Translate

15.6.2024

Tuhansia vuosia tuulienergiaa


Ihminen on hyödyntänyt tuulen voimaa jo ammoisista ajoista. Sen avulla jauhettiin viljaa ja nostettiin vettä, jne. Nykypäivän moderni tekniikka mahdollistaa tuuliturbiinien avulla tuulienergian muuntamisen sähköksi ja luo tämän puhtaan, uusiutuvan luonnonvaran, jota juhlitaan maailmanlaajuisena tuulipäivänä, Global Wind Dayn. Teemapäivä perustettiin v 2007 edistämään puhdasta, uusiutuvaa tuulienergiaa.

Nyttemmin tuulipäivätapahtumat houkuttelevat ihmisiä yli 50 maasta aktiviteetteilla, kuten valokuvakilpailuilla, leijalentotapahtumilla, hyväntekeväisyysjuoksuilla, purjehdusregatoilla ja monilla muilla osallistumistavoilla. Toiveena on, että useammat ihmiset ympäri planeetan eivät vain opi tuulienergiasta, vaan myös heidän perheensä, yhteisönsä, sekä paikalliset yritykset ja ihmiset, joilla on poliittista vaikutusvaltaa. Tietämyksen lisääminen tästä ainutlaatuisesta puhtaan, uusiutuvan energian lähteestä on tärkeä osa työtä maapallon luonnonvarojen säilyttämiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi.

Maailmanlaajuisen tuulipäivän kunniaksi olisi hyvä idea liittyä paikalliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön, joka edistää maapallon suojelutoimia, tai ehkä liittyä poliittisesti aktiivisten ihmisten ryhmään, jotka taistelevat tuulienergiaa koskevan paremman lainsäädännön puolesta.

Hyppää verkkoon ja vaihda vähemmän maata säästävistä energialähteistä uusiutuviin energiamuotoihin. Ota yhteyttä yritykseen, josta saat energiasi ja ota selvää vihreän sähkön saatavuudesta.

Tuulienergian käytön lisäksi muista myös mainostaa Maailmanlaajuista tuulipäivää tarroilla, merkeillä tai muilla tavoilla, joilla kerrot asiasta yhteisölle ja kutsu muutkin mukaan!Kansainvälinen tuulipäivä,
Global Wind Day


#GlobalWindDay
#WorldWindDay

 

 

 
Ja koska tuulee,
on helppoa
lennättää leijaa


 

Lennätä leijaa päivä, Fly a Kite Day, järjestetään sinä vuosipäivänä, jolloin Benjamin Franklin lensi leijaa ukkosmyrskyssä, tarkoituksenaan todistaa, että salama johtui sähköpurkauksesta, kesäkuussa vuonna 1752.
Franklin rakensi poikansa Williamin kanssa leijan setripuusta ja silkkinenäliinasta ja kiinnitti sen yläosaan metallilangan toimimaan johtimena. Leijan alaosassa oli  metalliavain. Metallilanka liitettiin avaimeen. Kun Franklin lensi leijaansa ukkosmyrskyssä ja siirsi kätensä lähelle avainta hän sai sähköiskun kehoonsa positiivisen varauksen vuoksi.

Myöhemmin Franklinille annettiin kiitosta erilaisten sähköön liittyvien ehtojen keksimisestä. Hänen kokeilunsa johti positiivisten ja negatiivisten varausten ymmärtämiseen paremmin, mikä osoitti, että salama oli sähköpurkaus, jolloin keksittiin ukkosenjohdatin, joka tarjosi turvallisen tavan purkaa salaman sähköä ja estää tulipalot.
Ukkosenjohdattimia käytetään edelleen rakennusten, laivojen ja ihmisten suojelemiseen.

 

Leijan historiaa


Leijoja käytettiin vuosisatoja ennen kuin Benjamin Franklin teki kokeilunsa.  

Uskotaan, että leijat tulivat Shangdongista, Kiinan itäisestä maakunnasta, josta kauppiaat levittivät ne Intiaan, Koreaan ja sitten Aasiaan. Erilaiset leijatyylit sekä erilaiset kulttuuriset tarkoitukset niiden lentämiseen syntyivät eri paikoissa. Varhaiset leijat tehtiin usein bambusta ja peitettiin silkillä ja paperilla.

Eurooppalainen tutkimusmatkailija Marco Polo dokumentoi vuonna 1295 leijoja ja niiden lentämistä. 1500-luvulla kirjat ja kirjallisuus olivat julkistaneet leijat lasten leluina, mikä auttoi niitä saamaan suosiota.

Lopulta leijoja alettiin käyttää tieteeseen. Vuonna 1749 skotlantilainen meteorologi Alexander Wilson mittasi ilman lämpötilan 3000 jalkaa leijaan kiinnitetyllä lämpömittarilla. Kolme vuotta myöhemmin Benjamin Franklin teki kokeilunsa, joka antoi meille Fly a Kite Dayn. MyösWrightin veljekset käyttivät leijoja tutkimukseen, kun he rakensivat ensimmäistä lentokonetta 1800-luvun lopulla.

1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla uudet leijamallit alkoivat nousta lentoon, kuten timanttileija, tetraedrileija, joustava leija, kelkkaleija ja parafoilleija. 1950-luvulta lähtien NASA alkoi käyttää tutkimuksissaan leijoja. Vuosien varrella leijoja on käytetty myös sodan aikana valvontaan. Koska leijoilla ovat niin monia käyttötarkoituksia, niin vapaa-ajan kuin tieteessäkin, ne ansaitsevat tänään teemapäivän.
Luultavasti paras tapa viettää päivää on lennättää leijaa. Jos sinulla ei ole leijaa, voit tehdä sellaisen.