Johan Ludvig Runebergin
säästäväinen vaimo Fredrika
leipoi miehelleen keksinmuruja
hyväksikäyttäen leivonnaisia,
jotka ovat jääneet elämään omaan elämäänsä
Runebergien jälkeenkin eräänlaisina klassikoina,
Runebergintorttuina.
Tässä ohjeessa,
näistä aineksista, on tehty
kokonainen kakku:
Gluteeniton
Runoilijankakku
150 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
2½ dl gluteenittomia tummia jauhoja
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
2½ dl gluteenittomia tummia jauhoja
(Tai: 1 dl tummia glut. jauhoja
1 dl glut. korppujauhoja
½ dl mantelijauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vadelmahilloa
ripaus suolaa
ripaus suolaa
Helppo päällys:
tomusokerikuorrutetta
vadelmamarmeladia
Vaahdota sokeri ja voi.
Lisää kananmunat yksitellen
voimakkaasti vatkaten.
Lisää taikinaan vadelmahillo.
Yhdistä jauhot ja kuivat mausteet
ja lisää ne taikinaan.
Kaada gluteenittomilla jauhoilla jauhotettuun
ja esim voilla voideltuun kakkuvuokaan.
Paista uunin alimmalla tasolla
175 asteessa 45 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä vuoassa
ennen kuin kumoat sen.
Voit kostuttaa kakun jäähtyneenä
Lisää kananmunat yksitellen
voimakkaasti vatkaten.
Lisää taikinaan vadelmahillo.
Yhdistä jauhot ja kuivat mausteet
ja lisää ne taikinaan.
Kaada gluteenittomilla jauhoilla jauhotettuun
ja esim voilla voideltuun kakkuvuokaan.
Paista uunin alimmalla tasolla
175 asteessa 45 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä vuoassa
ennen kuin kumoat sen.
Voit kostuttaa kakun jäähtyneenä
vaikkapa rommilla, mutta kakku on maukas
sellaisenaan, ilman turhia nesteillä liottamisiakin.
- Sitä paitsi kakunpäällisainekset
kostuttavat sopivasti kakkua,
- Sitä paitsi kakunpäällisainekset
kostuttavat sopivasti kakkua,
samoin jo taikinavaiheessa lisätty hillo.
Päällys:
Sivele jäähtyneen kakun pinta
ohuesti vadelmamarmeladilla
ja pursota tomusokerikuorrutetta
kiemuroiksi kakun reunoille.
(Vinkki: jos joulusta on jäänyt
sokerikuorruteputkiloita,
käytä ne nyt. )
♥♥♥♥
- Kuva Yhteishyvä,
ohje muokattu Pirkan ohjeesta.