Translate

12.11.2017

Näkövamma ja muuta asiaa






Tänään alkaa Sokeain viikko. 


1. Pilaavatko television tai tietokoneen ruudun tuijottelu näön?

Eivät. Se uutinen, jonka mukaan tietokoneen ruudun katsominen lisäisi glaukooma-riskiä ei pidä paikkaansa.
Totta on, että tietokoneella pelaaminen ja työskentely kuivattavat silmiä. Se johtuu siitä, ettei silmiä räpytetä riittävästi. Kuiva ilma ja ilmastointi pahentavat tilannetta.

2. Vievätkö silmälasit tai muut optiset apuvälineet lopunkin näön?

Eivät vie. Tutkijat ovat kyllä kiistelleet siitä, vaikuttavatko silmälasit likinäön etenemiseen, mutta jos niin olisi , näyttö olisi jo saatu.

3. Aiheuttaako selällään lukeminen taittovirheen?

Ei.

4. Heikentääkö hämärässä lukeminen näköä?

Ei se näköä vahingoita, mutta rasittaa kyllä silmiä enemmän kuin valoisassa lukeminen.

5. Miksi silmät kannattaa suojata auringolta?

Voimakas ultaraviolettisäteily vaurioittaa silmänpohjien aistinsolujen toimintaa, mistä voi olla ajan mittaan seurauksena silmänpohjan rappeutuminen ja näön heikentyminen. On jopa todettu, että UV-säteily ja voimakas valo voisivat laukaista silmänpohjan verkkokalvon perinnöllisen retinitis pigmentosa -rappeumasairauden joillakin henkilöillä, joilla on soluissaan piilevänä tämän sairauden geenivirhe.

6. Voiko Makuladegeneraatiota ennaltaehkäistä?

Tämänhetkisen tiedon mukaan ei ole mitään varmaa keinoa. Uskotaan kuitenkin, että C- ja E-vitamiini sekä beetakaroteeni ja sinkki hidastavat verkkokalvon rappeutumista. Lisäksi väestötutkimusten mukaan voi päätellä, että runsas vihannesten sekä hedelmien ja marjojen käyttö, ylipainon välttäminen ja tupakoimattomuus ainakin hidastaisivat rappeutumista.

7. Miltä tuntuu, kun silmänpaine on kohonnut?

Silmänpaine saattaa olla pitkäänkin kohonnut ilman, että se tuntuu mitenkään. Kohonnut silmänpaine vaurioittaa näköhermoa, minkä vuoksi on tärkeää, että 45 ikävuoden jälkeen käy mittauttamassa silmänpaineensa säännöllisesti esimerkiksi kolmen vuoden välein.

Silmänpaineen voi mitata silmälääkäri tai optikko.

8. Voiko glaukooman eli silmänpainetaudin parantaa?

Glaukooma on periaatteessa elinikäinen tauti kuten verenpainetautikin useimmiten, joten hoitoa ja seurantaa jatketaan koko loppuiän. Jos on tehty silmänpainetta alentava leikkaus, saattaa paine pysyä hyvänä ilman myöhempiä lääkityksiä, mutta silti tulee tilannetta seurata ainakin parin vuoden välein.

Tällä hetkellä markkinoilla on hyviä lääkkeitä, joilla silmänpainetta voidaan alentaa, mutta mikäli paikallinen tippahoito ei auta riittävästi, ovat tarpeen laser-hoidot ja leikkaukset.

Sen sijaan kohonneen silmänpaineen vaurioittamia näköhermoja ja sen aiheuttamaa näön heikkenemistä ei voida parantaa.

9. Milloin heikkonäköistä voi kutsua näkövammaiseksi?

Näkövammaisuuden määrittelee aina silmälääkäri. Suomessa noudatetaan WHO:n luokitusta, jonka mukaan heikkonäköiset kuuluvat luokkiin WHO 1-2. Luokitukset perustuvat pääasiassa näöntarkkuuteen.

10. Voiko sokean silmässä olla pilkettä?

Kyllä voi. Varsinkin silloin, jos ihminen on sokeutunut aikuisena ja hänellä ovat ilmeikkäät silmät. Pilkahdus voi näkyä vielä sokeutumisenkin jälkeen, koska se on ihmisen ilmemuistissa.

11. Kun näkö menee, paranevatko muut aistit?

Kyllä. Aivotutkijat ovat esittäneet, että aivoissamme on runsaasti enemmän kapasiteettia kuin mitä tavallisesti käytämme. Aivojen yleinen vireystaso voi nousta, ja monet aivoalueet pystyvät aktivoitumaan ja toimimaan "hätätilanteessa" tehokkaammin. Näön menetyksen haitta vähenee, kun muun muassa kuulo-, tunto- ja hajuaistin herkkyys lisääntyy.









Tänään on myöskin
(iik, kuka sitä muka muutenkaan...)