Translate

8.6.2024

Valtameriä, sudenkorentoja & neulontaa






 

Valtameret peittävät yli 70 % planeettamme pinta-alasta. Ne ovat elämän lähde, joka tukee ihmiskuntaa ja kaikkia muita maan päällä olevia organismeja. 

 

Meret tuottavat vähintään 50 % planeetan hapesta. Ne ovat kotina suurimmalle osalle maapallon biologisesta monimuotoisuudesta ja pääproteiinilähde yli miljardille ihmiselle ympäri maailmaa. Puhumattakaan siitä, että valtameret ovat avainasemassa taloudessamme, sillä arviolta 40 miljoonaa ihmistä työllistyy meriteollisuudesta vuoteen 2030 mennessä.

 

Kaikista eduistaan ​​huolimatta valtameri tarvitsee nyt tukea

 

Noin 90 prosenttia isoista kalakannoista on ehtynyt ja 50 prosenttia koralliriutoista tuhoutunut, ja otamme valtamerestä enemmän kuin se täydentyy. Meidän on työskenneltävä yhdessä luodaksemme uuden tasapainon valtameren kanssa, joka ei enää kuluta sen runsautta, vaan sen sijaan palauttaa sen elinvoimaisuuden ja tuo siihen uutta elämää.

Maailman valtamerien päivä muistuttaa jokaista valtamerten tärkeästä roolista jokapäiväisessä elämässä. Meret ovat planeettamme keuhkot ja tärkeä ravinnon ja lääkkeiden lähde sekä biosfäärin kriittinen osa. 

Päivän tarkoituksena on tiedottaa yleisölle ihmisten toimien vaikutuksista valtameriin, kehittää maailmanlaajuista kansalaisliikettä sekä mobilisoida ja yhdistää maailman väestö maailman valtamerten kestävän hoidon hankkeeseen./United Nations/YK

 

Valtamerien kannattajien on aika keskittyä, jotta meret voivat pysyä puhtaina ja käyttökelpoisina. Eläimet ansaitsevat onnellisen ja turvallisen paikan vaeltaa ja elää. /DOTY



Maailman valtamerien päivä

#WorldOceansDay





PS: 


 



Pahimmat valtameren muovisaastuttajat...
Tämä grafiikka näyttää maat, jotka aiheuttavat eniten valtamerten muovisaasteesta.  

📸 Louis Lugas 
Lähde: Lourens J.J. Meijer et al (2021)


 

 


 


Sudenkorentoja on yli 5000 lajia. Se on yksi maapallon aerodynaamisimmista hyönteisistä. Tämä usein aliarvostettu hyönteinen omaa kiehtovia piirteitä. Sen läsnäolo tarkoittaa myös paikallisen hyönteispopulaation vähenemistä. Sudenkorento syö mm satoja hyttysiä päivittäin.

Tämän mielenkiintoisen hyönteisen historia ulottuu 300 miljoonan vuoden taakse. Korennot ovat nykyään pieniä, mutta tutkijat ovat löytäneet fossiileja sudenkorennoista, jotka ovat olleet yhtä suuria kuin nykyajan kotkat.

 


 

Tämän päivän korennoilla on viisi silmää – kaksi valtavaa yhdistelmäsilmää ja kolme pienempää – joiden avulla ne näkevät lähes joka suuntaan.

Sudenkorennolla on myös siivet, jotka lajikohtaisesti hohtavat kaikissa sateenkaaren väreissä. Se on maailman nopeimmin lentävä hyönteinen. Nopeuden lisäksi sudenkorennot hallitsevat lentoaan hämmästyttävän hyvin. Ne voivat lentää taaksepäin, tehdä silmukoita ja 360 asteen käännöksiä, minkä ansiosta ne voivat toimia pienempien hyönteisten nopeatempoisina saalistajina.

Sudenkorennon leuoissa on terävät alaleuat, joita käytetään saaliiden repimiseen ja syömiseen. Niiden purema ei ole vaarallinen ihmisille, mutta saattaa vähän puristaa.

Jotkut voivat löytää sudenkorentoja takapihoiltaan, kun taas toisten on ehkä mentävä kauemmaksi, luonnonsuojelualueelle saadakseen enemmän yhteyttä näihin olentoihin. /DOTY


Sudenkorentopäivä

#DragonflyDay

 



 

 

 

 

 




- Ja jos tahdot seurailla hieman isompia siivellisiä, pihan paarmojen ja itikoiden vähentäjiä, osallistu BirdLife Suomen pönttöbongaukseen 8 - 9.6.2024.

Ohjeet täältä.



 


 

Tänään on myös kansainvälinen neulo julkisesti päivä

Neulominen ei ole vain vanhusten harraste, vaan kaikenikäiset ovat ottaneet tämän keinon luoda jotain ihanaa ja viettää aikaa rentoutuen ja mietiskellen kaikenlaista.


Worldwide Knit in Public -päivä osoittaa, että neulominen on hauskaa ja nautinnollista toimintaa, josta voit olla ylpeä. Neulo julkisesti päivä on loistava tapa kannustaa niitäkin ihmisiä kokeilemaan neulomista, jotka eivät ole koskaan kokeilleet sitä tai edes ajatelleet kokeillakaan!

 

#WorldwideKnitInPublicDay

#KnitInPublicDay







 

 

 










 



PS:


Suomen Latu avaa kesän retkeilysesongin Retkelle-päivien muodossa 8.-9.6.2024.

Osallistu avajaisviikonloppuun ja lähde retkelle! Voit lähteä retkelle omassa hyvässä seurassa, kaverin tai perheen kanssa tai osallistua Suomen Ladun jäsenyhdistyksen järjestämälle retkelle.

Tärkeintä on, että lähdet retkeilemään luonnon helmaan./Suomen Latu