Translate

26.7.2018

Martan päivä





Marttaliitto eli Martat on vuonna 1899 perustettu suomalainen kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. 
Järjestö antaa jäsenilleen valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa.

Marttajärjestön perustana ovat jäsenet, joita vuonna 2017 oli noin 46 000. Järjestön muodostavat valtakunnallinen keskusjärjestö Marttaliitto, 14 alueellista marttapiiriä sekä 1200 paikallista marttayhdistystä. Jokainen martta kuuluu jäsenenä paikallista toimintaa järjestävään marttayhdistykseen, jossa martat harrastavat yhdessä esimerkiksi ruoanlaittoon, kodin- ja puutarhanhoitoon, erilaisiin kädentaitoihin ja kulttuurin liittyivä asioita. Marttayhdistykset kuuluvat piireihin, jotka vastaavat alueellisesta marttatoiminnasta.

Järjestö julkaisee Martat-lehteä, jonka nimi oli aiemmin Emäntälehti. Lisäksi Marttaliitto julkaisee etenkin ruoanlaittoon liittyviä kirjoja ja marttapiirit järjestävät kursseja ruoanlaitosta sekä kodin- ja puutarhanhoidosta. 
Järjestö on poliittisesti sitoutumaton. -WP- 

 Marttaliiton nykyinen puheenjohtaja 
on Sirpa Pietikäinen



Marttaliiton sivuilta löydät vastauksia 
 moniin pulmiin. Sivusto on kuin nettiäiti



Marttaliiton sivulta on mm kuvan 
kesäinen mansikkakakku, nimeltään 

Marjaperhonen 
 
Pohja: valmis torttupohja/ tai 

2 munaa
3/4 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
 
Kostutus:
1/2 dl maitoa 


  Täyte:
100 g appelsiinituorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl vispi- tai kuohukermaa
 
Päälle:
4-5 dl marjoja
 
Kiille:
2 dl vettä tai mehua
1 dl hyytelösokeria 


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Kaada taikina voideltuun pyöreään irtopohjaiseen vuokaan.
Paista torttu 175°C lämmössä noin 20 minuuttia. 

Halkaise kakku kahtia 
ja nosta puolikkaat tarjoiluvadille 
perhosen muotoon. 

Kostuta kakkupohja maidolla.
Sekoita tuorejuuston joukkoon sokerit.
Lisää joukkoon vaahdoksi vatkattu kerma. 
Sekoita täyte tasaiseksi.
Levitä täyte torttupohjalle.
Asettele päälle runsaasti marjoja. 

Valmista kiille:
Kuumenna vesi tai mehu kiehuvaksi.
Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja keitä pari minuuttia.
Sivele kiille pullasudilla tai valuta varovasti lusikalla.

  Kakku on parhaimmillaan muutaman tunnin 
kuluttua tai seuraavana päivänä. 



PS: vähensin ohjeesta hieman sokereita... 
Sinä voit lisätä niitä tai katsoa sivun alkup. ohjetta. 



*******
Tänään on myös Tätien ja setien päivä