Tänään on
Maailman pastapäivä
Pasta on tyypillisesti vedestä ja vehnäjauhoista valmistettu elintarvike. Sen valmistukseen voidaan lisäksi käyttää kananmunaa ja suolaa, sekä muita aineita, kuten pinaattia tai tomaattia tuomaan väriä. Valmis pasta kypsennetään kiehuvassa vedessä ennen nauttimista. Pasta voidaan myös kuivattaa suomalaisille tunnetumpaan kovaan muotoon, josta se keitettynä muuttuu pehmeäksi. Pasta tarjoillaan usein jonkin kastikkeen kanssa.
Pastat voidaan jakaa tuorepastoihin ja kuivapastoihin. Tuorepasta sisältää lähes aina kananmunaa, jota siinä on tyypillisesti noin kolmannes raaka-aineista. Täten tuorepasta on proteiinipitoista ja täyttävää. Kuivapasta ei sen sijaan yleensä sisällä kananmunaa, vaan koostuu ainoastaan vedestä ja jauhoista. Se säilyy paljon pitempään kuin tuorepasta, mutta toisaalta kuivapasta vaatii pitemmän keittoajan kuin tuorepasta. Pohjois-Italiassa suositaan erityisesti tuorepastaa, kun taas Etelä-Italiassa suositaan kuivapastaa.
Pastan kotimaana pidetään Italiaa, ja pasta onkin tärkeä osa italialaista keittiötä. Nimi pasta tulee alkujaan Italiasta. Italialaiset eivät kuitenkaan tiettävästi pastan valmistamista ole keksineet. Italialainen kuivattu pasta tehdään durumvehnästä, ja se on väriltään kellertävää. Pastaa voidaan tehdä myös muista viljalajeista, kuten kaurasta tai rukiista.
Gluteenitonta ruokavaliota noudattaville valmistetaan myös pastaa. /Wikipedia
(Niinpä, mutta gluteeniton pasta ei kyllä
ole normaalin veroista eikä makuista...)
Millaista on Sinun lempipastasi?
*******
Teemapäivissä tänään lisäksi mm:
Kansainvälinen MMC-
ja hydrokefaliapäivä
ja hydrokefaliapäivä
Suomen CP-liitto
Lyhytkasvuisten päivä
Lyhytkasvuiset ry
2 kommenttia:
;)pitäispä maistaa joskus tuota pastaa:)))))
Mukavaa viikonloppua!!
Hmmm, tuo on varmaankin jotakin mereneläväspagettia. =)
Kiitos, samoin sinulle.
Lähetä kommentti