10.3.2017

Eväitä, erinomaisuuksia ja säkkipillejä


Syötkö töissä eväitäsi? 
Nyt on Pakkaa evääsi huomiseksi -päivä.  
Mitä syöt mieluiten evääksi?
Vai käytkö työpaikan ruokalassa, 
tai muussa lounaspaikassa 
lounastamassa?Hedelmä on helppo kuljettaa mukana.

Tänään on myös  
Toisen nimen arvostuspäivä.  
Usein toiset nimemme tulevat 
vanhempiemme joltakin esivanhemmalta 
tai nimi muuten vain miellyttää heitä. 

Suomessa henkilöllä voi olla kolmekin etunimeä. 
Kun on monta etunimeä, voi valita 
mitä niistä haluaa käyttää.  
Joillakuilla ressukoilla on vain yksi ainoa 
etunimi. Onko se vanhempien mielikuvituksen puutetta 
vai mitä, mutta yhden etunimen omistajilla 
ei ole valinnanvaraa 
vaan on tyydyttävä siihen ainoaan. 


Tosin nimilaki antaa meille mahdollisuuden 
muuttaa etunimiämme ja jopa sukunimiämme. 
On myöskin erityinen 
Missä sinä olet erinomainen?  
Jokainen on erinomainen jossakin.Minä saatan olla 
erinomainen 
sotkemaan kaiken... =D

Sattuu olemaan myös  


"Säkkipilli on useita tuhansia vuosia vanha, alun perin ruokosoitin, joka on levinnyt Lähi-idästä kaikkialle maailmaan, erityisesti Eurooppaan.
Säkkipillin leviämiseen ovat vaikuttaneet kansainvaellukset sekä erityisen merkittävästi Rooman imperiumi vuosituhannen alussa. Keskiajalla säkkipilli sai Euroopassa erilaisia kansallisia ja paikallisia muotoja soitinrakenteen, virityksen ja soittotavan mukaan. Tälläkin hetkellä Euroopassa tunnetaan yli 80 erilaista säkkipilliä alkukantaisesta huippunykyaikaiseen.

Skotlannissa soitettiin ja soitetaan yhä yleisesti ylämaan säkkipilliä (Great Highland Bagpipe), joka on aikojen saatossa muuttunut vain vähän. Englanti tarvitsi skottirykmenttien sotilaallista voimaa ja säkkipillinsoitto levisi näiden avulla. Lisäpiirteenä soittoperinteeseen kytkeytyi voimakas sotilasmusiikkiperinne, josta säkkipillimusiikki lienee vieläkin parhaiten tunnettu.

Säkkipillinsoitto on lähtenyt kehittymään skotlantilaisesta perinteestä ja se on saanut uusia piirteitä erityisesti Kanadassa ja Australiassa. Uudessa musiikissa on löydetty moniäänisyyttä, monimutkaisempaa rytmiikkaa. Soitinta on yhdistetty myös rockyhtyeiden musiikkiin.

Ylämaan säkkipillin soittoharrastus levisi laajamittaisesti Tanskaan ja Ruotsiin noin 30 vuotta sitten. Harrastajia näissä maissa on noin 400 yhteensä yli 20 yhtyeessä. Norjaan ja Suomeen harrastus levisi 1990-luvulla. Suomessa säkkipilliyhtyeitä on yksi, Helsinki Pipes and Drums." -Wikipedia-

"Säkkipilliä on soitettu täällä Pohjolan perukoilla keskiajalla.Versioita oli erilaisia vaihdellen maakunnittain, mutta yleisesti niitä kutsuttiin rakkopilleiksi. Nimi juontuu siitä, että säkkipillien pussi oli tehty joko sian rakosta tai koiran nahasta." -KiLu-

"Säkkipilli (maha, rakkopilli) on vasikan tai lehmän mahalaukusta tehty soitin. Rakkopillejä on tehty mm. sian virtsarakosta. Vanhan, kansanomaisen mallin mukaan säkkipilliin kuuluu vain kaksi putkea; esimerkiksi luusta tai messingistä valmistettu puhalluspilli sekä oletettavasti 6-8-reikäinen melodiapilli. Melodiapillin puisen sormiaukkoputken yläosassa, soittimen sisällä, on ruokoputkesta valmistettu klarinetin suukappale. Myöhemmin säkkipilleihin on alettu rakentaa eripituisia bordunapillejä säestämään melodiapillillä soitettavaa sävelmää.
Säkkipilli ei juurtunut kalevalaista runolaulua suosivan rahvaan elämänpiiriin keskiajalla, sillä se liittyi lähinnä senaikaiseen kaupunkikulttuuriin ja ylimystön tanssiharrastukseen. Ruotsalaiset ja saksalaiset leikarit eli kiertelevät pelimannit ovat kuitenkin todennäköisesti soittaneet säkkipilliä toreilla sekä mm. häätanssien säestykseksi Länsi-Suomen kaupungeissa 1400-1600-luvuilla. Arkeologisten löytöjen perusteella säkkipilliä on saatettu soittaa mm. markkinoiden yhteydessä myös Satakunnassa, Etelä-Savossa ja Kanta-Hämeessä 1700-ja 1800-luvuilla. Eräs todiste säkkipillin historiasta maassamme on  Taivassalon kirkon kalkkimaalauksessa." -ITE-taiteilija Minna Hokka-

"Varmaankin tunnetuin säkkipillityypeistä on Skotlannissa soitettu Ylämaan säkkipilli (Great Highland Bagpipe). Se on muuttunut ajan kuluessa vain vähän. Vartiotornin verkkokirjaston sivuilla (http://wol.jw.org/fi/wol/d/r16/lp-fi/102002889) kuvaillaan Ylämaan säkkipillin rakennetta. Pilli koostuu seuraavista osista: Puhallusputki: Putken päässä on paineventtiili, ja putki on kiinnitetty säkkiin ontolla puuhylsyllä, joka on sidottu säkissä olevaan reikään. Soittaja puhaltaa putken kautta säkkiin ilmaa ja saa säkkiä puristamalla ilman virtaamaan melodia- ja bordunapillien läpi.
Lehdykät: Parhaat ruokolehdet saadaan Arundo donax -nimisestä heinäkasvista, jota kasvatetaan tätä tarkoitusta varten Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa
Melodiapilli: Tällä pillillä soitetaan melodia seitsemän sormiaukon ja alapuolella olevan peukaloaukon avulla. Ääni tuotetaan kaksinkertaisen lehdykän avulla. Pilliin tulee ilmaa säkistä, jota soittaja puristaa käsivarrellaan.
Bassopilli: Bordunapilli, joka on samanlainen kuin tenoripillit, mutta viritetty kaksi oktaavia alemmalle kuin melodiapilli.
Liitoskohdat: Tehty pääasiassa norsunluusta, valaanhampaasta tai muunlaisesta luusta,
Eli tämän soittimen valmistuksessa on käytetty valaan ja norsunluuta!!! =(
Nykyään käytetään myös muovia.
Tenoripillit: Bordunapillejä, joita on kaksi. Molemmissa värähtelee yksinkertainen lehdykkä, ja ne molemmat on viritetty samalle korkeudelle, oktaavin melodiapilliä alemmaksi.
Säkki: Tehdään perinteen mukaan eläimennahasta ja päällystetään tavallisesti skottiruutuisella kankaalla.
Puumateriaali: Alkuaikoina käytettiin jotain vaaleaa paikallista puulajia – usein puksipuuta – joka värjättiin mustaksi. Myöhemmin alettiin suosia eebenpuukasveihin kuuluvaa Brya ebenus -nimistä painavaa, kovaa puuta, jota saadaan Länsi-Intiasta, mutta myös muita puulajeja on käytetty, esimerkiksi Dalbergia melanoxylon -nimistä eebenpuulaatua, jota saadaan Afrikasta."
-KiLu-

Onpa säkkipilliä kuultu jo avaruudessakin: "Yhdysvaltalainen astronautti Kjell Lindgren soitti säkkipilliä Kansainvälisellä avaruusasemalla kuolleen työtoverinsa muistoksi, kertoo BBC. Kappale oli tunnettu hengellinen laulu Amazing Grace." -Hesari-  Ilman maksua en saanut luettua enempää tuosta artikkelista...!

Oma mielipiteeni on 
jotta siinäpä ärsyttävän kuuloinen 
ja omituinen soitin. 

"Eräs seikka jota harvemmin otetaan huomioon säkkipilliharrastuksessa on instrumentin viritys. Kuten muutkin soittimet, säkkipillin huiluosat vaativat asiantuntijan tarkkaa korvaa soidakseen harmoniassa toistensa, ja muiden instrumenttien kanssa. Asiaan vihkiytynyt sivusto muistuttaa, että oikein viritetty säkkipilli on iloinen asia, ja sen ääni suorastaan hivelee korvia. Virittämättömänä säkkipillit taas aiheuttavat "yhteiskunnallisia ongelmia, koiranpuremia, korkeita bensanhintoja ja rauhoittavien lääkkeitten tarpeen räjähdysmäistä kasvua." -shs-verkko.com-


"EU on käynyt säkkipillien kimppuun, kertoo SvD. Unionin terveyslakien mukaan muusikoilla on oltava korvatulpat, mikäli äänitaso ylittää 85 desibeliä. Kunnon säkkipilliorkesteri, joka osaa asiansa, yltää helposti 122 desibeliin – ovathan skotit harjoitelleet satoja vuosia pelottaakseen vihollisen pakoon taistelukentiltä. Moottorisahakin jää kevyesti kakkoseksi." -Uusi Suomi/Säkkipilli vaarantaa terveytesi-


Tosin olen törmännyt tällaiseenkin tekstinpätkään: 
"Jos käyt Skotlannissa ja satut kuulemaan ylämaan säkkipillin kaikuvan laaksoissa, pidät sitä luultavasti unohtumattomana kokemuksena."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


♥ Kiitos kommentistasi! ♥