Translate

3.6.2024

Puutarhurointia







Koko kesäkuu on perennojen kuukautta, #PerennialGardeningMonth.

Perennat ovat ihanan helppohoitoisia, kunhan vaan selviytyvät talviolosuhteista. Pihan perennojen joukossa voi olla todella vanhojakin yksilöitä, jotka ovat periytyneet sukupolvelta toiselle... Niissä on siis kiinni inhimillisiä muistoja.

〜♡





Tähän aikaan vuodesta kaikki joilla on pikkuinenkin pläntti pihaa, terassia, parveketta, yms, viettävät aikaansa ulkona puuhaillen tulevan kesän istutusten jne kanssa, eli voi sanoa, että elämä on tällä hetkellä vilkasta puutarhurointia!

Nyt voit viettää mm puutarhan villieläinviikkoa, #GardenWildlifeWeek, joka rohkaisee ihmisiä arvostamaan ja suojelemaan pihoillaan olevia lintuja, hyönteisiä ja kasveja ja korostaa näiden tärkeää roolia ympäristössämme. Viikko edistää tietoisuutta eläinystävällisten elinympäristöjen edistämisen tärkeydestä. 

Biologisen monimuotoisuuden edistäminen pihoilla auttaa tasapainottamaan ekosysteemejä. Se tuo pölyttäjät, luonnolliset tuholaistorjujat ja muut hyödylliset olennot lähemmäs kotia. Viikon tavoitteena onkin innostaa ihmisiä näkemään puutarhansa elintärkeinä luontopaikkoina, jotka vaikuttavat merkittävästi paikalliseen luontoon.

Teemaviikko innostaa ihmisiä ympäri maailmaa pieniin ympäristöä tukeviin toimiin. Kuka tahansa voi auttaa suojelemaan paikallista luontoa tekemällä muutamia muutoksia; 

Perusta pienoisniitty. Luonnonkasvit lisäävät pihaasi väriä, ja runsaat nektarikukinnot houkuttelevat pölyttäjiä. 

Höyhenpeitteiset ystävämme ansaitsevat myös herkkuja. Lintulaudan tai kahden sellaisen asentaminen saa ne sirkuttamaan iloisesti. Voit tarjota erilaisia ​​siemeniä ja vettä (myös muut eläimet tarvitsevat vettä kesällä) luoden niille lintubuffetin. 

Äläkä unohda lintujen pesäpönttöjä ja syksyllä siilille talvipesälaatikkoa

Ötökkähotelli on hauska tee-se-itse-projekti, joka kutsuu avuliaita pikkueläimiä asumaan pihaasi. Lapset rakastavat näiden minimajatalojen luomista, ja hyönteiset hyötyvät kodikkaista nurkista, joihin ne voivat suojautua. 

Heillä, joilla on pihoillaan vähän enemmän tilaa, voi pieni lampi muuttaa puutarhan paratiisiksi. Sammakot, sudenkorennot ja vettä rakastavat otukset muuttavat pian pihallesi. Kasvien lisääminen reunojen ympärille tekee siitä entistä kutsuvamman ja täydentää tämän maagisen keitaan. 


Puutarhan villieläinviikko
#GardenWildlifeWeek

31.5. - 6.6.2024   



〜♡








Olitpa sitten aloittelija tai kokenut puutarhuri, Puutarhaviikko, #NationalGardenWeek on hyvää aika ulkoilla, kaivaa maata ja nähdä, mitä ihanaa siitä syntyy! Kirkkaista kukkivista kasveista vihanneksiin, hedelmäköynnöksistä puihin, puutarhan kasvattaminen voi olla erittäin tyydyttävää ja myös herkullista – riippuen tietysti siitä, mitä istutetaan.

Puutarhaviikko kannustaa kaikenikäisiä viettämään aikaa puutarhassa, olipa kyseessä oma, perheenjäsenen tai yhteisön puutarha. 


Puutarhaviikko,
#NationalGardenWeek
2.6. - 8.6.2024 



〜♡










Puutarhat ovat olleet olemassa suuren osan ihmissivilisaatiosta, usein varakkaiden etuoikeus, mutta yhä enemmän vaihtoehto ihmisille kaikkialla maailmassa. Koristepuutarhoja oli jo muinaisessa Egyptissä, ja Babylonin riippuviapuutarhoja pidetään yhtenä muinaisen maailman seitsemästä ihmeestä.

Puutarhatyylit ovat vaihdelleet vuosisatojen ajan. Joinakin aikoina puutarhurit ovat tehneet kovasti töitä luodakseen siistejä puutarhoja, jotka on järjestetty symmetrisesti, kun taas toiset ovat suosineet naturalistisempia luomuksia, mikä on antanut puutarhureille haastavan tehtävän luoda eräänlaista viljeltyä villeyttä. 

Joissakin puutarhoissa on koristeellisia piirteitä, kuten suihkulähteitä, paviljonkeja, patsaita, lampia, puroja ja jopa järviä. Yrttien, vihannesten ja muiden tuotteiden viljely on myös suosittu harrastus. 

Vaikka puutarhoja on vuosisatojen ajan käytetty monenlaisiin tarkoituksiin, mukaan lukien iloksi ja rentoutumiseen, puutarhanhoito itsessään voi usein olla kovaa työtä ja se on aina ollut loistava tapa saada säännöllisesti liikuntaa ja parantaa yleiskuntoa. Olipa kyseessä venyttely, voimaharjoittelu tai kestävyyden kasvattaminen, puutarhanhoito voi hyödyttää fyysistä sekä henkistä hyvinvointiasi ja samalla parantaa ympäröivää luontoa! Kun nämä toiminnat voidaan yhdistää näin kätevästi, ei ole ihme, että tällekin on oma erityinen teemapäivänsä: Puutarhanhoito/liikuntapäivä, #GardeningExerciseDay.

Nykyaikana, kun suuri osa inhimillisestä työvoimasta on korvattu koneilla, työskennellään usein toimistoissa ja matkoja helpotetaan kulkuvälineiden avulla, ihmiset etsivät yhä enemmän tapoja sisällyttää liikuntaa päivittäisiin aikatauluihinsa.

Teemapäivänä ihmisiä kannustetaan nousemaan sohvalta, suuntaamaan puutarhaan ja hoitamaan niitä. Tämä ei ainoastaan ​​auta varmistamaan, että puutarha näyttää hyvältä, vaan se tarjoaa myös terveellisen tavan treenata ja samalla nauttia palkinnoista, joita raikas ilma ja hetki luonnossa voivat tuoda. 

 

 


 

Teemapäivä vaatii kastelemaan kasveja, leikkaamaan nurmikkoa ja kitkemään rikkakasveja, mutta aktiivisemmat ihmiset voivat halutessaan tehostaa puutarhanhoitotyötään saadakseen todellisen harjoituksen hyödyn. 

Osallistujat voivat esimerkiksi harkita käsityökalujen käyttöä sähkö- ja sähkötyökalujen sijaan, esim käsikäyttöinen ruohonleikkuri, kyykkyä istumisen sijaan jne. Ulkoilu merkitsee myös terveellistä ja luonnollista D-vitamiinin saantia! 

Vaikka sinulla ei olisi omaa puutarhaa, on olemassa monia vaihtoehtoisia tapoja saada liikuntaa luonnosta huolehtimalla. Jos sinulla on patio tai parveke, voit luoda sinne ruukkupuutarhan ja voit aina luoda vihreän nurkan sisätiloihin useiden huonekasvien avulla. Vaikka tällainen puutarhanhoito ei ehkä ole yhtään rasittavaa, voit silti saada terveellisen annoksen kävelemistä, kumartumista, venyttelyä, nostamista ja kaivamista! Ja saat myös ei-fyysisiä palkintoja, joita kasvien hoito voi sinulle antaa.


Puutarhanhoito/liikuntapäivä

#GardeningExerciseDay
6.6.2024



〜♡





Lisäksi koko kesäkuu on ruusukuukautta, #RoseMonth.

 

Meilläkin on jo yksinkertainen juhannusruusu kukassa ja muut ruusut hyvällä alulla, jopa nupuilla. Se helteisen kuuma toukokuu sekoitti vähän luonnon aikatauluja... 


 

 

 

〜♡