Translate

16.3.2019

Happy St. Urho's Day!





Pyhä Urho on suojeluspyhimys, jonka ansioksi on nimetty heinäsirkkojen ja/tai (myrkky)sammakoiden häätäminen viinitarhoista. Tarina on vuodelta 1956 Minnesotan amerikansuomalaisten parista, ja sillä on yhtymäkohtia Irlannin suojeluspyhimykseen Pyhään Patrickiin, joka karkotti käärmeet pois Irlannista. 

 Sankarin esikuvana voisi toisaalta olla myös Suomen pitkäaikaisin presidentti, Urho Kekkonen, joka valittiin tähän virkaansa samaisena keväänä, jolloin Pyhää Urhoa juhlittiin ensimmäisen kerran. 
 
Toisaalta Urho voi nimenä viitata myös urheaan henkilöön, eli englanninkielen ’hero’-sanaan joka voidaan kääntää muotoon ’urho’. 






Pyhän Urhon päivää vietetään tänään, 16.3. 



Folkloristiikan tutkija Tuomas Hovin mukaan tapahtuma on muutamassa vuosikymmenessä vakiinnuttanut paikkansa ja muodostunut aidoksi osaksi ihmisten elämää. 

Tämä on täysin keksitty perinne, mutta toki yhtä lailla voidaan sanoa, että lähes kaikki perinteet ovat jotenkin keksittyjä. Tämä on kuitenkin sen verran nuori juttu, että sen elämänkaarta voidaan seurata aika tarkkaan. 

Hovin mukaan perinteen synnystä tunnetaan kaksi kilpailevaa versiota. Toisen kehitti tavaratalo Ketolassa työskennellyt Richard Mattson ja toisen mies nimeltä Sulo Havumäki.
– On hyvin epätodennäköistä, että kumpikin olisi keksinyt tarinan omillaan ja vieläpä samannimisestä hahmosta. Eli todennäköisesti jompikumpi on keksinyt tarinan ja toinen sitten kehittänyt sitä edelleen, Hovi kertoo. 

– Mattsonin versiossa Urho hääti pois sammakot ja Havumäen versiossa heinäsirkat, ja tämä Havumäen versio on sitten jäänyt elämään. Mattsonin versiossa päivää vietettiin toukokuussa, ja Havumäki siirsi päivän nykyiselle paikalleen, maaliskuun 16. päivälle.

Suomessa Pyhän Urhon päivää ovat juhlineet vuodesta 1987 erityisesti Turun yliopiston folkloristiikan opiskelijat. 

Vuonna 2013 Turun yliopistossa julkaistiin aiheesta kirja ja järjestettiin näyttely. 

Lähteet Wikipedia, Yle/Vesa Marttinen ja 
tv-dokumenttiohjelma Minnesotan suomalaisista 





Tänään voit tehdä juhlan kunniaksi 
vaikkapa suomalaisia 
kunnon rehellisiä suuria ja lihaisia 
lihapullia jotka hakkaavat mennen tullen 
kaikenmaailman 
jänteisetminiikeapallerot. =D 





Tänäkin vuonna Suomi Talolla 
tanssitaan ja Floridan suomalaiset 
juhlivat Pyhää Urhoa. 
Pukukoodina on vihreävioletti vaatetus... 







Teemapäivissä on tänään lisäksi  
Tilkkutäkkipäivä
 sekä  
Kaikki mitä tiedät - on oikein - päivä. 






Tänään on myös
Huulien arvostuspäivä. 

 

Huulet kuivuvat jatkuvasti ja ovat itse asiassa luotu toimimaan niin. Huulista puuttuvat nimittäin luonnollinen rasva sekä hikirauhaset, jotka ovat kaksi tärkeintä tavallisen ihon kosteuttajaa. Kun mukaan lasketaan muut tekijät, kuten kylmä talvi-ilma tai vähäinen kosteus, huulista tulee murheenkryyni.

Monille ihmisille hoidoksi riittää huulirasva, kylmän välttäminen, veden juominen ja ongelma on ratkaistu. Toisille nämä hoitomuodot eivät kuitenkaan tuo helpotusta ja rohtuminen vain pahenee kunnes huulet alkavat lopulta halkeilla ja kuoriutua.

Tässä Discovery Health antaa viisi vinkkiä niille, joille huulten rohtuminen ja halkeileminen tuottaa normaalia enemmän ongelmia kotihoitoyrityksistä huolimatta.

1. Lopeta huulten nuoleminen

Huulten nuoleminen on huono asia kahdesta syystä ja vaikka rohtuneiden huulien kostuttaminen saattaa tuntua hyvältä ajatukselta, näin ei asia todellakaan ole. Huulissa on joko erittäin ohut tai täysin puuttuva ulkoinen suojakerros, mikä saa ne reagoimaan herkästi kosteuden puutteeseen. Sylki haihtuu huulista nopeasti ja jättää huulet entistä kuivemmiksi.

Huulten nuolemista tulisi välttää myös syljen koostumuksen vuoksi. Sylki on nimittäin osa ravinnon sulatusjärjestelmää ja sisältää paljon entsyymejä, joiden tarkoitus on pilkkoa ruoka-aineita. Ikävä kyllä, herkät huulet ovat myös alttiita tälle ruoansulatustoiminnolle ja liiallinen sylki huulissa voi aiheuttaa huulten halkeilemisen.

2. Käytä oikeanlaista huulivoidetta

Kaikki huulivoiteet ja – rasvat eivät ole yhtä hyviä. Mikäli huulesi ovat hyvin kuivat, tarvitset lisää kosteutta sekä suojaa antavaa huulivoidetta. Älä siis osta mitä tahansa tarjoustuotetta vaan lue ensin niiden tuoteseloste ja tarkista niiden soveltuvuus juuri sinun tarpeisiisi.

Sen lisäksi, että voiteessa tulisi olla vähintään aurinkosuojakerroin 15, sen olisi hyvä sisältää mehiläisvahaa, fenolia tai vaseliinia. Mikäli huulesi ovat kipeät, on voiteessa hyvä olla muun muassa kamferia ja mentolia helpottamaan oloa.

Lisää huulivoidetta useasti, mutta säästeliäästi. Huulivoidetta kannattaa laittaa ennen nukkumaan menoa, erityisesti jos tapaat hengittää suun kautta nukkuessasi.

3. Syö rautaa

Jos mikään tavanomaisista keinoista ei auta halkeileviin huuliisi saattaa kyseessä olla ravitsemuksellinen puutostila. Yksi näistä voi olla raudan puute, eli pahimmassa tapauksessa anemia. Halkeilevat huulet ovat vain yksi raudan puutteen oireista, joita ovat muun muassa väsymys, heikotus, huimaus, päänsärky, rytmihäiriöt ja keskittymisvaikeudet.

Rautalisäaineita olisi hyvä ottaa yhdessä C-vitamiinin kanssa. Muita hyviä raudanlähteitä ovat muun muassa vähärasvainen liha, kuivatut pavut ja hedelmät, kananmunat sekä jotkin kala- ja äyriäisruoat. Kannattaa myös kokeilla siemeniä, pähkinöitä, pinaattia, herneitä, parsakaalia sekä kokojyvätuotteita.

4. Vältä B-vitamiinien puutosta


Moni asia voi aiheuttaa B-vitamiinien puutostilan. Jos et ole syönyt lähiaikoina kunnolla voi syynä yksinkertaisesti olla se, että sinun tulisi syödä enemmän B-vitamiinipitoisiin ruokia tai sitä sisältäviä lisäravinteita. Kuten raudankin kohdalla, halkeilevat huulet voivat kertoa esimerkiksi B12-vitamiinin puutteesta. Muita oireita ovat huimaus, nopea syke, kuume, merkittävä painonlasku, väsymys, sekavuus, masennus, ruokahalun puute ja huono aineenvaihdunta.

Käytä siis B-vitamiinilisiä tai ota syö paljon B-vitamiinia sisältäviä ruokia. Mikäli raudan ja B-vitamiinien lisääminen ei riitä, yritä lisätä muitakin ravintoaineita ruokavalioosi. Nestemäinen E-vitamiini voi toimia myös hyvänä tehohoitona huulille. Avaa kapseli ja sivele sitä rohtuneille huulille. Mikäli ongelma ei poistu, ota yhteys lääkäriin.

5. Hoida tulehdukset ajoissa

Joskus halkeilevien huulten hoitoon ei ole muuta keinoa kuin lääkärissä käynti. Mikäli huulesi aukeavat jatkuvasti huulipielistä, vaikka olet kokeillut kaikkia mahdollisia kotihoitokeinoja, on syytä hakeutua lääkäriin. Halkeilevat huulipielet ovat nimittäin otollista alustaa erilaisille bakteereille ja sienille, mitkä voivat vain pahentaa tilannetta. Yleensä halkeileviin huuliin löytyy apu kotikonstein, mutta välillä on syytä ottaa yhteyttä ammattilaisiin jos tilanne ei parane omin avuin.