Translate

15.12.2020

Joulupiparit ovat enkelten leipää

 


Kotona tuoksuu kaneli, neilikka ja inkivääri. Sehän on joulun tuoksu ja monien mielestä myös joulun maku... 

 

Monille joulu ei ole joulua ilman piparkakkuja!

 

Joskus muinoin - tai ehkä joissain ohjeissa jopa vieläkin - joulupiparien taikinaan laitettiin paljonkin maustepippuria, josta syystä jossain päin Suomea niitä yhä kutsutaan pippurikakkusiksi...


 

 

Joulupipareista on monia variaatioita; niitä voi modistaa, muokata, koristella ja stailata ihan mielin määrin, tai käyttää koristeina...



Vain katto on rajana... =)


 



 

Vaaleat joulupiparit

150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
1 dl kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
(tai piparkakkumaustetta)
1 tl leivinjauhetta


Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja siirappi. Kuumenna kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä seos.
Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita piparitaikina hyvin ja anna levähtää seuraavaan päivään.
Anna piparitaikinan hieman lämmetä huoneenlämmössä ja kauli jauhotetulla alustalla ohuehkoksi levyksi.


Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Ota muotilla piparkakkuja, lado pellille
ja paista pipareita koosta riippuen 6-10 minuuttia.
Jäähdytä vaaleat piparit ritilällä tai muulla tasaisella alustalla.
 
 /Kotilieden ohjetta mukaellen.

 

Jos et nimenomaan pidä jouluisista mausteista, jätä ne pois ja laita taikinaan vain esim vaniljan makua.

 

 ******

 

Gluteenittomat 

joulupiparit

 

1 dl siirappia
1 dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
½ tl suolaa
100 g voita
2 kananmunaa
1 tl soodaa
5 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 


Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa.
Sulata voi hiukan jäähtyneeseen seokseen ja lisää sen jälkeen kananmunat.
Yhdistä jauhoon sooda ja lisää taikinaan.
Laita piparitaikina tiiviiseen kulhoon ja anna kovettua jääkaapissa yön yli.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla pipareita.
Paista 200 asteessa 5-7 minuuttia. 

********








Pipareita voi antaa lahjaksi. 

Niitä voi syödä lohduksi. 

Niillä voi lepyttää myrtyneet... 

 

Kuka tahansa sulaisi, jos hänet piparkakuilla lahjoisi, jopa tuhmat muuttuvat näillä eväillä kilteiksi...

Vink, vink!  


 

18.12. onkin sopivasti 

Leivo pipareita päivä 











Joulupiparitriviaa:



Jotkin piparkakkuihin liitetyistä uskomuksista kulkevat kansanperinteessä vielä tänäkin päivänä. Useimmiten näillä uskomuksilla haviteltiin onnea, rikkautta ja menestystä. Aikoinaan esimerkiksi uskottiin, että pitämällä piparkakkua kirkonmenojen ajan taskussa vältyttiin sairauksilta. Kakkuun siunaantui voimaa, ja sitä syömällä välttyi tarttuvilta taudeilta.

Luostareiden kahvipöydissä esiintyneiden eläinhahmoisten piparkakkujen tarkoituksena oli taas karjaonnen turvaaminen.

 

Kristillisessä perinteessä piparkakkujen ja muiden makeiden joululeivonnaisten sanottiin olevan enkelten leipää.

 

 

 
Piparkakkumallit

Monilla piparkakkumalleilla on oma vertauskuvallinen merkityksensä, vaikka sitä ei enää välttämättä tiedostetakaan.

Esimerkiksi possupipari on symboli viikinkiajan uhrileivästä, jonka avulla jumalilta toivottiin rikkautta
 
Suomessa suosituin kukan mallinen piparkakku on hyvän sadon, rikkauden ja hedelmällisyyden vertauskuva. 
 
Piparkakku-ukko ja -akka puolestaan kuuluvat ikivanhaan elämänpuuaiheeseen, joka on pitkän ja onnellisen elämän symboli
 
Sydän, tähti ja lintu ovat rakkauden ja uskon vertauskuvia. /Wikipedia