan myös tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä. Piristävään vaikutukseen riittävä kofeiinipitoisuus veressä saavutetaan jo 1–2 kupillisella kahvia, ja pitoisuus on suurin noin puolen tunnin kuluttua kahvin nauttimisesta.

Valtaosa kahvin kohtuukäyttäjistä kokee kahvin piristäväksi, keskittymiskykyä parantavaksi ja energiaa antavaksi. Yleisimmät kahvin haitat johtuvat kofeiinin keskushermostoa stimuloivasta vaikutuksesta. Tämä ilmenee piristävänä vaikutuksena, ja aiheuttaa osalle unettomuutta ja nukahtamisvaikeuksia sekä vähentää perusunen määrää. Nämä haitat voidaan yleensä välttää keskittämällä kahvinjuonti aamuun ja keskipäivään ja välttämällä kahvia iltaisin.

Kofeiinin kokonaismäärä saattaa nousta päivän aikana huomaamatta suureksi, sillä monet elintarvikkeet sisältävät nykyisin kofeiinia. Kofeiinia on esimerkiksi suklaassa, energiajuomissa, purukumeissa, patukoissa ja kurkkupastilleissa. Esimerkiksi yksi 3,3 desilitran energiajuomatölkki sisältää kofeiinia 106 milligrammaa ja 45 gramman energiapatukassa on kofeiinia jopa 115 milligrammaa.

Nykyisen tutkimustiedon mukaan kohtuullinen suodatinkahvin juonti sopii kaikille aikuisille, myös sydänpotilaille. Kohtuullisena kofeiinin saantimääränä pidetään 4-6 pientä kahvikupillista (1,25 desilitraa) vuorokaudessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kofeiinin vaikutukset ovat yksilöllisiä. 

Suodatinkahvi on tutkimustulosten perusteella vaikutuksiltaan etupäässä hyödyllinen nautintoaine kohtuullisesti käytettynä. Kohtuullisella kahvinjuonnilla on todettu olevan monia terveyshyötyjä ja sen haitat ovat vähäisiä, lukuun ottamatta raskauden aikaista käyttöä.

Näin ollen kahvi soveltuukin hyvin päivittäiseen käyttöön aikuisilla osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota myös sydänterveyden näkökulmasta. Kahvin sopivan käyttömäärän ja juonnin ajoituksen jokainen voi arvioida itselleen sopivaksi toisaalta toivotut vaikutukset ja toisaalta mahdolliset haitalliset oireet huomioiden." /Sydänliitto

 

 

1.10. on kansainvälinen kahvipäivä 

 #InternationalCoffeeDay

 

 

 ☕☕

 

 

 




1.10. on myös maailman

 

#WorldVegetarianDay

 









"Heijastin on suomalainen keksintö, joka ei vieläkään ole valloittanut koko maailmaa. Heijastin on helppo tapa ottaa muut huomioon ja sen käyttö säästäisi ihmishenkiä." /Kirkko ja kaupunki.fi.


 Muista - yksi ei riitä! 


"Nykyisten suositusten mukaan on käytettävä kahta tai useampaa heijastinta, jotta ne näkyvät joka suuntaan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet takaavat näkyvyyden kaikkialta.

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Riippuvat heijastimet kiinnitetään polven korkeudelle niin, että ne pääsevät vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen.

Kiinnitä stretch- tai jousiheijastin kumpaankin ranteeseen tai käsivarteen, jolloin näyt joka suunnasta. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan."/Liikenneturva.fi 

 

 Kuva: Kalevalakoru / heijastin