21.9.2013

Lämmityskausi on alkanutIllalla kynttilät valaisevat...

Vasta maanantaina 16.9. luovutin. Laitoin jalkaani pitkät housut kuljettuani monta kuukautta peräkkäin sortseissa, caprihousuissa ja mekkosissa. Tylsää. Se siis oli tylsää myöntää, että nyt ON syksy säänkin puolesta.

On jo yhtäkkiä niin kylmää että tuvassa villasukatkaan eivät riitä. On lämmitettävä käsivarsiakin, muullakin kuin villatakilla.

Siispä rallatellen laitan takan uuninpesään tulennoksen ja painun kumisaappaineni ulos vesisateeseen asioille, viemään roskia ja katsomaan onko varpusilla ruokaa. Kun palaan kymmenen minuutin päästä, kuulen jo ulkorappusille kimeän korviavihlovan äänen. Pitää koventaa vauhtia ja pidentää askelta, heittää lennossa saappaat pois jaloista, kiivetä portaat yläkertaan pidellen samalla korvia ja melkein silmiäkin, napattava savuhälytin irti katosta ja kiskottava siitä patterit pihalle!

Huh!!! 

Seuraavaksi pikainen kipitys takaisin alakertaan,
pitää kiskoa tuuletusikkunat auki, kuten myös se helkkarin toinen savupelti...


Savunhaju tuntui vielä kolmantenakin päivänä. 
Onneksi se sopii villiksi ripaukseksi kotoiseen tunnelmaamme. Kun lapset aikoinaan tulivat koulusta, he totesivat tyynesti: 
-Ai, äiti on taas leiponut, 
kun savuhälytin makasi pöydällä ilman paristojaan...
6 kommenttia:

 1. Takkatuli olis ihana juttu näin syksyllä <3
  Ylipäätään puulämmitys tuo sellaista pehmeää lämpöä miusta kotiin. Ja hei, toi savutus-homma on ihan tuttua siltä ajalta kun vielä asuin exän kanssa omakotitalossa :D Se oli kamalaa, kun automaattinen palohälytys meni vartiointiliikkeeseen ja ne sieltä sitten ensin soittaa varmistussoiton ennen kuin hälyttävät palokunnan paikalle. No, hyvä niin tietysti... Tyttärelle kävi eilen samalla tavoin kun oli ruvennut isänsä pyynnöstä saunaa lämmittää...

  Ihania syysiltoja sinne kylmyydestä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se puulämmitys edukkaampaa kuin sähkö. Hiukan siinä on vaan näitä päästövahinkoja joskus.

   Poista
 2. Eikös ne ensimmäiset uunilliset olekkin arvaamattomia, puskee savut sisälle..! Ainakin ennen, muistelen. Uuni opettelee hengittämään ulos eikä sisälle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän ne tekeevät. Pitää ensin hissukseen lääämitellä hormia. Olin tosin edellisenä päivänä poltellut keittiön kamiinassa pienen sylyksen, ja se paloin loistavasti. Uunit ovat keskenään erilaisia... Ainaskin meillä.

   Poista
 3. Meillä kanssa lämmiteltiin takkoja viikonloppuna. Heti tuli ihanan tunnelmallista kotiin, kun puut paloivat iloisesti ritisten. :)

  VastaaPoista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥